Jasmina i Nina majke su djece s autizmom, a ovo je njihova priča

djeca s autizmom
pexels.com

Povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu donosimo stvarnu priču sa snažnim ženama. Jasmina i Nina majke su djece s autizmom, a ovo je njihova priče.

U 24. epizodi podcasta Jasmina i Nina ispričale su nam kako je to biti roditelj autističnog djeteta, kad i kako su primijetile da su njihova djeca drugačija, koliko je vremena trebalo da dobiju dijagnozu te kako su se psihički nosile sa svime. Također su nam otkrile s čime se sve susreću roditelji autistične djece, kakve su reakcije okoline, kakvu podršku daje država, jesu li kao roditelji prepušteni sami sebi, što  su ih njihova djeca naučila i zašto su osnovale udrugu Frendofon.

Ovim podcastom želimo potaknuti na otvoreni razgovor o autizmu te naglasiti jednu vrlo bitnu stvar koju okolina često zaboravlja, a koju su Jasmina i Nina objasnile na jednostavan način:

“Djeca s autizmom su i dalje samo djeca. Roditelji djece s autizmom su i dalje samo roditelji”.

O udruzi Frendofon

Udruga Frendofon bavi se inkluzijom djece i mladih s teškoćama u razvoju organiziranjem inkluzivnih evenata kojima želimo educirati, upoznati i pokazati društvu u cjelini kako prihvatiti “različitosti” sa svim njihovim potencijalima i teškoćama. 

Udruga Frendofon želi nastaviti tamo gdje terapija u kabinetu prestaje. Mi želimo educirati društvo kako bi bilo što manje čuđenja i neprihvaćanja. Želimo uključiti našu djecu u razne društvene situacije i aktivnosti, i želimo ih učiniti sveprisutnima u društvu. Dizati svijet društva najbolje je praksom, a ne slovom na papiru koji obično prođe nezamjetno, zbog toga je udruga Frendofon usmjerena na inkluzivne evente kojima bi spojili djecu i mlade s teškoćama i djecu i mlade urednog razvoja. Želimo pokazati da naša djeca nemaju posebne potrebe i želje, ali imaju posebne načine kako bi ih ostvarili. Želimo da naša djeca svoje potencijale realiziraju kao punopravni, samosvjesni članovi društva.
Mi volimo različitosti jer od njih možemo naučiti kako drugačije gledati na svijet, kako drugačije igrati igru, kako drugačije pjevati i slikati, kako drugačije razgovarati, kako drugačije riješiti zadatak … a i znamo da je sve novo još zabavnije …
Pozivamo vas SVE, sa teškoćama i bez njih, postanite naši članovi FRENDOFONCI i javite nam se sa svojim idejama za druženje koje ćemo zajednički organizirati.”