matematika ne mora biti teška i dosadna, a u Malcu Genijalcu klinci je obožavaju!

Malac Genijalac

Dok traju upisi u 12 gradova u Hrvatskoj, poželjele smo saznati tko se krije iza ove međunarodne škole za intelektualni razvoj djece koju klinci obožavaju i o kakvom se programu radi!

Grad Šibenik ima jako bitnu ulogu u razvoju Malca Genijalca. U njemu je profesorica matematike, Sarah Vuković, odlučila poslušati svoju intuiciju i krenuti u ovu zanimljivu avanturu te rad u državnoj zamijeniti radom u vlastitoj školi. Iako je njezina okolina bila skeptična Sarina se vizija vrlo brzo ostvarila i razvila u uspješno poslovanje, a 2021. postala je i primatelj master franšize za cijelu Hrvatsku. Zajedno s prijateljicom, Anticom Filipović Grčić, proširila je poslovanje i u druge gradove Lijepe Naše. U Hrvatskoj trenutno postoji 13 škola u 12 gradova, no gotovo svaki upisni rok otvaraju se nove škole na novim lokacijama. „Često mi moji najbliži kažu da puno maštam, ali danas tvrdim da me upravo to maštanje dovelo do toga da mogu reći da se zaista bavim onime čime želim i da volim svoj posao.“, objašnjava Sarah.

Sarah Vuković, profesorica matematike i master franšizer škole Malac Genijalac u Hrvatskoj

Što je zapravo Malac Genijalac i čime se bavi?

Malac Genijalac međunarodna je škola za razvoj kognitivnih sposobnosti i intelektualnih potencijala djece počevši od najranijeg životnog razdoblja koja provodi edukacijsko-razvojne programe za djecu od 3 do 17 godina. Točnije, Malac Genijalac kroz svoje programe kod djece razvija pažnju, koncentraciju, analitičko razmišljanje, logičko zaključivanje, fotografsko pamćenje, maštu, kreativnost, samopouzdanje…

Za razliku od klasičnog pristupa učenju karakterističnog za škole u Malcu genijalcu učenici uče mentalnu aritmetiku (disciplinu brzog računanja), ujedno originalni program Hikari mentalne aritmetike iz Japana.

Program posjeduje jedinstvenu i efikasnu metodu koja potječe iz Japana, zemlje kolijevke mentalne aritmetike, a polaznici su već nakon nepuna dva mjeseca u stanju mentalno računati, što nije slučaj kod drugih programa u kojima se ne postižu takvi rezultati, čak ni nakon višegodišnjeg vježbanja.

„Znanstveno je dokazano da je mentalna aritmetika najbolji trening za mozak za djecu u dobi od 4 do 14 godina jer se u tom periodu kod djece mozak najintenzivnije razvija, a mentalna aritmetika taj razvoj pozitivno pospješuje korištenjem lijeve i desne hemisfere paralelno što utječe na razvoj velikih broja sinapsi u mozgu.“, objašnjava nam Sarah.

Kognitivni efekti postignuti pohađanjem programa ne gube se po završetku školovanja već postaju trajne sposobnosti i vještine koje Malci posjeduju tijekom cijelog života.

Je li Malac Genijalac škola za nadprosječno nadarene klince koji obožavaju matematiku?

Iako postoje djeca koje su nadarenija za neke predmete, drugačiji pristup i zanimljivije i opipljivije metode učenja su glavni razlog zbog kojeg djeca u Malcu Genijalcu obožavaju matematiku. Učenje se prakticira u malim grupama, kroz zabavne aktivnosti, različite igre i natjecanja, pri čemu je najvažnija opuštajuća i kreativna atmosfera i pozitivni emocionalni odnosi. Polaznici ove škole ne razvijaju samo matematičke sposobnosti nego i druge za život vrlo važne vještine. Program Malca Genijalca je zapravo trening mozga čime se razvijaju sposobnosti koje im kasnije olakšavaju učenje bilo kakvog tipa – u školi, glazbi, sportu i ostalim dodatnim aktivnostima. Djeca postaju bolja u svim aktivnostima, prirodno povećavaju razinu koncentracije i fokusiranja na jednu stvar, bilo to domaća zadaća, praćenje nastave u redovnoj školi i čak za vrijeme igre.

Brzim savladavanjem računanja kojeg čak ni roditelji ne uspijevaju pratiti, djeca se osjećaju posebno te sve to pozitivno utječe na njihovo samopouzdanje.

