instant rješenja ne postoje, promjena kreće od nas samih

instant rješenja
unsplash.com

Klijenti me često znaju pitati kako da postignu nešto, postanu sretni ili promijene svoje ponašanje. Traže recepte. Traže savjete. Savjeti su dobrodošli, kao i recepti, no ne znači da ćemo ih poslušati. A kada nešto ne poslušamo i ne uzmemo kao svoju istinu, znači da nam ta informacija (još) nema smisla. Jer nam je trenutno još uvijek bolje ovako kako je. Makar očajavamo i nezadovoljni smo trenutnim izborom. Makar ne vježbamo, a kile se nakupljaju ili nas leđa sve više bole.

Nedavno sam krenula s vježbanjem. Kap koja je prelila čašu je bila trodnevna bol u kukovima, nakon šetnje od 8 kilometara. Hej…imam 33 godine i bole me kukovi od šetanja!!! (Svakodnevnu bol u leđima, minimalno 6 godina, da ne spominjem…) Što želim reći: otkad imam bol u leđima, isprobala sam razne vježbe i oblike treninga i svaki je potrajao najviše 2 mjeseca (o vježbanju kod kuće ni ne želim jer je trajalo svega par dana). Zašto? Jer nisam imala motivacije. A motivaciju nisam imala jer sam mislila da još mogu, da ne trebam, da mogu par vježbica napraviti, zaliječiti bol i opet prekinuti vježbanje. Nije mi još kap prelila čašu. Još sam mogla gurati ovako. Dok se nije dogodila spomenuta šetnja i pomisao da sam premlada da bih ovako nastavila. To je bila moja prekretnica.

O motivaciji vam drugi mogu govoriti do preksutra. Savjetovati vas, nagovarati, pripremati vam obroke i slati preporuke dobrih trenera. Na sve ćete se oglušiti jer i dalje možete bez toga. Jer vama to nema smisla. I to je u redu. Ne morate vježbati kao što ne morate izaći iz loše veze. Ja nisam ovdje ona koja će vam reći što je dobro ili loše za vas. Ali, čim se žalite na nešto, pretpostavljam da vam to ne odgovara. A zašto i dalje ne odlučujete drugačije… to je već drugi par cipela.

Ljudi vole recepte, instant rješenja, savjete, zdrave obroke, dijete, kratkoročna zadovoljstva. Prate uspješne ljude pa ih olajavaju jer sami nisu zadovoljni svojim načinom života. Misle da će kod drugih naći nešto lijepo i prekopirati. Ali baš i ne uspijeva jer oni nisu mi. Različiti smo. I, naravno, polazimo iz drugačijih vjerovanja.

Ne, nije lako. Sreća se gradi dugo i mukotrpno. Jer smo dugo vremena radili jedno. Preko noći ne dolazi rješenje. Odnosno dolazi odluka, a dugoročno zadovoljstvo je drugo. Potrebno je vrijeme. Ali ne liječi vrijeme već mi sami sebe kroz vrijeme.

Gotova rješenja ne postoje u tom obliku koji nam se nudi jer za nas počinju imati smisla samo onda kada sami želimo promjenu, kada vjerujemo da nam može biti bolje i kada smo dovoljno jaki i samouvjereni da krenemo u novo, bolje.

SARA 31-godišnjakinja s iskustvom braka i razvoda, majka mrvičaste, nasmijane i otvorene djevojčice. Po zvanju pedagoginja, koja trenutno studira realitetnu terapiju. Iskrena i direktna, nasmijana, znatiželjna, optimistična, uporna i brzopleta. https://snaznamama.com/