kako na jednostavan način ukrasiti blagdanski stol

blagdanski stol

Kako na jednostavan način ukrasiti blagdanski stol pogledajte na divnim fotografijama Emilije iz studija Pepper Atelier koja nam je zajedno s Martinom i Sonjom otkrila nešto više o svojoj božićnoj tradiciji.

Ove godine Božić će biti sasvim drugačiji, za sve nas. Ove godine, za Božić, posvetit ćemo se najužem krugu obitelji. Sasvim sigurno drugačije, intimnije i mirnije, ali svejedno će i ovo biti jedna uspomena više. Nastojat ćemo dočarati onu čaroliju Božića iz našeg djetinjstva, svjetlucavim dekoracijama, lampicama, mirisima, pjesmicama, tradicionalnim jelima i slatkišima.

blagdanski stol

Martina – otkad sam mama Božić za mene ima drukčije značenje

“U mojoj obitelji pripreme za Božić počinjale su barem dva tjedna prije. Prvo jednim obiteljskim brainstormingom koje ćemo kolače peći i što ćemo jesti za sam Badnjak i Božić. Baka i mama par dana prije Božića radile su oko desetak vrsta suhih kolačića koje nismo smjeli ni dotaknuti prije Božića. Obožavala sam taj period jer je kuća mirisala božanstveno, po orasima, cimetu i maku. Badnjak mi je bio najdraži dan jer je to značilo kićenje jelke. Moj tata svaki je Badnjak tražio onu najljepšu po cijelom Zagrebu. Sjećam se da su tada i zime bile divne, snježne, tako da nam je Božić gotovo uvijek bio bijeli. Na Badnjak bi kitili jelku uz najljepše božićne pjesme, nakon čega bi slijedila polnoćka i nakon polnoćke odlazak kod bake na toplu sarmu. Božić je dan rezerviran za širu obitelj, dan bi započinjali bakinim domaćim kuglofom, a nakon toga svečani ručak. A tu su i pokloni koji su se kod nas otvarali na božićnu jutro. Imam osjećaja da su Božići bili topliji i veseliji nekoć. Više smo se družili, definitivno. Danas su naši običaji malo drukčiji, ali jednako lijepi. Kako svatko živi na svojoj strani, Božići su još veseliji jer je to prilika da je obitelj ponovo na okupu. Ne slavimo ih više kod bake, nego u jednoj lijepoj drvenoj vikendici pored Karlovca u kojoj napravimo pravu božićnu čaroliju kojoj se raduju pogotovo naši klinci. Božić za mene ima totalno drukčije značenje otkad sam postala mama. Gledam ga kroz oči svoga djeteta. I veselim se njegovoj sreći i uzbuđenju. On jedva čeka da Djed Božićnjak ostavi poklone. Tako da je on moje božićno veselje, osobito ove godine kad ćemo Božić dočekati daleko od obitelji i prijatelja.”

Emilija – zajedno gradimo tradiciju proslave Božića

“Božić je za nas uvijek bio najdraži blagdan. Božićna jutra, u mom djetinjstvu, bila su ispunjenja smijehom i veseljem kada bi pod jelkom svatko pronašao svoj poklon. Nikada to nisu bili skupocjeni pokloni, ali su bili posebni jer se zaista gotovo svakog poklona i danas sjećam. Mačka bi obično preroštala jaslice ispod bora, a netko od nas djece bi obavezno razbio pokoju kuglicu. Nakon doručka naša obitelj bi se uputila na Svetu misu, koja nam je vrlo bitna tradicija na Božić. Na sam Božić, kuća bi mirisala posebnim mirisom slatkih kolača, ali i tradicionalnog maminog pečenja. Francuska sala bila je must have na stolu, a nakon ručka tata bi gasio svijeće na adventskom vijencu s koricom kruha namočenom u crno vino. Nas četvero danas gradimo našu tradiciju proslave Božića. Željela bih da bude onakva kakvu sam ja imala. Ta toplina, ljubav ukućana, radost i smijeh.”

blagdanski stol

Sonja – svojoj djeci za Božić želim toplinu obitelji

“Moje prve asocijacije na Božić su zasigurno staklene kuglice Djeda Mraza, kažem Mraza, jer je meni upravo taj izraz prva asocijacija na Božić iz djetinjstva. Staklene kuglice, mali, plastični bor, miris prašine za lampicama i uzbuđenje. Na sam Badnjak bi kitili bor i svake, baš svake godine, netko od nas bi razbio barem jednu kuglicu. Volim i taj zvuk razbijanja tankog stakla o parket. Baš me podsjeća na djetinjstvo. Sjećam se i kako bi naš mali stan u potkrovlju, mirisao po bakalaru kojeg bi mama namakala za Badnjak. Nakon večere, otišli bi u katedralu na misu i po povratku doma, sjeli na vruću čokoladu u jedan stari, zagrebački kafić na trgu bana Jelačića. Zapravo, najdraži dio Božića mi je bio taj osjećaj – topline, sigurnosti, mira i zajedništva. Upravo to je ono što želim i svojoj djeci – toplinu obitelji.

blagdanski stol

Nadamo se da smo vam ovim tekstom prizvali sjećanja na djetinjstvo, a čaroliju blagdanskog stola s Deluxe i Favorina proizvodima koji su ovih dana dostupni u Lidlu, priredila vam je Emilija.

blagdanski stol

blagdanski stol

lidl keksi

lidl proizvodi

blagdanski stol

Ono što vam mi, Supermame, želimo je upravo to – mir, zajedništvo i toplinu obitelji.