Zagreb dobio prvu dječju knjižaru!

dječja knjižara

Dječja knjižara Pričozemska na zagrebačkim Ravnicama nedavno je otvorila svoja vrata.

Prije djece, vikendi su, kada smo tako željeli, bili dani za izležavanje, dosađivanje i odmor. Sada su vikendi dani kada smo prisilno najviše u pokretu. Treba ih ispuniti aktivnostima s djecom. Želimo ili da budu na svježem zraku, ili da nauče nešto novo, ili da nam bar ne skaču po glavi. Doslovno i metaforički.

Iako se u Zagrebu na sreću organiziraju brojne aktivnosti i radionice, rečenica koju nikad nitko sigurno nije izgovorio je: „U Zagrebu postoji previše programa za djecu“. A odnedavno postoji još jedno mjesto koje je u potpunosti posvećeno djeci: „Pričozemska“, prva dječja knjižara u Zagrebu. Na nju nećete tek usput naići jer se nalazi na Ravnicama, na platou skrivenom među stambenim zgradama, desetak minuta lagane šetnje od Maksimira.

Iako je Pričozemsku pokrenula Ibis grafika, izdavačka kuća s gotovo trideset godina iskustva, u knjižari možete naći i knjige ostalih izdavača, pri čemu je naglasak stavljen na kvalitetnu modernu dječju književnost, kao i nagrađivane autore i ilustratore.

Pri uređenju prostora vodilo se računa o tome što se djeci sviđa. Zato su u prostranom i svijetlom prostoru knjige izložene tako da su svi naslovi jasno vidljivi i dostupni, a među policama ostavljeno je dovoljno prostora za prolazak dječjih kolica. Knjige su na policama organizirane prema dobi djece kojoj su namijenjene – od kartonki za najmlađe do romana za tinejdžere. U ponudi knjižare nalaze se i edukativne igračke, didaktičke igre hrvatskih proizvođača i dizajnera, kao i brojne sitnice za kreativne poklone. Idealno za sve koji traže nešto originalno, ali i za one koji ne vole kopati po prenatrpanim policama shopping centra.

Ipak, knjižara funkcionira kao puno više od samo trgovine. U centralnom se dijelu knjižare, gdje se nalaze niski stolovi, dječje stolice i klupice, održavaju bar jednom tjedno čitanja, gostovanja autora, radionice i igre. Već je sada, nepunih mjesec dana od otvaranja, Pričozemska popularna među djecom iz susjedstva, koja su svakodnevni gosti i redovito prelistaju svaku novu slikovnicu čim stigne na police. A budući da se dobar glas daleko čuje, na čitaonice, radionice i igraonice u dječju knjižaru polako pristižu djeca iz cijelog grada.

Kako je cilj knjižare zainteresirati djecu za čitanje, tako su uz mnoge naslove izloženi i kratki opisi kao i dječje „recenzije“ knjiga. Pred knjižarom nalazi se ormarić s knjigama koje se mogu posuditi za čitanje na suncu, na klupicama na platou. Na taj se način i javni prostor platoa, koji se inače ne koristi često, pretvara sve više u mjesto za druženje.

Prvu dječju knjižaru u Zagrebu, Pričozemsku, možete posjetiti svakog radnog dana od 9:00 do 19:00, a uskoro će raditi i subotom. Nakon divljanja po Maksimiru zavalite se s djecom i pročitajte im priču. Ili ih pustite da sami crtaju, a vi se mentalno prebacite u čudesan svijet priča za odrasle, koje se prave da su za djecu. Ili jednostavno ispraznite mozak, zagledajte se u bijeli zid, i uživajte u rijetkim trenucima tišine.

U petak, 3.6.2022., od 18:00 sati, Pričozemska organizira proslavu povodom službenog otvorenja. Imamo službenu dojavu da pripremaju zabavan program s brojnim aktivnostima, kao i gostovanja poznatih autora i ilustratora. Bit će čitanja, crtanja, igranja, ali i slasnih zalogaja za utaživanje kako čitateljske, tako i one prave, gladi.

Za više informacija o budućim aktivnostima i novim naslovima, zapratite ih na društvenim mrežama: Facebook i Instagram.