“mom guilt” iliti majčinska krivnja

Naslov je na engleskom jer zvuči blaže nego na hrvatskom – majčinska krivnja?

Konačno si otišla na tu dugo iščekivanu cugu, dotjerala si se, znaš koliko ti treba izaći i opustiti se, po mogućnosti ne pričati o djeci, prljavom vešu i kako mu nema kraja, što je tko kuhao i koliko koga bole leđa. Stavila si ruž čak, napravila frizuru, izgledaš odlično! I kreće večer. Smiješ se sa svojom ekipom, zabavljate se, ali tebi je stalno u nekom kutku mozga pitanje “je li dijete zaspalo”, “što ako se probudi i traži me” i slično. Osjećaš se kao da nisi provela dovoljno vremena sa svojim djetetom. Danas. Ili ikad! A zašto? Znaš i sama da to nije istina, dobro znaš da daješ sve od sebe. Ako baš danas ili jučer nisi, znaš da je i to ok jer si samo čovjek.

I čemu onda taj “mom guilt” gotovo svaki puta kada radimo nešto za sebe? Zašto se osjećamo sebično? Osjećaju li tate taj “guilt”? Sigurno. Ali taj osjećaj sigurno osjeća više majki nego očeva!

istraživanje

Na internetskoj anketi iz 2017. godine na 1200 muškaraca s Fatherly i Today.com, oko jedan od pet (19 %) očeva su rekli da se osjećaju krivima što nisu dovoljno prisutni u životu svoje djece. 17% ih je reklo da pati od “dad guilta” zbog toga što previše rade. Jedan od pet? Kada bismo pitali mame, to bi bilo sigurno gotovo 100 %. Ova je anketa je provedena u Americi pa ne znam koliko se može usporediti s našim mentalitetom. Činjenica je da očevi nisu nikad više bili uključeni u obiteljske i kućanske poslove. Sve više žele sudjelovati i sve ih više boli briga što će okolina reći. Bravo za tate!

kako si možemo pomoći?

Za početak, ostavimo mobitel. Ostavimo ga u drugoj sobi, jednostavno ga nemojmo toliko koristiti. Ne bi trebalo biti teško, zar ne?

Uzmite 15 minuta čak i u najužurbanijem danu koje ćete provesti sa svojom djecom. Neka odaberu što ćete raditi i neka vam ništa ne smeta. Za mene to nekad puno znači jer kad radim 12 sati, i tih 15 minuta je puno kada se ne vidimo cijeli dan.

Misli na sebe. Nećeš ništa postići kada si umorna i živčana, zato je jako važno odvojiti tih famoznih pet minuta za kavu u miru ili par stranica dobre knjige ili nekog časopisa ili gledanja kroz prozor.

važno je odvojiti vrijeme za sebe!

Činjenica je da imamo previše posla, previše nam je zadano. Same smo si zadale? Kako god, jako je važno odvojiti vrijeme i za sebe, dati si priliku uživati i prepustiti se nečemu što voliš bez osjećaja krivnje. Kako nam ne bi smetalo kada izađemo negdje bez obitelji pa nas pitaju “a tko čuva djecu?”. Očevi ne čuvaju djecu, žive s njima, nisu dadilje. Sigurno to ne pitaju očeve. Kada će to prestati? Ima li nade?

Gledam svog muža, koliko zajedno sve radimo, koliko smo ravnopravni u roditeljstvu, koliko ga boli briga što će netko reći i koliko me tjera da radim nešto za sebe kada i sama na to zaboravim. Puno majki na ovaj način odgaja svoje sinove, a ja se nadam da će moja cura naći nekoga tko je pun razumijevanja i obzira baš kao što je njezin otac.

Foto: unsplash.com

balans, balansiranje, tanjuri, bebe i gospođica krivnja – SUPERMAME

MAJA. Majka djevojčice Sare i supruga super muža Saleta. Magistrica medicinsko-laboratorijske dijagnostike, radi u bolnici. Voli svoj posao, ali voli raditi i svakojake kreativne stvari, isprobavati nove te naravno, najviše od svega voli svoje slobodno vrijeme provoditi u krugu obitelji i prijatelja. Obožava sunčane dane, istraživati Lijepu našu i učiti svoju curicu o ljepoti života. Blog Action Mama.