manifest ženama

Vidim vas sve! Sada je vrijeme da vi malo vidite sebe!

Vidim te mlada nježna ženo kako stojiš kraj odjela s pićima, rekla bih za prvi rođendan tvoje najveće male ljubavi, svjećica s brojem 1, plavi baloni! Vidim te kako mu se obraćaš za savjet možda po pitanju broja piva, izboru piva nebitno. Ta odluka i nije tako bitna, neće svijet propasti ako negdje podbaciš u toj organizaciji. Možda je ono zbog čega te srce boli to da on nema istu radost i želju u srcu da se radujete tom čudu koje vam se dogodilo prije godinu dana. Vidim da vidiš da mu sve to ide na živce dok pokušavaš osmijehom popraviti atmosferu! Nemoj, nisi ti kriva, očekuj bolje!

Vidim te majko kako se turobno osmjehuješ dok on trpa stvari u kolicima. Tvoja boja kose već odavno zahtijeva osvježenje, početak je mjeseca i sjela ti je penzija pretpostavljam. Kimaš glavom dok tvoj sin; imate neke sličnosti znaš, trpa stvari u košaru i dodaje dva velika piva u plastičnoj boci. Tvoje ruke su tvrde i žuljevite,  ispod noktiju se uvukla zemlja, a lice ti je dobilo boju proljeća provedenog u bašči. Kimaš mu glavom dok on ubacuje nove stvari u kolica, a tebi pogled pada na odjel s dezodoransima, no samo prolaziš. “Plaćam karticom” govoriš blagajnici dok on dodaje još dvije kutije cigareta na kraj računa. Vidim te majko, kaži dosta je i prereži tu predugu pupčanu vrpcu.

Vidim te mama kako povremeno pokušavaš sjesti na miru, no vuku te za rukav ta mala stvorenja koja voliš najviše na svijetu i ustaješ. Bojiš se za njih da ne padnu, da se ne potuku s drugom djecom, želiš da se uklope i nađu prijatelje pa gradiš mali prijateljski most po kojem će tvoja djeca prelaziti. Smješkaš se, čučiš, glupiraš se u tom malom društvu. Tvoji podočnjaci su veliki i tamni i dok su djeca usklađena u modnom izričaju, ti si najjednostavnija verzija sebe. Povremeno pogledaš molećivim pogledom prema “muškom stolu” za malo pomoći, no on vas ne primjećuje. Često je tako od trenutka dolaska do trenutka odlaska i ti si toga svjesna, no voliš ga odanošću koju on ne zaslužuje… Nitko nije kriv, ti si kriva! Nemoj se žaliti i skupljati u sebi tu gorčinu zajedničkog života koji si drukčije zamišljala, uzmi djecu za ruku i odvedi ih ocu.

Vidim te, ti drukčija majko! Nadam se da ti ne smeta što ti kažem drukčija, sada je tako popularna riječ integracija, no ona je ponekad samo mrtvo slovo na papiru. Znam to iz tvog tužnog osmijeha dok ti dijete opet sjedi samo kraj tebe na klupi, vršnjaci su samo par metara niže. Ponekad baciš pogled na ono što je moglo biti, iako znaš da tvoje srce ne bi voljelo manje. Vidim kako se ljubopitno smješkaš svakome tko naiđe i baci pogled. Ponekad bi vrisnula iz sveg glasa “zašto ja”, no to ne radiš. Vidim s godinama kako se tvoj hod usporava, a tvoj osmijeh je sve uži. Vrijeme ti polako donosi samosažaljenje i gorčinu koju nisi željela, nemoj. Znaj, tvoje male pobjede su velike, uživaj u njima! Smij se ponovno onako kao prije, prelijepo ti stoji!

Vidim te dok se na silu smješkaš u društvu njegovih prijatelja. Lijepa si, iako vrijeme polako ostavlja trag na tvom licu. Njemu starost teže pada pa te ponekad zamijeni tvojom mlađom verzijom. Znaš to i svi to znaju i svi znaju da ti to znaš dok se smješkaš ispričavajući ga na nekim obiteljskim događanjima. Miris parfema u njegovom automobilu nije tvoj i šifre na mobitelu su postojane. Nastupate skladno u zajedničkim obvezama! Imaš sve, a nekad pomisliš da nemaš ništa što vas veže osim prekrasne djece koju ste skupa stekli. U kasnim noćnim satima kada ležiš sama na ogromnom krevetu u vašoj spavaćoj sobi, onom istom koji je pamtio mnoge sretne trenutke, guglaš svog bivšeg dečka i razmišljaš bi li da se vratiš vremeplovom opet odabrala isto. Tada si napravila taj izbor, nemoj žaliti! Ti si sada drugačija žena u drugim okolnostima, reci mu da želiš i zaslužuješ bolje. Zlatan kavez je još uvijek kavez, a ti dušo, ti si stvorena za let!

Vidim te kako si samostalna u svemu što radiš! Tvoj novac je samo tvoj, stvorila si svoju malu oazu mira. Svoj auto na tehnički uvijek voziš sama i svi sitni popravci u stanu su sam svoj majstor! Oduvijek si bila takva samostalna i ponekad misliš da je to tvoje prokletstvo. Htjela bi ljubav, naravno da bi htjela nekog samo tvog, no ne pristaješ na kompromise. Voljena si od strane obitelji, prijatelja, vole te kolege na poslu i tvoje “mučenice” s treninga. Zašto se  onda  kada ti netko po stoti puta postavi pitanje o tvom intimnom životu pogubiš i zarumeniš i nalaziš neke glupe odgovore kroz šalu: “Valjda me nitko neće” i  “A, eto” pa slegneš ramenima. Nemoj to više raditi, pogrešno je!

Imaš puno odgovora koji ti pristaju, možeš reći: “Želim nekog tko će me voljeti kao što ja volim samu sebe”, “Ne pristajem na polukretene kojih nažalost ima u izobilju” ili “Sretna sam sa svojim životom baš ovakvim kakav je”. Ne koristi glupe rečenice i ne odgovaraj svakome na glupa pitanja! Kaži: “Dosta je!”  Kaži dosta u ime svih onih žena koje su odabrale biti same neovisno o okolnostima u kojima se nalaze!

Vidim te djevojčice kako se silom pokušavaš uklopiti u to popularno društvo preskupih tenisica i mobitela sa super pretencioznom kamerom gdje ispod svakog komentara piše love you too, sve znaš… Ti i znaš da tvoji kredit za stan neće otplatiti još 15ak godina i da će tatina mirovina biti mizerna zbog minimalca. Vikendi na moru za vas su pusti san. Tatu ni ne poznaješ bez isprskane radne mandure, a mamine noge su natečene nakon osmosatne smjene. Znaš da je nekad mjesec predugačak od plaće do plaće kad kažeš frendicama da ne želiš s njima u shopping poslije škole. Nemoj pristati na sitne emotivne igre, na ocjenjivanje vrijednosti po broju lajkova, na osjećaj manje vrijednosti samo zbog drukčijih etiketa na svojoj odjeći. Budi svoja i bit će sve u redu! Uklopiti se može svaka budala, biti svoja – e to je već malo teže!

Vidim vas!

Vidim vas sve!

Sada je vrijeme da vi malo vidite sebe!

Fotografija: unsplash.com

Tekst napisala: Josipa Dević @josi.devic