majke iz Petrinje osmislile posebne bilježnice za djecu s poteškoćama u razvoju

posebne bilježnice

Posebne bilježnice proizvod su prilagođen za djecu s teškoćama u razvoju koji na hrvatskom tržištu postoji već pet godina. Namijenjene su prvenstveno djeci s poremećajem iz spektra autizma, djeci s Down sindromom te onima s poremećajima senzorne integracije.

Nastale su kao odgovor na probleme s kojima se djeca s navedenim poteškoćama suočavaju prilikom polaska u prvi razred osnovne škole. Kvadratići u standardiziranim bilježnicama su im premali, a slova im vrlo lako bježe iz uskih redova. Unutrašnjost bilježnica im izgleda jednako pa ih često okreću naopačke.

Upravo o svim tim problemima razmišljao je mali tim majki poduzetnica iz Petrinje te započeo suradnju sa stručnjacima s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta kako bi stvorili proizvod koji zaista pomaže djeci s teškoćama u razvoju. To su Biserka Marija Vidnić, Tanja Mosler i Maja Puškarić koja je ujedno i majka dječaka s dijagnosticiranim poremećajem iz spektra autizma.

Po čemu su bilježnice zapravo posebne?

Razvijene su u suradnji sa stručnjacima, defektolozima i radnim terapeutima, te s roditeljima i djecom kako bi pomogle djeci s teškoćama u razvoju koja nemaju dovoljno razvijenu grafomotoriku da bi pisali u standardne bilježnice. Posebne su jer imaju deblje listove (90 g) od standardnih bilježnica, listovi su od neizbjeljenog offsetnog papira koji ne stvara prevelik kontrast i ne „blješti“, imaju obojen prostor između redova koji djeci jasno definira prostor u koji trebaju pisati, kvadratići su veličine 1×1 cm, što znatno olakšava upisivanje brojeva unutar kvadrata i u dnu svake stranice nalazi se „smajlić“ koji ukazuje na pravilnu orijentaciju bilježnice, a ujedno je i nagrada djeci jer mu se razvesele kada dođu do kraja stranice.

Korice su također posebno dizajnirane, privlačnih su jarkih boja i na njima se nalaze poruke djeci o jednakosti, pravu na različitost i slično. Djeca s teškoćama u razvoju često u društvu nose određenu stigmu te su ove korice prvenstveno njima podsjetnik kako je u redu biti drugačiji i poseban.

Osim Posebnih bilježnica, osmišljen je i Čitač skitač kao pomagalo za čitanje djeci koja imaju disleksiju ili ADHD. Napravljen je od pleksiglasa, čvrst je i izdržljiv, a osim za pomoć pri čitanju dijete ga može koristiti i kao ravnalo. Nazvan je čitač skitač jer „skita” po stranicama ukazujući točno na onaj red koji dijete treba pročitati.

Cijena Posebne bilježnice je 16 kuna, ukoliko se naručuje direktno, putem maila ili webshopa, dok je cijena Čitača 25 kuna. Oba proizvoda je moguće kupiti u svim poslovnicama Narodnih novina i Školske knjige.