čokoladna salama s pistacijama i suhim brusnicama

čokoladna salama

Čokoladna salama s pistacijama i suhim brusnicama – jednostavan i brz recept za ovu slasticu donosi nam Željka s bloga Šparhet.

Jeste li krenuli već s popisom kolača koje ćete pripremati za Božić? Vjerujem da svi tražimo slične recepte – fine i jednostavne, koji ne zahtijevaju višesatnu pripremu.

Ako sam pogodila, onda je ova salama pravi izbor za vas. Jednostavna je za pripremu, čak ne morate čekati Božić, isprobajte već ovaj vikend, a voće kombinirajte po želji. Ja sam stavila pistaciju i suhe brusnice, probala sam i sa smokvama, jednako je fina.

sastojci

200 gr petit keksa
100 gr očišćenih pistacija
100 gr suhih brusnica
150 gr maslaca
200 gr otopljene čokolade
1 čajna žlica  ekstrakta vanilije
1 jušna žlica ruma ili likera od višanja
ribani kokos ili šećer u prahu za posip

postupak

Kekse sitno sameljite, dodajte im pistacije i suhe brusnice koje ste prethodno nožem usitnili na manje komadiće. Sve dobro promiješajte.

Čokoladu i maslac rastopite na pari. Kada se otopi, dobro promiješajte kako bi se sve povezalo. Dodajte liker i ekstrakt vanilije i promiješajte.

Smjesu čokolade i maslaca dodajte smjesi s keksima i pistacijama i dobro promiješajte.

Smjesu prebacite na prijanjajuću foliju i rukama formirajte oblik salame. Zamotajte foliju oko salame i još jednom rukama stisnite smjesu kako bi se ravnomjerno rasporedila i svi krajevi bili jednako debeli.

Formiranu salamu u foliji ostavite u frižideru na par sati da se stisne, najbolje preko noći.

Prije posluživanja pospite ju ribanim kokosom ili šećerom u prahu.

ŽELJKA Diplomirana ekonomistica, zaposlena u nabavi u jednom hrvatskom trgovačkom lancu, trenutno na porodiljnom. Majka živahnih blizanaca od 3 i pol godine, malene princeze od 5 mjeseci i supruga jednog divnog muškarca i oca.