super kul slikovnice za klince zabavnog i edukativnog karaktera

edukativne slikovnice

Edukativne slikovnice ‘Astrokuharica’ i ‘Psi u svemiru’ za sve male, ali i velike ljubitelje životinja i svemira

Kakve veze imaju pas i svemir? Na prvi pogled nikakve, ali kad se sjetimo da je prvo živo biće u svemiru bio jedan pas, Lajka, i to davne 1957., onda itekako imaju. Upravo ova, i još mnogo drugih zanimljivih činjenica i zgoda o psima i svemiru, opisane su u dječjoj slikovnici ‘Psi u svemiru’, autorice Jasne Jasne Žmak i ilustratorice Dubravke Kolanović, koje smatraju kako dječja radoznalost i mašta ne poznaju granice, a da su svemir, zvijezde, letjelice, nebo i planeti čaroban svijet u koji djeca mogu uroniti i uživati učeći. A kada tomu dodamo i pse, koji u ovom slučaju lete, odnosno letjeli su u taj nedostižan i beskrajan svemir, imamo savršenu priču. Dobre priče uspijevaju povezati stvarnost i maštu, svojom istinitošću potiču na razmišljanje, a ljepotom riječi i slike razvijaju ljubav prema umjetnosti. Upravo to čini ova slikovnica, objavljena u listopadu prošle godine, u suradnji s udrugom „Kako psi komuniciraju“.

Ista ta udruga prošli tjedan objavila je novu dječju slikovnicu pod nazivom Astrokuharica, koja je ujedno prva hrvatska, a vrlo vjerojatno i svjetska, ilustrirana astro kuharica, namijenjena djeci od okvirno 6 do 12 godina (ali i odraslima koji nisu vješti u kuhanju, a ni u astronomiji), kroz koju mogu učiti ne samo kako pripremati jela, nego i što ta jela znače u astronomiji (npr. galaksijska pizza podučava o galaksijama, dugine boje na ražnjićima o spektru boja/dugi i sl.).

Na 40 stranica i kroz 12 recepata, objašnjeno je 12 astronomskih pojmova, koji će dijete uvesti u čarobni svijet svemira i kuhanja; originalni recepti za čokolaksije, dugine boje na štapiću, slojeve Zemlje u staklenki i još mnogo toga, jednostavnošću pripreme i čarolijom okusa osvojit će svakoga tko ih jednom isproba. Astrokuharica je nastala u suradnji s najpoznatijom hrvatskom astrofizičarkom prof. dr. sc. Vernesom Smolčić i njezinim portalom Astroučionica, na kojemu popularizira astronomiju, kako za velike, tako i za male. Recepte potpisuje Miljenka Kuhar, zaljubljenica u kuhanje i uvijek spremna za isprobavanje novih kulinarskih ideja, a ilustracije nagrađivana ilustratorica Vanda Čižmek, čiji odlični radovi „nose“ cijelu kuharicu.

Obje knjige se, osim pojedinačno, mogu kupiti i u kompletu, što je odlična ponuda, jer je na taj način njihova cijena snižena za 30%, a kao što je već spomenuto ranije u članku, osmišljene su u suradnji s udrugom „Kako psi komuniciraju“. Udruga je nastala s ciljem poboljšanja odnosa između psa i čovjeka kroz upoznavanje psećega govora tijela i njegova značenja za komunikaciju između psa i okoline. Osnovale su ju 3 zaljubljenice u pse, spremne na svakodnevno učenje i usavršavanje. Njihova priča započela je 2017. godine, istoimenim prvim hrvatskim priručnikom pseće komunikacije, autorice i voditeljice udruge Mirte Jambrović. Autoričino dugogodišnje iskustvo i rad sa psima utkani su u svaku stranicu ovog priručnika korisnog svima koji imaju pse, ali i onima koji pse vole. Priručnik je naišao na izuzetno pozitivne kritike kinološke i veterinarske struke, što je dovelo do povećane potražnje među vlasnicima i ljubiteljima pasa te su ga 2019. godine osvježili novim tiskom. U travnju 2019. godine nastavljaju rad još jednom uspješnom kampanjom – “Prva četiri su najvažnija„ koja ističe važnost pravilne rane socijalizacije štenaca te pobuđuje svijest budućih i sadašnjih vlasnika pasa, uzgajivača i šire javnosti o tome koliko je važno da štenci kvalitetno provedu prva dva mjeseca života u leglu s majkom. Važnost kampanje prepoznao je i Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu koji joj je dodijelio svoje pokroviteljstvo.

Više detalja o radu udruge Kako psi komuniciraju, kao i knjigama ‘Psi u svemiru’ i ‘Astrokuharica’ možete pronaći na službenoj stranici: https://kakopsikomuniciraju.hr/

 Foto: vlasništvo udruge „Kako psi komuniciraju“