svaki muškarac može biti otac, no samo rijetki mogu biti tata

Koliki su utjecaj u našim životima imali naši očevi? Zavisno o odgovoru koje ste sebi dale, dalo bi se zaključiti kako je uloga oca u djetetovu životu itekako važna.

Prisutnost oca, osobito u najranijim danima djetetova života, utječe i oblikuje ta mala bića i upravo zato, mi supermame, želimo istaknuti važnost ravnopravnog roditeljstva i podjednako važne uloge oca kao i majke u djetetovu životu. Kada kažemo ravnopravno, onda i mislimo na ravnopravno, a ne jednako. To su dva pojma koja se često miješaju, ali svakako nisu sinonimi. Uloga oca je jedno, uloga majke je drugo, jedna i druga uloga podjednako je važna za zdrav emocionalan razvoj djeteta.

Tata bi trebao biti prisutan u životu svoga djeteta, osobito u ranim godinama. Djeca promatraju kako se otac odnosi i prema njima, a i prema mami i vrlo često kopiraju model ponašanja. Tko je kod vas u obitelji stroži policajac, a tko popustljiviji? Kroz prošlost mogle bismo reći kako je uglavnom otac bio taj koji je stroži u odgoju, i to se očitovalo kroz pravila ponašanja koja bi otac isticao i koliko je bio dosljedan u držanju tih pravila. Danas je ta uloga strožeg i popustljivijeg podjednako raspoređena, a danas i ističemo važnost komunikacije među partnerima kako bi postigli dogovor i bili podjednako dosljedni u odgoju svoje djece.

Istraživanja su pokazala kako djeca koja imaju zdrav odnos sa svojim ocem, imaju manje problema kroz svoje školovanje i odnose s drugim učenicima.

Njihovo samopouzdanje raste što je otac uključeniji u njihov odgoj. Osim toga, očevi utječu i na to kako će se dijete odnositi prema okolini. Način na koji se otac ophodi prema svojem djetetu, utječe na to kako se dijete odnosi prema svojim vršnjacima i kakve odnose gradi.

Odnos tata-kćer. Sve znamo kako je ovo poseban odnos, isprepleten ljubavlju i željom da svoju kćer očevi zaštitite od svega. I upravo ovaj odnos ostavlja svoje tragove kada odrastemo i počnemo same birati muškarce u svom životu. S druge strane odnos oca i sina posebna je veza, jer sinovi uglavnom gledaju svoje očeve kao uzore i primjer muškarca u kojeg će i sami jednog dana izrasti.

Upravo zato je važno da mi same biramo svoje životne suputnike, jer njihova i naša uloga u životima djece je nezamislivo važna.

Često puta čujemo kako uključiti očeve u odgoj? Naš odgovor bio bi da nekada i mi same moramo prepustiti kontrolu.

Pustiti i dozvoliti da očevi na svoj način i svojim tempom, makar šeprtljavo, osjete da i oni imaju ulogu u životu svojeg djeteta. Večernji rituali s pjenušavom Lupilu kupkom, priprema omiljenih večernjih delicija za pred spavanje, čitanje priča i zajedničko gledanje crtića. Uloga oca puno je više od brige oko financijske sigurnosti, jer tu ulogu očevi, uglavnom, dijele s majkama. Njihova uloga je prvenstveno emocionalna. I upravo zato supermame ističu važnost ravnopravnog roditeljstva.

Sutra je Dan Očeva, prepustite svojim partnerima da uživaju taj dan u čestitkama svoje djece, a mi vam predlažemo da vi odete na kavu s prijateljicama i prepustite taj dan očevima za posebno emocionalno povezivanje s djecom.

Supermame i supertate biraju Lupilu kozmetiku za svoje najmanje. Dan očeva, neki će provesti u pjenušavoj kupki i spremanju klinaca za spavanje.

U suradnji s Lidl Hrvatska

Fotografije: Filip Gržinčić