S KONFERENCIJE ‘SEKSUALNI ODGOJ I RODITELJSTVO’: Zbog vlastitih nelagoda i strahova dopuštamo da o seksualnosti djeca uče na ulici

seksualni odgoj
unsplash.com

Djeca s kojom se ne priča o seksualnosti potencijalni su kandidati za seksualnu terapiju kad odrastu, a roditelji trebaju stvoriti uvjete da dijete bez ustručavanja pita o seksualnosti i na svaki njegov upit ozbiljno odgovoriti. Ovo je sukus poruke nedavno održane konferencije “Seksualni odgoj i roditeljstvo” u organizaciji portala Reci.hr, koju je online pratilo više od stotinu roditelja, studenata, učenika…

“Kad dijete počne psovati, savjet roditeljima je da to ignoriraju pa će brzo zaboraviti i prestati to raditi. Roditelji jednako reagiraju i kad je riječ o seksualnosti – ne razgovaraju o tome pa tako poruče djeci da je i to nešto loše, a kad ih ulove u činu masturbacije daju im do znanja da je to nešto devijantno. I roditelji koji su otvoreni za razgovore o seksualnosti boje se da informacije koje daju djetetu ono ne prenese u vrtiću ili školi pa će oni zbog toga imati problema s drugim roditeljima ili institucijama”, rekla je doc. dr. sc. Tanja Jurin, psihologinja, psihoterapeutkinja i seksualna terapeutkinja, koja vodi kolegij Psihologija seksualnosti na Odsjeku psihologije na Filozofskom fakultetu.

Ovo je bila i prva u nizu konferencija portala Reci.hr kojima će se otvarati teme iz područja ljudske seksualnosti te potrebi uvođenja seksualne edukacije djece i mladih.  Kako je tema seksualne edukacije i uloge roditelja u tom području djetetova života važna i od interesa mnogih govori i činjenica da se za sudjelovanje na konferenciji registriralo više od 200 ljudi, većina kojih je konferenciju pratila online, a koja je i za pogledati i dalje dostupna OVDJE

Prof. dr. sc. Hrvoje Tiljak, liječnik obiteljske medicine, certificirani seksualni savjetnik, izvanredni profesor na katedri za obiteljsku medicinu i voditelj specijalističkog studija obiteljske medicine Medicinskog fakulteta u Zagrebu, ilustrirao je prevladavajuće predrasude o seksualnosti pričom o kondomima: “Zamislite petnaestogodišnjakinju koja dolazi na kiosk i želi kupiti kondome. Prodavačica se zgrozi i kaže joj “sram te bilo”, a ako je prodavač komentira “idemo u akciju, bravo curo”. Kolegica iz Britanije me pitala: kakav ste vi savjetnik, a ne dijelite kondome maloljetnicima? U pravu je, no onda sam zamislio što bi se dogodilo da roditelji nađu kondom kod maloljetnog djeteta i pitaju ga odakle mu, a ono kaže: dao mi doktor”, ispričao je Tiljak. Upozorio je i na problem cijepljenja protiv HPV-a koji se smatra ključnim uzročnikom raka vrata maternice.

“Da imamo cjepivo protiv raka, svi bismo se cijepili. No, roditelji odbijaju cijepljenje kćeri u pubertetu protiv HPV-a da im netko ne bi prigovorio kako odgajaju dijete da bude promiskuitetno”, rekao je Tiljak.

Učenje o seksualnosti roditelji bi rado prepustili školi

Martina Friganović, suosnivačica i urednica portala ‘Supermame’ je uoči konferencije među svojim čitateljima provela anketu educiraju li roditelji svoju djecu o seksualnosti, koja je pokazala da 62 posto roditelja to ne čini premda ih 96 posto vjeruje da je to potrebno. Njih 67 posto smatra da su im djeca premala za takve teme, a 38 posto ih je odgovorilo kako im je neugodno s djecom razgovarati o seksualnosti. Očito bi većina roditelja taj posao prepustila školi jer ih čak 93 posto smatra da treba uvesti seksualni odgoj u škole.

