kakav bi trebao biti bolji put odgoja i obrazovanja?

Centar za roditelje Klubko poziva na konferenciju “Treći put – novi temelji odgoja i obrazovanja, na kojoj stručnjaci istražuju nove smjernice odgoja i obrazovanja, dajući svoj doprinos promišljanju važnih pitanja:

Kako da nam svima bude bolje – djeci, roditeljima, stručnjacima? U obiteljima, vrtićima, školama, na poslu i u nama najvažnijim odnosima?  Što radimo dobro, što možemo bolje, u čemu griješimo? Kako pronaći put kvalitetnog vođenja u obitelji i uspješnog rada s novim generacijama?

Ne tako davno odgoj se činio lakšim. Poštivanje starijih temeljilo se na ulogama roditelja, odgojitelja, učitelja i autoritetu koji je iz njih proizlazio, odluke i postupci starijih nisu se propitkivali, izvršavanje zadataka bio je cilj koji se poticao nagradama i kaznama. Zaokret u odgoju pokrenut modernim roditeljstvom djecu je oslobodio stega autoriteta i očekivanja te doveo do tzv. epidemije popustljivog odgoja čineći djecu manje prilagodljivom, snalažljivom, otpornom i mnogi se slažu manje empatičnom. Promjene su dovele i do novih teškoća u ostvarivanju uspješnih odnosa s djecom u obiteljima, vrtićima i školama.

Danas znamo da je prezaštićivanje štetno kao i pretjerano izlaganje, da je popustljivost štetna kao i beskompromisna strogoća. Za stvarni rast svakog pojedinca, ne samo djecu, ključnu ulogu imaju odnosi – kroz koje upoznajemo sebe, ostvarujemo se i stječemo motivaciju za vlastiti napredak.

Ivana Habuš Kraljević, voditeljica Centra za roditelje Klubko ističe: “U fokus razgovora o odgoju i obrazovanju potrebno je vratiti sve sudionike, njihove perspektive i potrebe. Zato na konferenciji zajedno sa stručnjacima koji predvode promjene istražujemo nove smjernice odgoja i obrazovanja, mijenjajući fokus s djeteta prema odnosima u obitelji i kolektivima.

Odgojitelji, učitelji, profesori, učenici, pedagozi, ravnatelji, psiholozi, rehabilitatori, logopedi, mindfulness treneri i sociolozi podijelit će svoja znanja, iskustva i primjere dobre prakse na 18 predavanja i okruglom stolu. Pozivamo stručnjake da nam se pridruže na konferenciji, a roditelje da odaberu neku od 18 zanimljivih tema koja im može biti od pomoći u izgradnji roditeljskog puta – moguće je pratiti samo odabrane teme.

Online konferencija “Treći put – novi temelji odgoja i obrazovanja” održava se od 14.-19.3.2022.

Prijaviti se može putem web obrasca, a na Klubkovom webu saznati cijeli program i raspored konferencije.

Organizator konferencije je Centar za roditelje Klubko.