jedinstvene bojanke u roli savršena su zabava za cijelu obitelj

Iza brenda Coloring Panda nalaze se dvije mame djevojčica, koje su iz čiste fore izradile bojanku u roli kako bi se sve mogle okupiti i bojati bez svađe. Ovo je rečenica koja stoji u opisu ovog zanimljivog brenda kojem je majčinstvo itekako bila inspiracija, a mi smo ugostile Luciju Marić koja nam je ispričala nešto više o samoj ideji.

“Coloring Panda nastala je na nagovor prijateljice koje me stalno motivirala da “pokrenem” nešto svoje. Od prvog dana vjeruje u mene, više nego vjerujem sama u sebe, tako da mi je ideja pokretanja nečeg vlastitog stalno bila prisutna. Zadnje četiri godine radim kreativan posao, i dostupni su mi raznorazni programi pomoću kojih mogu u principu stvoriti svašta, a moja malena, koja će ubrzo navršiti pet godina, obzirom da radim od doma, gleda u te programe i mogućnosti i malo malo izgovori – “A daj meni mama to napravi, ja bi isto i tome slično”.”

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Coloring Panda (@coloring_panda21)

Ideja se zapravo rodila dok je Lucija zajedno sa svojom kćerkicom bojala klasičnu A4 bojanku. “Jedna drugoj smo smetale jer smo naravno bojale istu stranicu, sjedile smo jedna nasuprot druge, i to nikako nije funkcioniralo jer smo se baš uživile. Tada mi je sinulo –  bojanka u roli! Izradila sam njezinu vlastitu bojanku s motivima koje je htjela, klasika jednorozi i ekipa, što je većini djevojčica te dobi aktualno.”

Bojanka je u kratkom vremenu postala pravi hit među njihovim obiteljskim prijateljima s djecom. Dok se roditelji druže, djeca se zabavljaju, kako Lucija kaže, bez nesuglasica, nadmetanja i prepiranja, nego zajedno surađuju i dogovaraju se jer motiva i više nego dovoljno za sve.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Coloring Panda (@coloring_panda21)

Velika podrška Luciji u svemu tome bile su njezine prijateljice. Iako je ideja bojanke u roli njezina,  prijateljice su joj pomogle u osmišljavanju imena i kreiranju loga, a zajedno su istraživale mogućnosti tiskanja na roli u Hrvatskoj i ispitivale kvalitetu papira. Kad je sve bilo spremno Lucija je objavila rolu na društvenim mrežama i od tada je sve krenulo.

“Povrh same ideje da se svi mogu okupiti oko iste bojanke, bilo da se radi o rođendanu ili druženju, bojanje nije samo “prostor”. Mnogi ne znaju da bojanje itekako pomaže djeci, ali i odraslima.”

Coloring Panda bojanka idealna je i za trenutnu situaciju u kojoj su sve češće izolacije s djecom.

“Na koje sve načine su lockdown, izostajanje iz vrtića i online nastava utjecali na naše najmlađe? Najčešće nemamo vještine pomoću kojih bi djetetu olakšali emotivan stres. Jeste li znali da bojanke uvelike pomažu baš na tom polju? Odraslima nije jednostavno izraziti što ih muči i osvijestiti što je uzrok tome. Zamislite kako je tek djeci. Bojanje im omogućuje da odu u neki drugi svijet, svijet mašte i relaksacije. Da lakše prebrode promjene, a ponekad i da se lakše nose sa gubitkom.”

Psiholozi tvrde da je bojanje najbolja alternativa meditaciji. Bojanje, kao nezaobilazna razonoda za djecu, kod odraslih smanjuje stres, potiče kreativnost, podsjeća na vremena s manje briga kada je najveći problem bio kako izbjeći poslijepodnevno spavanje. Bojanje, čiji je cilj poboljšati mentalno zdravlje pojedinca, postoji odavno. Kao metodu oslobađanja podsvjesnog švicarski psihoanalitičar Carl Jung, svojim pacijentima nudio je bojanje u mandalama (struktura koncentričnih uzoraka). Bojanje tjera negativne misli, poboljšava koncentraciju i smanjuje rizik od depresije. Praćenje tjelesnih aktivnosti za vrijeme bojanja pokazuje da se bilježe promjene u otkucajima srca te u moždanim valovima. Dok bojimo, aktivira se područje moždane kore uključeno u upravljanje finom motorikom i koordinacijom, koja je potrebna za fine i precizne pokrete, a istodobno smanjuje aktivnost amigdale, koja je zadužena za kontrolu emocija kad smo pod stresom. Bojanje se preporučuje i starijim osobama kao kreativan način da si ispune dio dana kada su sami, a tako ujedno vježbaju i mozak.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Coloring Panda (@coloring_panda21)

“Od ostalih prednosti bojanja kod djece navela bih: razvoj motoričkih sposobnosti, kreativno izražavanje, prepoznavanje boja, granice i strukture kao i percepciju prostora, razvoj koordinacije očiju i ruku, razvoj pisanja i izvrsna priprema za školu. Također, razvoj samopouzdanja (kada završe neku sliku) i pomoć u prevladavanju stresa.”

Najveća posebnost Coloring Pande je što se može personalizirati kako s motivima, tako i natpisom. Kupac može izabrati i custom dimenziju.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Coloring Panda (@coloring_panda21)

Bojanje za nas nije samo prazan papir iscrtan motivima.

“Iako sam mama i volim ju najviše na svijetu, naravno da ponekad jednostavno nemam energije za igru i animiranje od 0-24h. U našem primjeru bojanje nam omogućuje da na jedan vrlo kreativan način provedemo vrijeme zajedno, a gdje se zapravo obje zabavljamo. Znamo se uloviti da bojamo više od pet sati zajedno. A kako izgleda naša interakcija za to vrijeme? Slušamo glazbu, lagano razgovaramo, surađujemo, dajemo si savjete oko toga koje boje da bude oblak, ili cvijet. Dodajemo si flomastere i učimo se strpljenju, npr. ako ja koristim crvenu, a njoj treba ista, malo će pričekati. Koristimo lijepe riječi poput izvoli, hvala ti, divno si to obojala, a što je najbolje podržavamo se u ludim idejama kao npr. da oblak može biti zelen.”

Više o Coloring Pandi progledajte na službenom Facebook ili Instagram profilu.