Roditelji predškolske djece ne pričaju otvoreno o dijelovima tijela, neki još govore djeci da ih donose rode. Razgovarali bi s djecom o seksualnosti, ali ne znaju kako, zbunjeni su, traže informacije na internetu. Razgovor o seksualnosti još je velika tabu tema i stoga je nužno educirati roditelje kako razgovarati s djecom”, zaključila je Martina Friganović.

Postavilo se i pitanje bi li seksualno obrazovanje utjecalo na smanjenje seksualnog nasilja. Davorka Glavina Stanković, profesorica psihologije Strukovne škole u Puli u mirovini, koja je s kolegicom pedagoginjom Ljiljanom Meščić Blažević prije 17 godina postavila i provodila nastavu seksualne edukacije u njihovoj školi, upozorila je da mladi lako prepoznaju fizičko nasilje kao što su silovanje i drugi oblici tog nasilja, no druge metode kao što je suptilno dodirivanje, dobacivanje, komentiranje izgleda i slično ne prepoznaju ga. “U tome može pomoći jedino prevencija”, tvrdi profesorica Glavina Stanković.

Tanja Jurin smatra da edukacija o seksualnosti ne bi nužno dovela do smanjenja seksualnog nasilja, ali bi u društvu podigla svijest o njemu i omogućila da ga se ranije prepozna i zaustavi. “Trauma ostavlja najteže posljedice na psihičko zdravlje kad društvo ne reagira na tu traumu i ne pokaže razumijevanje žrtve”, ustvrdila je Jurin te dodala kako je djecu već od najranije dobi moguće jednostavno naučiti što su neželjeni dodiri kroz takozvano “pravilo donjeg rublja” koje kaže da ih nitko ne smije dirati po dijelovima tijela koje donje rublje pokriva.

Srednjoškolci imaju seksualne odnose, ali malo znaju o ljudskom tijelu

Davorka Glavina Stanković prezentirala je rezultate ankete provedene 2016. godine u Strukovnoj školi u Puli te ih usporedila sa sličnim istraživanjem iz 2005. godine. U anketi iz 2005. je 46,3 posto srednjoškolaca odgovorilo da su stupili u seksualne odnose, dok je 2016. pozitivno odgovorilo 37,4 posto anketiranih. Najviše srednjoškolaca imalo je prvi seksualni odnos sa šesnaest godina, no zabrinjava da je više od 6 posto njih u takav odnos stupilo do svoje trinaeste godine. Zanimljivo je da gotovo 40 posto djevojaka smatra da su u seksualne odnose stupile prerano, dok isto misli samo oko pet posto mladića.

Ankete su pokazale i manjak osnovnih znanja o funkcioniranju ljudskog tijela. Tako su ankete pokazale značajan broj negativnih odgovora o tome koliko traje menstrualni ciklus, koliko je dugo spermij sposoban za oplodnju, što su ovulacija i ejakulacija, kako se može prenijeti HIV…

Daniela Drandić, voditeljica Programa za reproduktivno zdravlje udruge Roda, upozorila je da učenje o seksualnosti nije samo učenje o seksualnom činu nego o svemu što se odnosi na zdravlje i reproduktivnom sustavu.

“Učimo djecu kako prati ruke, kako prati zube… ali ih moramo učiti i kako sačuvati svoje reproduktivno i seksualno zdravlje, kako čuvati i poštivati svoje tijelo, naučiti ih pravilne riječi za intimne dijelove tijela, a iz te priče treba maknuti stid”, poruka je iz udruge Roda.

Ivan Makovac, otac i edukator u projektima edukacije roditelja, posebice osnaživanja očeva, iz svoje je prakse uvidio koliko je pitanje seksualnosti tabu tema u Hrvatskoj jer je, u sklopu edukativnog programa koji je provodio u školama svaki put naišao na zid kad bi se spomenula tema seksualnog i reproduktivnog zdravlja, premda je program akreditirala Agencija za obrazovanje. Kao otac djevojčice smatra da s djecom o svemu treba razgovarati otvoreno koliko god neke teme izazivale nelagodu.

To je ujedno i temeljna poruka jučerašnje konferencije. Djecu treba učiti da je seksualnost pitanje užitka, a ne im prijetiti i sprečavati ih u istraživanju jer im time izazivamo anksioznost i potencijalne probleme kad odrastu.