otkrile smo kako motivirati djecu na redovito pranje zubića

foto: Pepper Family

Jedan od najčešćih problema i izazova s kojima se roditelji susreću je kako motivirati djecu da peru zube, te da ih peru dovoljno dugo? Sasvim je jasno da loša higijena zubi dovodi do karijesa. Zato je bitno stvoriti naviku svakodnevne oralne higijene u djetinjstvu jer je upravo prevencija ključ zdravlja. Nije važno koliko su djeca mala, četkanje počinje od prvoga zuba.  Redovito pranje zubi trebalo bi biti pozitivno iskustvo za dijete, tako da „tjerajući“ dijete da pere zube nećemo postići željeni učinak.

Hrvatska je na samom dnu po održavanju oralne higijene, što je poražavajuće. Svjesni smo da nekada roditeljstvo izgleda poput svakodnevne borbe, stoga je važno otkriti načine kako da ta borba postane nešto zabavno i drugačije  Donosimo vam trikove kako pretvoriti borbu u zabavu i stvoriti zdrav odnos djece prema vlastitim zubićima.

  1. Koristite maštu. Igrajući se djetetovom maštom i ugrađujući je u rutinu četkanja, to iskustvo možemo učiniti zaista ugodnim. Možemo se poslužiti raznim slikovnicama na tu temu ili pričati priče o Gricu i Grecu.
  2. Budite strpljivi, nikako na silu.
  3. Primjer roditelja. Djetetovom odnosu prema čišćenju zubića najviše pomaže pozitivan primjer roditelja, dakle dosljedno pranje zubi ujutro i navečer s njim. Oponašajući pokrete roditelja, dijete će brzo svladati tu vještinu i steći naviku za cijeli život.
  4. Djeca vole gledati svoj odraz u ogledalu. Vidjevši sebe, djetetu je lakše kontrolirati pokrete te bolje razumije kako bi se četkica trebala pomaknuti.
  5. Sustav nagrađivanja. Nagradite dijete za svaki postignuti napredak.
  6. Roditelji mogu biti više sigurni da njihova djeca učinkovito peru svoje zubiće ako koriste električnu četkicu i to već od pune 3 godine, a dokazano je da djeca koja peru zube električnom četkicom četkaju puno dulje nego manualnom.

Istraživanja o korištenju električne četkice za zube Philips Sonicare su pokazala kako su djeca u velikoj mjeri motivirana za pranje zubi, kvalitetnije peru zube te ih dulje četkaju – prosječno 104 sekunde, dok manualnom to čine 64 sekunde, bez pomoći roditelja. Četkica ima inovativni mjerač vremena KidTimer koji potiče djecu da peru zube dvije minute, kao što to preporučuju stomatolozi. Uz to, lagani “bip” u intervalima od 30 sekundi zvukom signalizira djeci kada je vrijeme da prijeđu na sljedeći kvadrant usne šupljine, što će rezultirati temeljitim i ravnomjernim četkanjem. Djeci je možda najvažnije to što četkica dolazi s osam različitih naljepnica i šarenom drškom, pa se može personalizirati po želji djeteta i tako učiniti iskustvo četkanja zabavnijim. Uz to, četkica se koristi uz aplikaciju kroz koju djeca dobivaju nagrade, imaju svojeg usvojenog animiranog lika i uče se pravilno četkati zube (više informacija o četkici potražite ovdje).

Ako želite osvojiti ovu četkicu za zube, na Facebook stranici u komentaru ispod ovog članka odgovorite koliko prosječno djeca peru zube električnom, a koliko manualnom četkicom za zube i pozovite svoje prijateljice da sudjeluju. Dobitnika ćemo proglasiti 19. listopada 2020. u 12h. Sretno!