slikovnice koje uče djecu toleranciji i empatiji

pexels.com

Prve spoznaje i iskustva djeca stječu u obitelji, a kasnije u vrtiću i školi. Možda ne možemo promijeniti svijet, ali možemo utjecati na budućnost učeći našu djecu prihvaćanju različitosti, toleranciji i empatiji. Ovo su neke od slikovnica koje govore upravo o tome.

izgubio se jedan zeleni pas / Pascal Biet

nakladnik: Školska Knjiga

Jakov je pas. I to ne običan pas. Jakov je zeleni pas. Njegova ga vlasnica Sara obožava, ali ga stalno drži u kući, jer se boji da će ga napasti psi iz susjedstva. Jednoga dana Jakov ipak izađe iz kuće i zaprepasti se kada ga okruže psi koji ga, zadivljeno ga gledajući, zamole da im otkrije svoju tajnu – kako je postao zelen. Tada Jakovu padne na pamet zgodna ideja – zašto svakome psu u gradu ne bi promijenio uzorak i boju?

 

elmer / David Mackee

nakladnik: the book service ltd

Slon Elmer živi u krdu u kojem se slonovi razlikuju po mnogočemu. Jedino su po boji isti i zbog toga su svi sretni. Svi osim Elmera, jer on nije sive, slonovske boje. On je šaren i ostali se slonovi vole šaliti s njim. U jednom trenutku Elmeru zasmeta što je drukčiji i odluči se promijeniti. No na kraju se pokaže da je različitost upravo ono najljepše u životu.

 

ti nisi kao mi / Nina Vađić

izdavač: Sretno Srce j.d.o.o.

Glavni akteri priče su geometrijski likovi koja postaju sinonim za našu različitost. Krug je posve drugačiji od likova koji imaju ravne stranice te zbog toga ne može sudjelovati u njihovim igrama. Od tuge i razočaranja krug puca, ali ta bol donosi ljepotu stapanja s trokutom, jedinim likom koji mu je prijateljski naklonjen te njih dvoje zajedno tvore srce. Priča poučava najmlađe što je to tolerancija, pristojnost i lijepo ponašanje prema svima, te im otkriva radost prijateljstva.

 

 

super je bit’ različit / Đurđa Miklaužić – Zrinka Ostović

nakladnik: Golden marketing – Tehnička knjiga

Riječ je ak­tual­noj i dru­št­ve­no an­ga­ži­ra­noj sli­kov­ni­ci. Ži­vi­mo u svi­je­tu raz­li­či­to­sti s ko­ji­ma se od­ma­le­na treba upo­zna­va­ti i pri­hva­ća­ti ih. To vri­je­di za sve bitne as­pek­te ljud­skog ži­vo­ta – spol­nost, dob, tje­le­sne oso­bi­ne, in­te­re­se i na­vi­ke, na­cio­nal­ne, rasne i vjer­ske raz­li­ke i dr. “Ra­zli­či­ti smo, ali jed­na­ki, super nam je za­jed­no” moto je ove mo­der­no kon­ci­pi­ra­ne i iz­va­nred­no ilu­s­tri­ra­ne sli­kov­ni­ce.

 

žabac i stranac / Max Velthuijs

nakladnik: Golden marketing – Tehnička knjiga

Problemska slikovnica za poticanje i razvijanje tolerancije i uvažavanje različitosti, namijenjena najmlađima.
Jednoga dana na rub šume doselio se štakor stranac. Životinje – starosjedioci nisu bile sretne zbog toga i o štakoru su počele širiti ružne priče, iako ga uopće nisu poznavale. Ali štakorovo dobro ponašanje, njegova ljubaznost, susretljivost i spretnost srušile su sve predrasude, a životinje su u potpunosti promijenile mišljenje o njemu. Posebno izdanje knjige sa svjetski poznatim žabcem autora Max Velthuijusa, nastalo je u okviru programa Matra koji podupire pozitivne promjene u zemljama Srednje i Istočne Europe, razvoj demokracije, međusobne suradnje i prijateljstva.

 

zaljubljeni žabac / Max Velthuijs

nakladnik: Golden marketing – Tehnička knjiga

Ilustrirana priča o simpatičnom Žapcu zaljubljenom u prekrasnu bijelu Patku i njegovim ljubavnim jadima, nasmijat će i oduševiti mlade čitatelje. Budući da je Žabac bio sramežljiv, nije mogao smoći hrabrosti i otvoreno izjaviti svoju ljubav voljenoj Patki. Stoga se odlučio na neobičan način udvaranja. Pokušao je učiniti nešto što nitko drugi ne može – oboriti svjetski rekord u skoku uvis.

 

gospodin nosko nalazi prijatelja / Daniela Kulot, Hortense Ullrich

nakladnik: Golden marketing

Gospodin Nosko tražio je prijatelja ali ne bilo kakvog. Silno je želio nekog tko kao i on zna letjeti. Jednoga dana na livadi je sreo neobičnog malog gavrana koji je čitao knjigu i odmah su postali prijatelji. Odlično su se razumjeli i zabavljali jer su imali puno toga zajedničkog. Pjevali su glasne pjesme, zaboravljali oprati zube, uživali u sladoledu od malina s majonezom . . . sve dok jednog dana Nosko nije otkrio da mali gavran ne zna letjeti. Ilustrirana i lijepa priča o prijateljstvu, uvažavanju i razumijevanju različitosti, namijenjena je najmlađima.

 

 

petra je zaljubljena / Aline de Petigny

nakladnik: Zadar – Forum

Jednog jutra, za doručkom, Petra je sramežljivo i s puno objašnjavanja, mami priznala – da je zaljubljena u Celestina. On najbrže trči, najpristojniji je i, što je glavno, dao joj je svoju najljepšu špekulu.
Slikovnica za djecu predškolskog i ranog školskog uzrasta, koja na jednostavan i svakodnevan način, opisuje zaljubljenost između djece različite boje kože.

 

moja dugina obitelj / Ivo Šegota

nakladnik: udruga Dugina obitelj

Cilj slikovnice “Moja dugina obitelj” je jačanje socijalne integracije djece koja imaju istospolne roditelje te promicanje tolerancije i poštovanja različitosti. Slikovnica je namijenjena djeci predškolske dobi te prikazuje sličice iz života dvoje djece s istospolnim roditeljima.