slikovnica koja pomaže djeci da se ne boje odlaska kod stomatologa i da nauče brinuti o zdravlju zubi

Dr. Dubravka Matančević i asistentica Jadranka Jurišić

Edukacija djece o važnosti oralne higijene, a ujedno i pronalaženje načina za borbu protiv straha od stomatologa je itekako važan zadatak. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, stanje oralnog zdravlja kod djece procjenjujemo nalazom karijesa, dok kod odraslih uz karijes procjenjujemo i stanje parodonta.

Dok zapadne i sjeverne europske zemlje bilježe trend smanjenja karijesa, u državama istočne i srednje Europe to i dalje ostaje javnozdravstveni problem. Hrvatska je zemlja s najvišim KEP indeksom u Europi. KEP indeks je broj zuba s karijesom, zuba s ispunom i broja izvađenih zuba. Prosječni KEP indeks dvanaestogodišnjaka kod nas iznosi 3,99 (Podaci HZJZ iz 2016.). Od zemalja EU, jedino Bugarska ima višu vrijednost KEP indeksa (4,4).

U radu s djecom, a u okviru svoje stomatološke prakse, doktorica Dubravka Matančević došla je do zaključka kako najmlađi pacijenti jako dobro prihvaćaju slikovite priče o njezi i liječenju zubi. Kako u Hrvatskoj ne postoji projekt te sadržaj novijeg datuma koji će educirati djecu o oralnoj higijeni, ali i radu dentalnih djelatnika, doktorica Matančević je odlučila kreirati edukativno-interaktivnu slikovnicu Luka i tajna zdravog zuba.

Dentalni stolac je u priči svemirski brod

Slikovnica sadrži priče u kojima se na jednostavan te djeci zanimljiv način pojašnjava kako se pripremiti za dolazak kod stomatologa, kako izgleda dentalni pregled i kako brinuti o oralnoj higijeni. Primjerice, dentalni stolac je opisan kao svemirski brod, a zvuk bušilice kao zujanja pčele.

Kroz priču i zanimljive ilustracije se kod djece poboljšava razumijevanje zašto je važno prati zube, ići kod stomatologa, a samim time se povećava njihova motivacija za brigu o dentalnom zdravlju. Priču prati i zanimljiva pjesmica koju je napisala dentalna asistentica Jadranka Jurišić. Samim time ova slikovnica predstavlja krunu suradnje dentalnog osoblja, odnosno doktora i asistenata, i još jedan alat u borbi protiv karijesa’, kaže doktorica Matančević.

Slikovnica je interaktivna pa ju dijete može pobojati, napisati svoje ime te ime doktora ili doktorice. Uz slikovnicu je pripremljen i stručni vodič, odnosno upute za roditelje, a iste se mogu izdvojiti jer su umetnute u samu slikovnicu. Za ilustracije je zaslužna Vanda Čižmek, a u slikovnici se nalazi i QR kod čijim učitavanjem putem mobilnog uređaja se dolazi do video sadržaja postavljenog na YouTubeu.

Oralna higijena je važna za cjelokupno zdravlje pa čak i u borbi protiv COVID-19

Doktorica Matančević naglašava da je osim za zdravlje zubi, pravilna oralna higijena važna i za cjelokupno zdravlje. Pritom navodi važan podatak da oralna higijena može igrati ulogu u smanjenju rizika od komplikacija pri COVID-19. Naime, dr. Yoshihisa Tamashita je još 2018. godine, dakle prije otkrića ovog virusa, proveo istraživanje u kojem je dokazano da su bakterije pronađene kod ispitanika koji su imali prekomjernu količinu naslaga (plaka i kamenca) na zubima, karijes i nedostatak zubi imale utjecaj na razvoj upale pluća i sličnih bolesti.

U lipnju ove godine je pak u British Dental Journal objavljeno istraživanje koje pokazuje da loša oralna higijena može biti povezana s ozbiljnim komplikacijama COVID-19 zbog visoke razine štetnih bakterija. Autori su zaključili da razvoj, težina i rizik od komplikacija nakon infekcije COVID-19 ovise o brojnim postojećim oralnim infekcijama, a upravo se one mogu spriječiti pravilnom oralnom higijenom o čijoj važnosti kroz slikovnicu Luka i tajna zdravog zuba doktorica želi educirati djecu diljem zemlje.

Slikovnica Luka i tajna zdravog zuba je izrađena od recikliranog papira te predstavlja u potpunosti hrvatski proizvod. Naručiti se može putem Facebook stranice ili putem ordinacije.

 

Kako motivirati djecu na redovito pranje zubića pročitajte ovdje!