tjestenina s kozicama u umaku od crvenih rajčica – brzo, jednostavno i fino jelo!

Tjestenina s kozicama i bakinom šalšom brzo je i jednostavno jelo koje vole i oni najmanji. Na kraju teksta čeka vas i poklon koji će vam olakšati organizaciju uskrsnog jelovnika.

Vrijeme je korizme i kroz tih 40 dana kada se svi odričemo nečega u korist razno raznih osobnih uvjerenja, razmišljam i o tome za što zapravo služe ta odricanja, koja je svrha? Odričemo li se zbog tradicije, zbog prilike da napravimo nešto dobro ili zato jer je to jednostavno takvo doba godine?

Nikada mi nije uspjelo odricanje od slatkih grijeha, niti sam vidjela smisao u tome, tako da je naš običaj oduvijek bio – pokušajmo biti malo više dobri, čak i kada je jako teško ostati dobar. A uskršnji običaji bili su okupiti se oko blagdanskog stola, cijela obitelj i provesti tih par dana u neometanim razgovorima, smijehu i stvaranju uspomena.

Na Veliki petak mama bi uvijek od ranog jutra grijala kuhinju i strpljivo pripremala sve za posvećenicu. Pamtim njeno skidanje zlatnog nakita s vrijednih prstiju, pregaču i miris didovih limuna u cijeloj kući. Nije se smjelo ući u kuhinju niti ometati. Stala bi navečer, kada bi veliki, ovalni stol u boravku bio krcat posvećenicama, koje bi sutradan nosili prijateljima i susjedima.

Danas, kada je vrijeme sve užurbanije, kada smo okruženi tehnologijom i kada onih 24 sata djeluje kao skromnih 5 sati cijeloga dana, teško je pratiti tradiciju. Tada nekako kliznemo u neke nove, jednostavnije recepte, stvaramo neke malo drugačije običaje s našom djecom, ali opet mislim kako je svrha blagdana upravo u tom stvaranju uspomena s našim malenima.

Naš stol ove godine će zasigurno krasiti šarene pisanice, slijepljene i nimalo instagramske, zapravo mala, nespretna umjetnička djela vrijednih i veselih prstića mojih dječaka, a krasit će i jednostavna jela koja ne iziskuju puno vremena u kuhinji, a mužu i meni stvaraju poseban gušt pripravljat ih, osobito kada se radi o nekim novim okusima.

Ali, prije tih divnih blagdanskih jela, podijelit ću s vama ono što je kod nas doma petkom posluženo – fusilloni s bakinom šalšom i kozicama ili škampima.

Fusilloni s bakinom šalšom i kozicama ili škampima

Sastojci i recept

Potrebni su vam fusilloni Deluxe, maslac s komadićima morske soli Deluxe, kozice ili škampi Deluxe, češnjak, rajčice, svježi bosiljak i luk s Lidlove tržnice, gotovi umak od rajčice, Deluxe maslinovo ulje, krupna sol, papar i peršin.

Šalšu možete napraviti tako da sameljete svježe rajčice, luk i češnjak. Zatim u dublji lonac ulijete maslinovog ulja dovoljno da prekrije dno, dodate smjesu od rajčica, luka i češnjaka, posolite, dodate lovorov list, origano, bosiljak (sušeni) i stavite da se kuha otprilike sat vremena. Pred sam kraj dodate žličicu smeđeg šećera. Jednostavnija opcija je da uzmete gotovi umak od rajčice.

U dubljoj tavi otopite maslac s komadićima morske soli, kada se otopi, ubacite Deluxe kozice, prepržite ih 2 minute s jedne i druge strane i dodate u tavu šalšu koju ste prethodno skuhali ili gotovi umak od rajčice.

U međuvremenu skuhajte fusillone po uputama s vrećice, zatim ih dodajte u smjesu u tavi. Sve posolite, popaprite i dodajte svježeg bosiljka. Po želji, možete naribati i Delux parmezan.

Od ovog ponedjeljka u Lidlu možete pronaći pravi delicije povodom blagdana – čitava Deluxe linija namirnica i Favorina slatkiši za malce koji će ih vrijedno tražiti skrivene po kući, dok pripremamo blagdanski stol.

Nemojte još ići, jer za vas imamo jedno iznenađenje. Kako bi lakše isplanirali svoj uskrsni jelovnik poklanjamo vam planer jelovnika i listu namirnica. Svoj besplatan primjerak preuzmite OVDJE ili klikom na fotografiju ispod.