kako organizirati vrijeme i kuhanje s djecom?

Bilo da ste zaposlena mama ili mama na porodiljnom, blago rečeno, vi imate pune ruke posla. A ako ste mama koja radi od doma i za vrijeme radnog vremena razvozi djecu, pomaže u školi, kuha, vi ste moj junak.

Ponekad se pitam jesam li imala više vremena kada sam radila ili sada kada sam na porodiljnom? Zvuči paradoksalno, ali mislim da sam imala više vremena kada sam radila, jer su često drugi uskakali – “Ti radiš, ja ću”. Kada si doma i na porodiljnom mnogi misle da imaš 24 sata na raspolaganju i još ti se nadodaju razne obveze jer ti si doma i ne radiš.

bitka s vremenom

Složiti ćete se sa mnom da mame na porodiljnom i nemaju previše vremena. To pogotovo vrijedi za novopečene mame, jer iako si kod kuće, tvoj se ritam i način života iz temelja mijenja.

Tu je mala beba, dojenje, presvlačenje, priprema kašica, uspavljivanje, šetnja, a da ne spominjem ogromne količine neispeglane robe i pod s tisuću i jednom mrvicom. Pitanje je sada, kako organizirati kuhanje i stvoriti svoj vlastiti ritam, jer jesti se mora?

šalica kave i priprema ručka

Iz perspektive mame koja je na porodiljnom i koja ima troje djece, ispričati ću vam svoju priču kako organizirati vrijeme i kuhanje s djecom.

Prvo što ujutro napravim kada oči otvorim, odem u kuhinju, uzimam džezvu, natočim ju vodom do vrha i stavljam na ploču. Zatim obavim jutarnju higijenu i završavam pripremu kave. To je neki moj ritual koji me veseli. Šalica tople kave je moj punjač baterija. Guc – dva i možemo dalje.

Nakon što djeci napravim doručak, odmah se bacam na pripremu ručka. Moja priprema ručka u prosjeku kreće oko 8 sati. Sigurno se pitate zašto tako rano? Zato što su djeca ujutro najmirnija, zaigrana, naspavana i odmorna. Želim to vrijeme i idilu iskoristiti, jer neće dugo potrajati.

boravak na zraku

Preduvjet da krenete s pripremom ručka odmah nakon doručka je da ste večer prije isplanirali što ćete kuhati i da sve namirnice imate kod kuće.

Ako je vani predivno vrijeme, a mi u kući, ja sam luda. To je još jedan razlog zašto rano krećem s kuhanjem. Oko 10 sati ručak je gotov, marenda pojedena i možemo van na sunce. Želim da trče, skaču, voze bicikl, igraju nogomet, spuštaju se niz tobogan.

Jako mi je bitno da mi djeca borave na svježem zraku i da su tjelesno aktivna. Smatram da je to uz zdravu prehranu preduvjet dobrog imuniteta i ne želim da zbog kuhanja za to budu uskraćena. Čak i ako nisu idealne vremenske prilike, boravak na zraku smatram korisnijim i boljim od buljenja u televiziju, mobitel ili crtić. U konačnici, kada se izmore, bolje će pojesti ručak, oko kojeg se sve vrti.

kaos, a ručak je na stolu

Po povratku kući kreće kaos. Jednom se spava, drugi traži gdje je stavio autić, treći se sjetio da nije do kraja riješio zadaću.

Zamislite da tek u tom kaosu počinjem s pripremom ručka. Ne bi bilo ručka, ni mojih živaca. Ovako ručak je već skuhan.

Ako pripreman tjesteninu, umak je skuhan prije odlaska vani, a tjesteninu kuham po povratku kući. Naravno, računala sam na kaos pa je lonac s vodom već na štednjaku, a tjestenina pored. Jednom rukom palim štednjak, dok drugom smirujem dijete kojem se spava.

volim jutra

Još jedan trik, prije odlaska, postavila sam stol. Tako da samo čekam da se tjestenina skuha i ručak je gotov. Ono što mi puno pomaže da izbjegnem stresne situacije je da zamislim situaciju koja će me dočekati kada dođemo kući i da joj se prilagodim.

Sretna sam jer je 12 sati, a mi smo proveli kvalitetno vrijeme vani i ručak je na stolu.

Ovo je način kako najbolje funkcioniram. Jutarnji sam tip i ujutro mi mozak radi 100 na sat (i ovaj članak pišem ujutro dok se ručak krčka). Želim iskoristiti jutro!

stvorite svoj ritam

Ako ste više noćni tipovi (ja to nikako nisam), naravno da navečer možete pripremiti dio ručka i ujutro ga dovršiti. Iskustvo i razne situacije u kojima ćete se naći pomoći će vam da stvorite svoj idealni ritam.

Ako ste mama koja radi ili radi od kuće, pripremu napravite navečer. Sama ta činjenica da ste barem dio ručka pripremili večer prije, omogućiti će vam da bez panike zakoračite u dan, a taj osjećaj nema cijene.

nemam vremena kuhati, nije opravdanje: TOP 5 jela za 30 minuta (supermame.hr)

Foto: pexels.com

Zrinka Janković, diplomirana politologinja i majka troje djece. Svjesna važnosti zdrave prehrane, a još više važnosti tjelesne aktivnosti, zajedno sa svojom djecom pokrenula je projekt pod imenom Mamin ručak čiji je cilj uključiti djecu u kuhanje i nabavku svježih namirnica, okupiti obitelj za stolom, jesti kuhani obrok svaki dan, savjetima i brzim receptima olakšati mamama pripremu ručka te stvoriti kvalitetnije i zdravije društvo i okolinu.