TOP 8 savjeta: Kako mi roditelji možemo utjecati na crne brojke o pretilosti naše djece?

djeca i pretilost

Djeca i pretilost. 35% djece u Hrvatskoj u dobi od osam godina ima problema s prekomjernom tjelesnom težinom i debljinom.

Iz godine u godinu, brojke o pretilosti, pogotovo kod djece su nam sve gore i gore. Osobno imam osjećaj da se o toj temi jako malo priča i nekako podvlači pod tepih. Pretilost kod djece je problem i tema o kojoj moramo pričati, jer je o njoj uvelike ovisi zdravlje naše djece.

Mi roditelji, možemo dosta toga napraviti po tom pitanju, jer prehrambene navike naše djece ovise upravo o nama. Djeca nas svaki dan gledaju, slušaju, promatraju iako ponekad djeluju nezainteresirano, upijaju sve što vide i čuju od nas.

Ne možemo očekivati da će dijete nakon ručka popiti svježe cijeđeni sok od limuna ili naranče, ako mi pijemo Coca – colu ili da će pojesti brokulu, kelj, kupus, ako nikada nije vidjelo nas kako ih jedemo. Stoga, ne podcjenjujmo moć koju imamo kako roditelji na stvaranje zdravih prehrambenih navika.

Kuhani obrok svaki dan

Iako iziskuje vaše vrijeme, uključite djecu u kuhanje i vidjeti ćete kako se mnogo toga mijenja – na bolje. Iz vlastitog iskustva mogu potvrditi da djeca koja s vama kuhaju jedu raznovrsnije, lakše prihvaćaju nove okuse i namirnice, usvajaju radne navike i ono najvažnije manja je vjerojatnost da će posegnuti za pekarom ili junk foodom, pored obroka kojeg su skuhali s vama.

Ne mogu se oteti dojmu da nam je u blizini većine osnovnih i srednjih škola otvoreno po nekoliko pekara i fast foodova. Pogledajte malo u svom kvartu! Naravno da nas to mami, jer ponekada je brže i jeftinije skoknuti do pekare, nego skuhati ručak ili pripremiti međuobrok. No, je li zbilja brže i jeftinije?

Izuzetno je bitno svaki dan jesti kuhani obrok. Uz svakodnevne obveze i tempo života, ponekada se teško organizirati u kuhinji. No, ne trebate svaki dan dva sata stajati za štednjakom i kuhati, mnogo puta za 30-45 minuta možete napraviti ukusan i kvalitetan obrok za cijelu obitelj. Smatram da svi u danu možemo toliko vremena odvojiti za svoje zdravlje i za zdravlje naše djece.

TOP 11 savjeta koje možemo napraviti mi roditelji po pitanju pretilosti za zdravlje naše djece:

  1. Ne preskačite doručak – djeca koja pojedu kvalitetan doručak, nemaju potrebu utažiti glad i žeđ visokokaloričnom hranom, zaslađenim sokovima ili prejedanjem ručka. Osim toga, djeca koja ne preskaču doručak usvajaju zdrave prehrambene navike, sudjeluju u tjelesnim aktivnostima i imaju veću koncentraciju u školi.
  2. Maknite zdjele s čokoladicama i bombonima iz dnevnog boravka – često nesvjesno jedemo „u prolazu“ ili dok gledamo omiljenu TV seriju, jer nam je hrana dostupna.
  3. Budite primjer svojoj djeci – djeca uče od nas. Budimo najbolji primjer svojoj djeci.
  4. Kuhajte s djecom ili bez nje, samo kuhajte
  5. Zaboravite na dostavu – Kuhanje nam treba biti prioritet. Nemam vremena nije opravdanje. Mnoga jela možemo pripremiti za manje od jednog sata.
  6. Voće kao međuobrok – umjesto grickalica i čokoladica, ponudite djeci svježe sezonsko voće. Znam, lako je napisati, a teško provesti. Ne ide preko noći. Zdrave prehrambene navike se uče poput matematike i engleskog jezika, potrebno je puno rada i truda, ali za zdravlje naše djece isplati se potruditi, zar ne?
  7. Izbacite zaslađene sokove – Jeste li znali da ako pijete samo jednu čašu voćnog ili gaziranog soka na dan, to znači da u jednoj godini pojedete više od 7 kilograma šećera? Gazirane ili zaslađene kupovne sokove zamijenite vodom ili prirodnim sokom koji ćete sami napraviti bez dodatka šećera.
  8. Tjelesna aktivnost je bitna – današnja djeca su previše pred ekranom i jako se malo kreću. Mobitel, video igrice i društvene mreže zamijenili loptu, bicikl, druženja s prijateljima, odlazak u prirodu, boravak na svježem zraku. Igre skrivača, lovice, gumi-gumi, povlačenje užeta su mnogoj djeci potpuno nepoznati pojmovi. Pokrenimo se! Ako kauč nakon ručka zamijenite laganom šetnjom, već ste mnogo toga napravili.

….jer, ove brojke naša djeca ne zaslužuju!!!!

Ukupno 35% djece u Hrvatskoj u dobi od osam godina ima problema s prekomjernom tjelesnom težinom i debljinom, čak 60 posto ispitane djece ne jede voće, dok su djeca danas u prosjeku za 10 centimetara viša i sedam kilograma teža nego što je to bilo 1980. godine*.

Nije jednostavan zadatak, ali mi to možemo. Kako kaže Nelson Mandela „Sve izgleda nemoguće dok se ne odvažite da probate“. Stoga, probajte!!!

*Rezultati istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije “Europska inicijativa praćenja debljine u djece, Hrvatska 2018./2019. (CroCOSI)”.

nemam vremena kuhati, nije opravdanje: TOP 5 jela za 30 minuta (supermame.hr)

Fotografija: unsplash.com

Zrinka Janković, diplomirana politologinja i majka troje djece. Svjesna važnosti zdrave prehrane, a još više važnosti tjelesne aktivnosti, zajedno sa svojom djecom pokrenula je projekt pod imenom Mamin ručak čiji je cilj uključiti djecu u kuhanje i nabavku svježih namirnica, okupiti obitelj za stolom, jesti kuhani obrok svaki dan, savjetima i brzim receptima olakšati mamama pripremu ručka te stvoriti kvalitetnije i zdravije društvo i okolinu.