nemam vremena kuhati nije opravdanje: TOP 5 jela za 30 minuta

brza jela

Brza jela koja možete pripremiti u 30 minuta olakšat će vam svakodnevicu no prije toga potrebno je znati par važnih stvari.

Živimo u nekim čudnim vremenima, užurbano, otuđeno od drugih. Imamo osjećaj da nam je dan prekratak i da ništa ne stignemo. Posao, djeca, vrtić, škola, treninzi… Više vremena provodimo u autu, nego kod kuće. Čišćenje, pospremanje, pranje, peglanje veša se vrte u krug! Kako onda naći vremena za kuhanje?

Možda nam je negdje u podsvijesti da ručak ispod dva sata kuhanja, nije ručak, jer tako su kuhale naše bake. Istina, ali to su bila neka druga vremena. Iz današnje perspektive gledano, to su bila neka druga, ljepša i kvalitetnija vremena. No, sada smo tu, gdje smo.

Kuhanje kao prioritet

Ima dana kada ne znam tko mi glavu nosi, vjerujem da je tako i kod vas, ali to nije razlog i izgovor da kažem – ja nemam vremena kuhati! Možda niste spretni kao Masterchef u kuhinji, ali to nije razlog za opravdanje – ja ne znam kuhati. I najgori ručak koji mama pripremi je najbolji ručak!

Kuhanje nam svima treba biti prioritet i dio svakodnevne rutine, jer to je ulaganje u naše zdravlje i zdravlje naše djece i obitelji. Čak i ako ste najzaposlenija osoba na svijetu (čitaj: mama) morate jesti. Isplati se potruditi da to što jedemo bude kvalitetno i kuhano, a ne naručeno.

Organizacija je pola posla

Prošli tjedan kaže meni muž „Za sat vremena idem na put. Sada su mi javili. Ima li što za ručak?“. Kažem ja – Ima, ljubavi. Napravim nam tjesteninu u umaku od brokule s lososom za manje od pola sata i zovem ga da je sve spremno, a on će meni – „Put je odgođen!“ Tragikomično i istinito.

Nećemo se lagati, ako želite ručak za manje od 30 minuta, trebate biti organizirani i organizirano kupovati namirnice. Preduvjet brzog ručka je upravo planiranje obroka, pravovremena kupovina i organizirana kuhinja. Ako krenete razmišljati što ćete kuhati kada osjetite glad ili kada dođete s posla, nećete biti produktivni.

Mali detalji koji čine razliku

Tjesteninu s brokulom i lososom  ne možete napraviti za pola sata ako nemate potrebne namirnice u hladnjaku. Zato je važno dobro isplanirati tjedne jelovnike i ako znate da kada dođete s posla nemate mnogo vremena za kuhanje, namirnice i posuđe prije posla pripremite (očistite povrće, stavite u lonac vodu za tjesteninu, marinirajte meso, potopite leću ili slanutak) i kada dođete kući već je pola toga obavljeno, a vam je psihički lakše.

Svakako da ako imate multipraktik, blender, oštre noževa, dobru tavu da će vam posao biti lakši i brži. To su mali detalji koji čini razliku. Isplati se uložiti u njih, a uskoro će i Božić pa možete pisati Djedu Božićnjaku.

Jednom kada krenete planirati i organizirano kuhati, shvatit ćete da ste sretniji, zadovoljniji, manje pod stresom, da imate više novaca u novčaniku i više vremena za sitnice koje život znače. Dokazano!

Koliko vremena dnevno provedeš na mobitelu?

Majka sam troje djece i svjesna sam da bez organizacije i planiranja, moja djeca nikad ne bi imala ručak na vrijeme, ispeglan veš (iako njih to ne veseli), ni zajedničke trenutke opuštanja.

Mislim da svi možemo u danu naći 30 minuta da obitelji skuhamo obrok. Pogledajte koliko samo vremena dnevno provedete skrolajući po mobitelu. Više od 30 minuta, sigurno!

Obitelj za stolom, kuhani i zdravi obrok je ponekad sve što nam treba u ovom ludilu u kojem živimo. Stoga, okupite obitelj, napravite i pojedite zajedno ručak ili večeru, razgovarajte. Jela od 30 minuta su idealna tijekom radnog tjedna, vikendom usporite i uživajte.

Kako djeci podvaliti povrće? Mama Zrinka donosi vam odlične savjete! (supermame.hr)

I za kraj malo inspiracije:

TOP 5 jela za 30 minuta

TJESTENINA S POVRĆEM I LEĆOM

Recept preuzmite OVDJE.

ŠIROKI REZANCI S PILETINOM I ŠPINATOM

Recept preuzmite OVDJE.

OSLIĆ U ŠKARTOCU

Recept preuzmite OVDJE.

LUNGIĆ U UMAKU OD MEDA I SOJE

Recept preuzmite OVDJE.

PILETINA S KURKUMOM I SALATA OD PROKULICA I MRKVE

Recept preuzmite OVDJE.

Fotografije: pexels.com, privatna arhiva autorice

Zrinka Janković, diplomirana politologinja i majka troje djece. Svjesna važnosti zdrave prehrane, a još više važnosti tjelesne aktivnosti, zajedno sa svojom djecom pokrenula je projekt pod imenom Mamin ručak čiji je cilj uključiti djecu u kuhanje i nabavku svježih namirnica, okupiti obitelj za stolom, jesti kuhani obrok svaki dan, savjetima i brzim receptima olakšati mamama pripremu ručka te stvoriti kvalitetnije i zdravije društvo i okolinu.