majčinska krivnja i očekivanja

Znaš li da svaka od nas ima neka svoja očekivanja od sebe i da je to sasvim normalno. Još kao malene smo planirale i prikupljale slike kako izgleda dobra mama, kako se ponaša, što kuha, kako se igra s djecom, kakva je sa svojim mužem i slično. Isto tako, bilježile smo kakve sigurno ne želimo biti, prvo iz perspektive djeteta, a potom iz perspektive adolescentice i potreba koje smo imale tada, sve do odrasle žene.

Sve te slike su se susrele u jedan veliki BUM u trenutku kad smo postale majke. I sve se slilo na nas, moguće da nas je sve preplavilo. Odjednom ili postupno. Majčinstvo može biti takvo.

U jednom trenu imamo osjećaj da nam je glava iznad vode u drugom nas preplavi val.

Val krivnje jer smo vikale, jer nismo imale dovoljno strpljenja kako smo to očekivale od sebe, val grizodušja jer radimo nešto za sebe ne misleći da zapravo radimo i za dijete, val samosažaljenja jer nama je najteže, mi imamo nateže dijete, drugima je lakše, val kajanja jer mislimo da smo mogle bolje u određenim situacijama.

No, zar ne bi drugačije da si mogla i znala drugačije?

Uvijek imamo puno izbora oko sebe, a mi donosimo jedan u tom trenutku. I tad čvrsto vjerujemo da je taj izbor najbolji.

Koliko puta si osjetila krivnju jer si mislila da si pogriješila? Ja jesam i još uvijek je osjećam, samo što je velika razlika hoće li ta krivnja prijeći u sram i koliko će se zadržati u meni. Imamo dvije vrste krivnje, a jedna je poželjna.

1. KONSTRUKTIVNA KRIVNJA

Konstruktivna krivnja je naš moralni stabilizator, kompas koji nam govori ako smo napravile nešto krivo, odnosno nešto što se kosi s našim uvjerenjima ili očekivanjima koja imamo od sebe. Kad osjetimo krivnju zbog onoga što smo učinili, učimo na svojim greškama, ne osjećamo se dobro čineći, odnosno ne čineći to te nas ta krivnja usmjerava kako se želimo ponašati u budućnosti. To je poželjno, zar ne?

2. RAZARAJUĆA (NEUROTIČNA) KRIVNJA

Krivnja koja ne dopušta da krenemo u akciju, nego se grizemo ostajući u svojoj glavi, ostajući u svojim mislima koje su neugodne, crne, same sebi šaljemo ružne poruke zbog kojih se krenemo i osjećati LOŠE (negativan samogovor) poput „kako sam bila tako glupa, nisam to trebala napraviti, zašto sam to rekla, sve sam ja kriva, nikad ništa ne napravim dobro, moje dijete me ne voli, napravit ću mu neku traumu, grozna sam mama…“. Od takvih misli nemamo nikakve koristi, odnosno uništavamo se. Preopterećene smo time kako nas drugi vide i što misle o nama, trudimo se pokazati onu idealnu sliku o sebi, a ne kakvi zapravo jesmo jer se bojimo tuđeg mišljenja i osude.

Kako ti ja mogu pomoći da bez osjećaja krivnje kreneš raditi na sebi i primiš konce majčinstva u svoje ruke?

Foto: Andrea Kovač

Online grupni program podrške majkama „Mama nije samo mama“ kreće 10.10. i traje 7 tjedana (+ uvodni susret upoznavanja) te uključuje audio snimke (4h) i veliku radnu bilježnicu u kojoj je obrađeno 5 MODULA:

  • POVRATAK SEBI
  • PREUZMI KONTROLU NAD SVOJIM ŽIVOTOM
  • RIJEŠI SE PRETJERANE MAJČINSKE KRIVNJE
  • VRATI RAZUMIJEVANJE I ŽENSTVENOST U PARTNERSKI ODNOS
  • ORGANIZIRAJ SE ZA 5+

Jednom tjedno se nalazimo online i 90min se bavimo modulom po modulom te temama koje zanimaju specifično vas kao grupu i rješavamo izazove koje imate putem. Grupa je mala (do 10 članica) kako bih se ja mogla svakoj individualno posvetiti. Uz to s drugim majkama ćeš se moći povezati putem zatvorene FB grupe u kojoj 0-24 možeš tražiti podršku, savjet, primjer, podršku, ohrabrenje na putu do promjene.

Materijali i grupa dostupni su 10 tjedana, a možeš se prijaviti OVDJE:

𝟏. 𝐏𝐎𝐍𝐔𝐃𝐀: 1356,20kn kn (180 eura) za grupnu online podršku uživo

𝟐. 𝐏𝐎𝐍𝐔𝐃𝐀: 904,15 kn (120 eura) za audio materijal i priručnik sa zadacima (radna bilježnica za rad na sebi 100 str.) BEZ tjedne grupne podrške uživo

Više o programu i iskustvu prve grupe polaznica možeš pročitati OVDJE .

Zaista ti se veselim,

Pridruži nam se i osnažimo se zajedno.

Iva Zaimović, magistra socijalne pedagogije

Naslovna foto: pexels.com