ima li burnout ili izgaranje svoju dijagnozu?

Već neko vrijeme Svjetska zdravstvena organizacija u svojem sustavu definira izgaranje kao bolest. Taj termin prvi puta se spominje još 70-tih godina prošlog stoljeća.

I je li to ljudski odgovor na akutni ili kronični stres?

Možda se ponekad pitaš, koji su pokretači zadovoljstva u životu, a koji izgaranja?

Kolika može biti tvoja otpornost na zlostavljanje i pritisak na poslu. Na ispunjavanje očekivanja drugih. Tvojeg uviđanja rascjepa između onoga što radiš i onoga što želiš raditi. Ili možda si u stanju samu sebe moralno ozlijediti radeći ono što je protivno tvojim uvjerenjima.

Gdje je granica i jesi li je uopće postavila? Hoće li ti ubrzavanje načina na koji živiš uistinu donijeti rezultat koji želiš?

Možda i hoće, ali koja je stvarna cijena uspjeha?

Simptom izgaranja između ostalog predstavlja osjećaj da vrijeme bježi i otječe kao voda kroz sito. Kao da gubiš razum, a tijelo treperi. Očekuješ pomoć iako znaš da je sve na tebi i da ovisiš samo o sebi.

Tik-tak, tik-tak sat otkucava.

Posla sve više, obaveza sve više. Gubiš uzde iz ruku, gubiš nadzor nad svojim životom.

Osjećaš se nesposobno, glupo, beskorisno, potrošeno i nevažno.

Ubrzavaš sve više i u jednom trenu dovodiš se u stanje da pritišćeš gas do daske, okretaji na brojčaniku se dižu, a za to vrijeme mjenjač je u praznom hodu. Kao automobil stojiš na mjestu, a mašina turira. Količina dima iz auspuha sve je gušća i veća. Pale se crvene lampice upozorenja na kontrolnoj ploči automobila. I boom. Nastane kolaps.

Taj automobil u ovom trenutku si možda ti. Samo što mašina u ovom slučaju predstavlja tvoje tijelo. Dim guta  tvoje emocije i osjećaje. Lampice upozorenja su glavobolja, osjećaj treperenja u prsima, pojačani otkucaji srca, nervoza želuca, probavni problemi. Kolaps je kronični umor, problemi sa spavanjem, koncentracijom, anksioznost, pesimizam i apatija. Da bi na samom kraju tog scenskog nastupa izašla depresija.

U stresu si, dugotrajnom stresu. U njemu ne znaš na koju stranu da se okreneš i sve ti može izgledati strašno.

Sada stani. Pogledaj se. Postavi si pitanje gdje si i u kojem smjeru ideš.

Počni pravilno disati. Opusti se.

Možda ti pomognu razmišljanja koja su meni pomogla, a možda pronađeš svoja. Najvažnije je da pomogneš sebi u prepoznavanju ranih simptoma svojeg izgaranja.

Vrijeme je tu da radi za tebe, a ne ti za njega.

Tvoj uspjeh ne predstavljaju stvari koje posjeduješ.

Napravi prioritete. Što je bitno, a što hitno.

Kad analiziraš nešto i osjetiš u sebi da te to paralizira i sputava, slušaj svoje srce i intuiciju.

Biti savršen je tvoj najveći neprijatelj. Procijeni važnost i utjecaj odluka.

Svaka odluka koju doneseš, nema li utjecaja za 5 dana, 5 mjeseci ili 5 godina nema potrebe da dobiva na prevelikom značaju.

Foto: unsplash.com

O autoru:

IVANA KNEŽEVIĆ Mama prekrasne dvoje djece koja se školovala i radila u svim uslužnim zanimanjima vezanim za ljepotu i uređivanje žena. U nekima od njih radi i danas te nakon dugogodišnjeg rada uskoro izlazi njena prva knjiga vezana uz iskustva i edukacije u uljepšavanju žena. Povezuje medicinu, biologiju, kemiju i psihologiju kao sastavne dijelove ženske ljepote u svom radu sa ženama.

U slobodno vrijeme voli pisati pa je odlučila svoja razmišljanja i iskustva staviti na papir/tipkovnicu te ih objavljuje na blogu www.lijepa-moja.com.