kako odabrati školsku torbu?

foto: Sonja Švajher

Kako odabrati školsku torbu? Donosimo vam par korisnih savjeta!

Iako imamo osjećaj da je školska godina tek završila, za mame predškolaraca već kreće uzbudljiv period. Ponos jer naše „bebe“ kreću u školu, novu i ozbiljniju fazu svojih malenih života. Međutim, kreće i jedan novi period u kojem i mi same učimo što i kako, tj odakle krenuti. Narednih par mjeseci malo po malo obrađivat ćemo temu kretanja u školu, a danas ćemo se posvetiti temi „kako odabrati školsku torbu?“. Iako je vrlo primamljujuće svojem djetetu, na koje smo ponosne, kupiti ruksak koji baš oni žele, a znamo kako je njima najčešće najvažnija estetika, prije nego se prepustite želji da našim malcima sve priuštimo, obratite pažnju na neke stavke koje su važne za njihovo zdravlje.

U narednom tekstu objasnit ćemo kako odabrati školsku torbu. Iskreno, naravno da su male šanse da ćete fatalno pogriješiti ako se ovih stavki ne držite, ali ipak želite svojem djetetu kupiti izdržljiv i dugotrajan ruksak koji će mu biti jednostavan za nošenje i korištenje. Školska torba, jedna je od skupljih stavki u pripremama za školu, stoga ne želite odabrati ruksak koji će se vrlo brzo „raspasti“.

Herlitz školska torba, Narodne novine
Herlitz školska torba, Narodne novine
  1. Podstavljena potpora za leđa

Podstavljena potpora za leđa najčešće je kombinacija spužve i mreže. Ovo je važna stavka kako vaše dijete ne bi „bockali“ oštri rubovi udžbenika i ostalih stvari koje djeca nose u ruksaku. Osim toga, dobra je anatomska podrška koja je ujedno i prozračna.

  1. Široke i podesive, podstavljene naramenice

Široke, podesive i podstavljene naramenice važne su kako bi izbjegli da se naramenica ureže u ramena naše djece pod težinom tereta kojeg nose u ruksaku. Osim toga, šire naramenice drugačije raspodijele težinu koju klinci nose.

Herlitz školske torbe, Narodne novine
  1. Prednje vezanje

Ovo je svakako odličan bonus ako ruksak ima, jer daje dodatnu podršku tijelu prilikom nošenja ruksaka. Modeli Herlitz, dostupni u Narodnim novinama, imaju i dodatno, prednje vezanje.

  1. Izdržljiv i vodonepropusan materijal

Izbjegavajte materijal koji je tanak jer pod teretom često šavovi popucaju, stoga ćete vrlo brzo svojem djetetu morati kupiti novi ruksak. Daljnja stavka koja je važna je da se radi o vodonepropusnom materijalu, kako bi izbjegli da se sadržaj koji djeca nose u ruksaku uništi od kiše.

Herlitz školska torba, Narodne novine
  1. Više pretinaca i džepova za lakšu organizaciju

Ovo nije toliko važna stavka, ali opet, za jednostavnije snalaženje dobro je imati više pretinaca. Samo se sjetite koliko postanete nervozne kada u svojim torbama ne možete pronaći ključ od auta jer se sve izmiješa u jednom pretincu.

Herlitz školske torbe, Narodne novine
  1. Odgovarajuća veličina ruksaka za vaše dijete

Ruksaci dolaze u raznim dimenzijama. Pa kako onda odabrati dimenziju za svoje dijete? Svakako nemojte odabrati prevelik ruksak. Idealno bi bilo kada bi ruksak „visio“ ne više od 5-6 cm ispod ramena, te ne više od 10cm ispod struka.

  1. Naučiti dijete kako nositi ruksak na ispravan način

Ruksak se nosi na oba ramena! Imat će vremena biti mali frajeri, dok se razvijaju, ruksak se mora nositi na oba ramena.

Herlitz školske torbe, Narodne novine
  1. Što lakši ruksak

Bilo bi dobro da je ruksak čim lakši, po mogućnosti konkretnog i tvrđeg oblika. Poput Herlitz modela sa fotografije. Ali, ovdje se više radi o vlastitim preferencama.

  1. Reflektirajući ili fluorescentni dijelovi ruksaka

S ovim materijalom naša djeca su vidljiva kada idu u školu ili kući.

  1. Pomoćna ručka

Ovo je dodatak koji djeci olakšava korištenje dok su u školi. Mogu ruksak prenijeti jednom rukom ili ga objesiti.

Herlitz školske torbe, Narodne novine

Sve ove stavke ispunjavaju Herlitz ruksaci, dostupni u Narodnim novinama.

Priprema za školu – kako pomoći djeci da se suoče s promjenama? (supermame.hr)