Pinca, sirnica ili posvećenica – kojim god ju imenom zvali, naša Sonja vam donosi najbolji tradicionalni obiteljski recept
Kada se vratimo u djetinjstvo, sinonim za Uskrs bila su jaja – čokoladna jaja, farbana jaja, planiralo se unaprijed kojom tehnikom će se bojati i uređivati svaka pisanica. Osim toga tradicija u mojoj obitelji je Veliki petak i mama koja bi zapečatila sve prozore u kući, upalila grijanje na maksimalno i od jutra pekla 30ak posvećenica za obitelj, susjede i prijatelje. S godinama sam shvatila da je ovaj blagdan puno više od slatkog plijena i fine meze. Uskrs je vrijeme koje ćemo odvojiti za obiteljska okupljanja, za vjerske tradicije i običaje, u nadi da će i nas negdje dočekati jaje ili poklončić s natpisom „za starije od 10 godina“. Ipak, svi smo mi u dubini duše još uvijek, djeca.
Koliko god zagovaramo promjene, postoje neke tradicije koje volimo i želimo njegovati, a na prvom mjestu je obiteljska zajednica i dani kada odmičemo od sebe tehnologiju i posvećujemo se jedni drugima.
Zar nema ljepše uspomene od one kada se cijela obitelj okupi za stolom i natječe u „tucanju“ jajima? Ili kada dođeš u bakinu kuću i omami te miris naribane limunove korice i toplog mlijeka kojim se pripremaju pince? A tek onaj okus šunke pečene u kruhu, mladog luka i rotkvice? Nekako je najslađe stvarati te uspomene za blagdanskim stolom.
Od kada sam postala mama, jako mi je teško bilo održati tu tradiciju jer svatko vuče svojoj obitelji, pa sam sve to presjekla i stvorila novu tradiciju – bake i djedovi dolaze kod nas, a djeca i ja zajedno pripremamo blagdanski stol. Inače nisam vična u kuhanju, ali volim tradicionalna jela, volim domaću francusku salatu, pečeni krumpir i meso, domaću juhu s najfinijim rezancima i miris topline u stanu.
Što je za vas Uskrs? Meni predstavlja nadu, obnovu i novi početak. Za moju djecu, to znači i nadu da će čokoladnih jaja biti više nego prošle godine, za što se pobrinuo Lidl sa svojim Favorina čokoladicama, da će njihovo „lovačko” znanje doći do izražaja i da je ubrzo novi početak za još jednu Uskršnju avanturu.
Šalu na stranu, Uskrs je vrijeme radosti i obitelji. I upravo zbog toga dijelimo s vama posebnu nagradu ove godine – tradicionalan recept sinjske matere i njene posvećenice. A vjerujte mi, taj se recept posebno čuva, još od moje bake i njenog rukopisa na starom komadu papira, koji je prljav od kapljica ulja i mlijeka godina i godina priprema tradicionalne uskršnje tradicije – posvećenice.
Najbolji recept za posvećenice
1 tura od 2kg glatkog brašna za dizana tijesta = 10 posvećenica
1. MASNOĆA
400g šećera
20g soli
150g masti
1.5dl ulja
– sve pomiješati i prokuhati (čim prokuha, maknuti s vatre)
2. MIRIS
U veliku posudu za miješanje čitave smjese umiješati naribanu koru 1 naranče i 1 limuna, 1dl ruma, 6 cijelih jaja, 5 žutanjaka
3. KVASAC
3 svježa kvasca razlomiti u posudu, dodati 3 žličice brašna i 3 žličice šećera.
Sve zaliti toplom vodom, promiješati i staviti na dizanje na toplo mjesto (radijator)
4. TIJESTO
Staviti 2kg brašna za dizana tijesta u smjesu s mirisom (2.korak). Svemu dodati kvasac (3.korak). Promiješati i na kraju dodati masnoću (1.korak). Miješati dok se ne dobije glatka smjesa koja ispuhuje mjehuriće. Po potrebi dodavati toplo mlijeko u smjesu. Staviti smjesu na toplo mjesto da se diže.
5. FORMIRANJE
Kada se tijesto digne, mijesiti ga i formirati u kugle. Staviti na namšćeni masni papir. Sve prekriti i ostaviti da se diže. (mi doma prekrijemo s dekom)
6. UZMI ŠKARE U RUKE
Kada se posvećenice dignu, škarama izrezati znak Alke, staviti ih s masnim papirom u pećnicu po 2 ili 4 zavisno o veličini pleha. Peći na 150-180 stupnjeva 20ak minuta.
7. VRIJEME JE ZA PAPANJE
Kada su gotove, premažite ih mlijekom i pospite šećera.
A ako ne želiš prolaziti svih 7 koraka i odvajati cijeli jedan dan, uvijek možeš otići u Lidl i kupiti sve namirnice za ovaj Uskrs, čak i pincu. Stoga, nabavi na vrijeme sve što ti treba za još jednu lijepu tradiciju i uspomenu.