Polaznici škole osim učenja, ostvaruju i vrlo zavidne rezultate na međunarodnim natjecanjima i prestižnim svjetskim nadmetanjima kao što je npr. Olimpijada u mentalnoj aritmetici. Na ovaj način djeca stječu dragocjeno iskustvo i razvijaju zdrav natjecateljski duh. Na ovogodišnjoj Olimpijadi održanoj 19. lipnja u Zagrebu djeca iz Hrvatske su osvojila čak 13 medalja.

O programima

Malac Genijalac u svojoj ponudi trenutno ima 4 programa.

Program Numicon – dobar s matematikom namijenjen je djeci u dobi od 3 do 6 godina. Numicon je didaktičko-matematički sustav kojim se razvijaju rane matematičke sposobnosti kod djece. Razvili su ga stručnjaci sa sveučilišta Oxford, poznat je širom svijeta, a 2015. godine proglašen je najboljom svjetskom edukativnom matematičkom metodom (Education Resources Awards (ERA). Učenje se odvija kroz igru pomoću Numicon oblika, a djeca usvajaju pojam broja, odnose među brojevima, brojevne sustave, osnovne računske operacije te različite matematičke obrasce.

Za djecu od 4 do 12 godina namijenjen je program Mentalne aritmetike. Mentalna aritmetika se radi na abakusu te se savladavaju četiri osnovne matematičke operacije – zbrajanje, oduzimanje, množenje i dijeljenje. Nakon savladavanja djeca su u stanju obavljati složene računske operacije bez korištenja pomagala, isključivo misaonim putem. Brzo računanje jasan je pokazatelj da su djeca unaprijedili sposobnosti kao što su jasna vizualizacija, pamćenje, logičko zaključivanje, fokus, koncentracija, analitičnost. Učenje se odvija u malim grupama (od 6 do 12 polaznika), kroz zabavne aktivnosti, različite igre i natjecanja, pri čemu je najvažnija opuštajuća i kreativna atmosfera te pozitivni emocionalni odnosi.

Program SUPER UM predstavlja treći program škole Malac Genijalac u području mentalnog računanja, obuhvaćajući složene matematičke zadatke koji se rješavaju isključivo mentalnim putem. Namijenjen je svim polaznicima škole „Malac Genijalac“ koji su uspješno savladali osnovni i napredni nivo programa mentalne aritmetike. Isto tako namijenjen je i svoj djeci od 10 do 17 godina, koja nisu završila program mentalne aritmetike, a imaju posebne afinitete i sklonost ka matematici. Program SUPER UM traje 10 nastavnih mjeseci. Program obrađuje složene matematičke cjeline koje zahtijevaju veliku posvećenost i predanost radu. Polaznici ovog programa bave se zanimljivim temama koje imaju praktičnu primjenu u svakodnevnom životu.  U mogućnosti su uspješno savladati zahtjevne matematičke operacije isključivo mentalnim putem, bez ikakvog pomagala.

Program POBJEDNIČKO UČENJE, za djecu od 10 do 17 godina, četvrti je program škole Malac Genijalac. Osnova ovog obrazovnog programa su mape uma/mentalne mape koje predstavljaju kreativnu organizaciju misli koje djeci i mladima pomažu da bolje iskoriste neograničenu moć mozga. Pomoću mapa uma, koristeći slova, brojeve, boje, linije i crteže, djeca i mladi s lakoćom i uživanjem postižu iznimne rezultate u učenju i pamćenju. Mape uma funkcioniraju kroz mehanizam spontanog asociranja koji se usmjerava  ka efikasnim tehnikama učenja i pamćenja nastavnog gradiva. Uz Pobjedničko učenje djeca:

  • na vrijeme nauče kako učiti
  • uče s lakoćom
  • razvijaju funkcionalno i kreativno razmišljanje
  • uče stečeno znanje upotrijebili u svim područjima

Sve ostalo informacije o programima Malca Genijalca možete saznati na OVOM LINKU.

U svih 12 gradova u Hrvatskoj u tijeku su upisi u novo školsku godinu te prijave za besplatne ogledne satove. To je idealna prilika da zajedno s djetetom posjetite „Malca“ te saznate iz prve ruke kako se dijete snalazi.

Sve informacije i kontakt podatke upisnih centara u Hrvatskoj možete pronaći na OVOM LINKU.

djeca, novac i matematika – kako naučiti dijete vrijednost novca? (supermame.hr)