o istinskoj ženstvenosti i patrijarhatu

Tekst preuzet iz newslettera “Brutalno Svoja” by Ivka Armanda Todorović na koji se besplatno možeš prijaviti ovdje.

Kak’ si? Jel’ uživaš već u ljetu?

Ja definitivno da. I radim i ne spavam, ali ne dam se jer volim ljeto usprkos nenormalnim vrućinama.

Ono što ne volim jest kad se ženstvenost pokušava strpati u neke čvrste i malene okvire tako da odgovara nekoj patrijarhalno nametnutoj slici žene i ženstvenost onda postaje jednodimenzionalna.

Ženstvenost je individualna, kao i sve ostalo. Nismo svi jednaki u društvu, nismo svi jednaki sami, nismo svi jednako ambiciozni niti jednako smireni. Tako nismo ni sve mi – jednako ženstvene.

Ne znam jeste li popratile situaciju na društvenim mrežama oko koje se digla bura. I baš mi je drago da jest. Naime, prije nekog vremena ja sam dobila screenshoot videa na Instagramu na kojoj je vlasnica kozmetičkog salona pozvala žene da za nagradu od 500 kuna slikaju tuđe guze. Guze za koje smatraju da nisu dovoljno dobre odnosno, kako je ona to rekla, da bi im koristio njihov tretman.

Ostala sam jebeno zgrožena. Kao da nije dovoljno da smo nesigurne oko svog izgleda na plaži, još nam je potrebno paziti da nas netko ne bi slikao kao primjer tijela koje nije dovoljno dobro. Primjer tijela kakvo ne bi trebalo biti. Primjer tijela koje ne valja i treba ga popraviti.

Ono fuj.

Znam da znate što je sve krivo s tim, i na kraju smo potakle i reakciju pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, ali to mi nije danas tema. Tema mi je to što sam ja reagirala na svim mrežama, potaknula druge žene da reagiraju i pokrenula lavinu reakcija koje su ukazivale na pogrešnost ovakvog posramljivanja.
Na to je jedna moja draga kolegica i prijateljica komentirala kako je ona više za pozitivno pokazivanje tijela i ljepote, bez reakcije na ovakve stvari, samo pokazivanjem dobrih primjera. Jer to je za nju istinska ženstvenost.

I nije u krivu. To jest istinska ženstvenost.

Ali i reagiranje je istinska ženstvenost. Pogotovo u ovim ludim vremenima kad se ženu napada sa svih strana, ugrožava se njeno dostojanstvo, ljudska prava i gazi je se na svim razinama.

Da, pričam o pobačaju, jer ti koji ga zabranjuju ne mare za ljudski život i moral, to je odluka kontrole ne zaštite, ali o tome neki drugi put.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ivka Armanda Todorović (@brutalnosvoja)


Istinska ženstvenost jest nježnost i prihvaćanje, ali i ono što ja zovem deep dark feminine. Onaj dio žene koji je spreman ustati na nepravdu. Izboriti se za svoje sestre. Dići revoluciju. Mijenjati svijet. Biti lavica za svoju djecu. Onaj sjenoviti dio nas, ali ne u kontekstu mana i nedostataka i prihvaćanja istih, nego u kontekstu tamne sile, boginje koja ima čari i sposobnosti za poticanje, žensku borbu i dizanje glasa. Za ljutnju.

Taj dio ženstvenosti patrijarhat prezire. Želi uškopiti. Jer za patrijarhat, žensko je tiho, povučeno, pristojno i vazda nasmijano. Ok, možda još može biti i ponekad tužno, ali uvijek kontrolira svoje reakcije.

A sada je vrijeme za onu drugu ženstvenost. Koja ne šuti. Koja se ljuti i bijesni. Koja govori u svoje ime i ime svojih sestara koje ne mogu govoriti. Za ženski krug moći i hrabrosti. Ranjivost i nježnost su prvi korak, drugi je ovaj u kojem ćemo zbaciti okove prekriženih nogu i pristojnog osmijeha i pljunuti nepravdi u lice.

Ne možemo spasiti svijet. Niti spasiti sve na svijetu. Birajmo svoje bitke. Ali neka ih bude.

IVKA Mama i poduzetnica. Superžena koja budi strast u drugim ženama. Vjeruje u moć i snagu koja dolazi iz ranjivosti. Vjeruje u ples kao psihoterapiju. Vjeruje u život kao strastvenu igru u kojoj se isprepleću privatno i poslovno. (ivkaarmandatodorovic.com)