diy vaza

napravite sami vazu u koju smo se zaljubile na prvi pogled!

Nedavno nam je na Instagramu za oko zapela ova specifična vaza, a kako ju možete sami izraditi otkrila nam je Dina Jelovčić zaslužna za ovaj fantastičan DIY.

“Ideja za napraviti “dupence” vazu došla je slučajno i spontano, kako uglavnom i bude. Da sam išla razmišljati o tome vjerojatno je ne bih nikad napravila. Inače, prošle sam godine vidjela ovu vazu na Pinterestu i po nekim portalima. Svidjela mi se na prvu, ali kad sam vidjela cijenu od 340 funti, otprilike 3.000 kuna, lijepo sam se nasmijala. Onda mi DIY nije ni pao na um, sve do neki dan kad sam opet naišla na sliku vaze i pomislila sam kako bih spajanjem dvije cijevi od 45° mogla dobiti bokove vaze. Nakon kratke konzultacije s mužem otišla sam u nabavku materijala.”

Materijal potreban za izradu vaze

1 kanalizacijska cijev,  fi 75mm x 0.25 m
2 koljena fi 75 mm, 45°
2 paketa DAS mase, glina koja se suši na zraku

Alat

Pila
Pištolj za vruće ljepilo + Duct tape
Nožić
Pribor za modeliranje ili može poslužiti zaobljeni, glatki dio kista ili nečega sličnog

Cijevi imaju proširenja s brtvom. S koljena treba ispilati ta proširenja, isto tako i s ravne cijevi. Po potrebi skratiti ravnu cijev ovisno koliko želite da vam je visoka. Nakon toga cijevi treba spojiti vrućim ljepilom i dodatno duct trakom. Prvo zalijepite koljena i dobijete “bokove”, a zatim učvrstite i gornji dio.
Kad se vruće ljepilo stisne i ohladi, dodatno sve zalijepiti s trakom.

Šupljine s bočne strane napuniti folijom. Cijevi sam prošla malo s grubim brus papirom mada se taj korak može preskočiti. Uzeti komad DAS mase i razvaljati na tanko 3-4 mm. Masu koja ide na cijev kao i samu cijev lagano proći s mokrim prstima da se bolje uhvati. Ne treba pretjerivati jer će onda kliznuti. Tako “obući” cijevi s masom.

Nakon toga oblikovati guze, uzeti dva relativno jednaka komada mase napraviti kugle, malo ih izbockati nožićem da imaju reljefastu podlogu i opet “zalijepiti” vodom, utisnuti krajeve i izgladiti prstima i vodom dok ne postanu cjelina. Tako komad po komad gline dodavati i oblikovati dok ne budete zadovoljni.
Voda vam je najbolji prijatelj i maleni nožić s kojim ćete zaglađivati masu.

Ručkice sam napravila tako da sam izvaljala komad mase i utisnula komad tanke žice, savila i vodom zalijepila i izgladila krajeve uz vazu.

Treba se sušiti barem 5 dana, pa je dalje možete obojati, zaštiti bezbojnim lakom ili ju ostaviti takvu kakva je.

Savjet

Ako ju ne stignete odjednom napraviti obavezno je pokrijte mokrom krpom da se ne počne sušiti.

Cijeli postupak pogledajte ovdje.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli 𝚍𝚓² | 𝚍𝚒𝚢 (@dina.j.j)

Tko je Dina Jelovčić?

Kreativna mama iz Šibenika koja trenutno ne radi i uživa 24/7 sa svojom dvogodišnjom djevojčicom, a dok ona spava koristi to vrijeme za izradu DIY projektića. Gušta biti kreativna, raditi s alatom i sve što vidi prije će pokušati napraviti sama nego kupiti. Sviđa joj se kreativnost u pronalasku rješenja pri izradi pojedinih predmeta, kad neke svakodnevne predmete prenamijeni ili kad dobije nešto super zanimljivo poput ove vaze. Tko bi rekao da joj je baza kanalizacijska cijev!
Od oca je naučila više manje sve “građevinske” poslove i upoznala principe snađi se sam metode. Beton je njezina velika ljubav, tako da sve što može, napravit će od betona ili će barem to pokušati. Nedavno je zajedno s mužem krenula u projekt kompletne renovacije stana i sve što im se sviđa je većinom nedostupno ili preskupo tako da je tu došla na svoje s DIY projektima – od betonske klupe, zida od cigle i detalja poput teglica, svijeća, vaza, lampi i slično. Inspiraciju većinom pronalazi na Pinterestu i prilagođava je njima i njihovim potrebama. Obožava starinske vintage stvari koje uglavnom nađe na tavanu kod roditelja ili ih traži online pa i one dobiju makeover.

 

NOĆNA LAMPICA – DIY – SUPERMAME