mesne okruglice od sastojaka koje već imate doma!

unsplash.com

Mesne okruglice s rižom i grčkom salatom

Svaki tjedan se trudim da je u mojoj kuhinji raznoliko i da nam ne dosadi. Ipak postoje neke namirnice koje se baš uvijek nađu kod mene u špajzi, frižideru i škrinji i bez kojih ne mogu zamisliti svoje kuhanje. To su one namirnice od kojih možeš složiti jelo bez da imaš plan ili kad plan krene po krivu, zaboraviš kupiti namirnice, ne jede ti se to što si planirala…

Canva

Osim toga, kad slažem tjedni plan, obavezno škicnem prvo u frižider, zatim špajzu i na kraju škrinju da vidim što se treba potrošiti. I to točno tim redom – namirnice koje držim u frižideru obično imaju najkraći rok trajanja dok one u škrinji slobodno i zaboravim malo.

Pa krenimo onda od frižidera:

  1. Sir (parmezan, krem sir)
  2. Umaci (wok, teryjaki, soja sos)
  3. Mlijeko
  4. Svježe povrće
  5. Kiseli krastavci
  6. Jaja
  7. Maslac
  8. Kobasice/špek/suhomesnati proizvodi

I otputujmo u špajzu:

  1. Tuna u konzervi
  2. Grah
  3. Pelati
  4. Tortilje
  5. Tjestenina
  6. Riža
  7. Brašno
  8. Pekmez
  9. Slanutak
  10. Kokosovo mlijeko

I sve do škrinje:

  1. Povrće (brokula, grašak, mix povrća…)
  2. Voća (jagode, šumsko voće, mango…)
  3. Ispanirana riba spremna za pečenje
  4. Pileća prsa
  5. Mljeveno meso
  6. Narezani luk/poriluk
  7. Tortellini/njoki
  8. Jela koja smrzavam: bolonjez umak, temeljac, pulled pork/pulled chicken, gulaš, šalša

Naravno, nađe se tu i svašta drugo – ovo je samo baza od koje uvijek mogu nešto iskombinirati.

A danas ti donosim i novi tjedni plan:

I idemo na naš recept:

Mesne okruglice s rižom i grčkom salatom

SASTOJCI:

800 grama mljevenog mesa
2 jaja
pola poriluka/jedan luk
50 grama brašna
50 grama krušnih mrvica
1 luk
1 konzerva pelata+vode po potrebi

Začini:sol, papar, talijanska mješavina začina, peršin

+ako su presuhe, dodati malo mlijeka

PRILOG:

1 šalica riže
2 šalice vode/temeljca
Sol, papar
Salata: krastavci, rajčice, luk, masline i feta sir
Preljev: 2 žlice maslinovog ulja, sok od pola limuna, sol, papar

PRIPREMA:

U mljeveno meso sam stavila jaja, brašno, krušne mrvice, začine i prepečeni luk/poriluk.

Uvaljala sam svaku okruglicu u brašno i pekla ih na tavi da dobiju zlatnosmeđu koricu.

Nakon toga ide priprema umaka koji jednostavniji biti ne može – luk i umak od rajčice uz malo vode i začine (ovdje sam stavila talijansku mješavinu začina i peršin).

Okruglice idu natrag na krčkanje i to je to! Ja ih ostavim na laganoj vatri 15-20 minuta i umak se taman lijepo zgusne.

Uz to serviramo rižu i grčku salatu.

Dobar tek ti želim i kuhaj i dalje sa mnom na Instagram profilu i web stranici!

Ostale fotografije: privatna arhiva autorice

MARIJA KOS Majka koja voli kuhati s dvoje djece koja vole papati. Osim dijeljenjem recepata, bavi se pružanjem podrške edukatoricama u njihovim online tečajevima. Veseli ju učenje novih stvari, a to se prenosi i na kuhinju gdje, kako sama kaže, uvijek nešto prčka. Ručak za tjedan