mame otkrile kako su pripremile djecu za prvi dan škole – ovo su njihovi savjeti!

prvi dan škole

Prvi dan škole je tu – pročitajte kako su 4 mame pripremile svoje školarce!

Konačno je došao taj dan – počela je nova školska godina. To je zasigurno veliko uzbuđenje i za djecu, ali i za nas, roditelje. Nastojale smo vas svojim tekstovima motivirati na opremanje na vrijeme, ali prema onome što smo saznale i kao mame malih školaraca i predškolaraca, da svi nekako završimo kao mali kampanjci i u zadnji tren nabavljamo sve što još treba. Razgovarale smo s četiri mame malih školaraca i tome kako su se one pripremale, kako su pripremale svoje klince i što očekuju od nove godine pred nama.

Jeste li sve pripremile za početak nove školske godine?

Martina: Knjige su naručene, torba je kupljena i to je to. Ovaj put ćemo sve u zadnji tren jer smo imali duge ljetne praznike. Sva sreća škola u Italiji počinje tjedan dana kasnije, pa imamo još vremena. S druge strane, nismo dobili još nikakve informacije o tome što Stefanu treba za školu (osim knjiga). Pretpostavljam da će prvi tjedan biti za upoznavanje i prilagođavanje.

Lorena: Jesmo napokon, i sad jedva čekamo početak škole i povratak u rutinu.

Ana: Pošto smo ove godine i predškola i 5.razred, sve nam je vrlo novo i zanimljivo pa su torbe, ruksaci i pribor spremni već neko vrijeme.

Jungle keksi 9,99kn; školski ruksak TOPMOVE 99,99kn; gumice za brisanje 4,99kn; vodene boje 19,99kn, blok za crtanje 11kn

 

Dakle, rekle bismo da pripadate teamu koji sve ranije nabavlja ili ipak ima nešto što još niste nabavile?

Lorena: Kao u svemu, i u pripremi za školu sam kampanjac pa smo, po običaju, čekali da nam počne gorjeti pod nogama kako bi se napokon pokrenuli. Zadnje sitnice smo nabavili doslovno jučer, a onda sam shvatila da nam fale omoti za knjige.

Ana: Inače sam team zadnji tren, ali ove godine je sve na vrijeme jer se vesele novim iskustvima.

Ivana: Team “zadnji tren”, nabavljam sve par dana prije početka škole.

Lipa Mill bilježnive 14,99kn; školska 3D pernica 34,99kn; dječji ruksak 66kn; šestar s priborom 19,99kn; set za geometriju 8,99kn

Mislite li da generalno roditelji znaju dovoljno o tome što sve treba malim školarcima?

Martina: Kao što sam već navela prije, nismo dobili previše informacija, osim popisa knjiga. Očekivala sam da ću imati podužu listu onoga što moram nabaviti, no vidjet ćemo. Mislim da generalno roditelji prvašića ne znaju dovoljno, odnosno malo su zbunjeni, barem u Italiji.

Ana: Za prve razrede rijetko koji roditelj zna što sve treba, a najčešća greška je kupovina nekvalitetne torbe ili pribora, najčešće jer nas namami dizajn aktualnih trendova. Najbolji savjet koji mogu dati mamama čija djeca kreću u 1. razred je anatomska torba ili ona na kotačiće, a bojice, flomasteri i pastele kvalitetni i lako perivi s odjeće.

šestar s priborom 19,99kn; gumice za brisanje 4,99kn; školska 3D pernica 34,99kn; set za geometriju 8,99kn; Lipa Mill bilježnice 14,99kn; keksi vesela slova 6,99kn

Lorena: Sada kad imam drugašića i imamo školsko iskustvo od prošle godine mislim da znamo što mu treba, prošle godine smo bili izgubljeni i nakupovali hrpu stvari koje su se pokazale beskorisne.

 

Za slučaj da ste kampanjci kada je nabava školske opreme u pitanju, u Lidlu vas čeka Back To School kolekcija za male školarce.

vodene bojice 19,99kn; gumice za brisanje 4,99kn; set za geometriju 8,99kn; blok za crtanje 11,00kn

Koja je razlika u dostupnosti informacijama roditeljima čija djeca tek kreću u prvi razred i onih čija djeca idu u više razrede?

Ana: Što se tiče naše škole bez obzira na razred, informacije su vrlo pregledne, opširne i uvijek dostupne.

Lorena: Mi smo imali sreću da je Učiteljica bila u mogućnosti sazvati roditeljski sastanak prije početka školske godine pa nam je dala konkretne informacije o tome što nam treba, nisam sigurna je li to uobičajena praksa, ali nama je puno pomoglo.

Ivana: Kada klinci kreću u prvi razred, (obično) ovise o informacijama koje će objaviti škola na svojim web stranicama. Opet, prvi će tjedan škole dobiti sve potrebne informacije od učiteljica.

Lego kutija za pohranu 69,99kn; šestar s priborom 19,99kn; drvena edukativna igračka 25,99kn; bojice 25,99kn

Tko se više veseli početku škole, roditelji ili djeca?

Martina: Kod nas doma, početku nove školske godine se najviše veselim ja. Moram priznati da su mi ova dva mjeseca bila poprilično izazovna. Raditi od kuće s djetetom nije nimalo lako. Stefan nije baš oduševljen, volio je jako svoj vrtić i malo je tužan što više ne može ići u njega.

Lorena: Mislim da se podjednako veselimo, haha. Svima nam treba povratak u rutinu i stvaranje novog ritma nakon vrlo raspuštenog ljeta. Mate se veseli najviše tome sto će se vidjeti sa ekipom iz razreda i sa učiteljicama, a zadaćama se ne veseli ni on, a ni ja 🤣.

Ana: Ovaj put podjednako. Nadam se da će ta početna euforija potrajati duže od prvog tjedna nastave. Svake godine se nakon dva mjeseca odmora djeca najviše vesele društvu, no ove godine i novim sadržajima, profesorima i gornjem katu škole koji je namijenjen za “velike”.

podloga za stol 17,99kn; crtančice 0,89kn

Biraju li vaši klinci opremu za školu ili ipak mame svojim stručnim okom odabiru?

Lorena: Odavno već nemam utjecaja po tom pitanju. Od tenisica do školske torbe, Mate pristaje isključivo na ono sto se njemu sviđa. Mi pokušavamo sugerirati, ali to nekad prođe, nekad ne. Torba mora imati kotačiće i grb omiljenog nogometnog kluba pa je nama preostalo da pronađemo neku koja je lagana i ergonomski oblikovana, a da zadovoljava njegove kriterije.

Martina: On je odabrao školsku torbu, a neki dan sam ja u Lidlu pokupovala školski pribor. Oduvijek sam voljela sve te školske stvari tako da mi je stvarno bio gušt. Vidjet ćemo hoće li biti zadovoljan izborom.

Ivana: Mama bira, klinac nije pretjerano zainteresiran. Sam je birao jedino torbu i tenisice.

vodene bojice 19,99kn; gumice za brisanje 4,99kn; jungle keksi 9,99kn

Jeste li i kako svoje dijete pripremale na prvi dan škole?

Martina: Zadnju su ih godinu vrtića pripremali za školu, a preko ljeta smo radili povremeno zadatke iz vježbenica, slova i brojeve, ili igrali edukativne igre. Trenutno radimo na zadatku koji smo dobili od novih učiteljica – kutija s različitim crtežima i stvarčicama koje su tražile da donese prvi dan škole, a poslužit će da se malo bolje upoznaju.

Ana: Nisam. Naravno da smo popričali o tome što mogu očekivati, no smatram da im previše pripreme može samo unijeti nervozu i strah od nepoznatog. Mi sve to s veseljem, pa do kad entuzijazam potraje. Nadajmo se što duže 🤣.

Lorena: Puno smo pričali o tome kako izgleda dan u školi, sto će se raditi, o novim prijateljima i učiteljicama. Pripreme u smislu učenja pisanja ili računanja nismo radili jer su nam tako sugerirale vrtićke odgojiteljice a Mate nije pokazivao previše interesa pa nismo forsirali.

Ivana: Razgovor, zagrljaj, osmijeh i pusa su bili te još uvijek jesu naši glavni saveznici.

Lego kutija za pohranu 69,99kn; drvena edukativna igra 25,99kn

ruksak TOPMOVE 99,99kn; Jungle keksi s tamnom čokoladom 9,99kn; gumice za brisanje 4,99kn; vodene bojice 19,99kn: blok za crtanje11kn

dječji ruksak 66kn; školska 3D pernica 34,99kn

neodoljiva jesenska Lupilu kolekcija za bebe dolazi u Lidl – SUPERMAME