kako sam zavoljela svoj PMS?

Kako si danas? Kako si stvarno?

Ja se upravo približavam najveselijoj fazi menstrualnog ciklusa – ovulaciji, kad se obično osjećam vedro, spremna za ljude i akciju i prepuna ideja. No, ovog je puta malo drugačije. Obzirom da imam male klince koji su zadnjih mjesec dana više bolesni nego zdravi, nisam si dopustila proći kroz faze menstrualnog ciklusa poštujući svoje potrebe i raspoloženja. Tako da ovog puta nalet energije jednostavno nedostaje.

No ionako ću ti danas pisati o drugoj fazi, fazi PMS-a ili bolje rečeno predmenstrualnoj fazi. Nekako mi ta riječ predmenstrualni sindrom više ne sjeda jer me potiče da mislim o toj fazi kao o nečem lošem, a ta se faza često lošom i naziva u svakodnevnoj komunikaciji. A zapravo je predivna i može biti jako moćna.

Zašto volim PMS?

U predmenstrualnoj fazi moja tolerancija gluposti koje sam si natovarila u život i koje trpim jednostavno drastično pada. Zato postanem „nadrkana“ ako sam prenatrpana obavezama i prilično mi je lako dignuti živce.

Razlog tome je što se ta faza razlikuje od ostalih jer traži da se malo povučemo u sebe, da napravimo „veliko čišćenje“ svog unutarnjeg i vanjskog prostora, da si damo vremena za analizu svojih postupaka i života.

Javlja se u nama ona neka teška energija, i ako je dobro kanaliziramo ona može prerasti u moćnu i snažnu akciju koja nam nudi da pročistimo svoj život kroz jasnije uvide. Umjesto da reagiramo na svaki podražaj, u ovoj energiji imamo priliku sjesti sa svojim emocijama i dati si vremena da odlučimo što u našem životu zahtijeva posvećivanje, a što možemo otpustiti.

Sad može biti odlično vrijeme za donošenje odluka, ali samo ako smo u tom periodu odmaknute od vanjskih utjecaja i približene sebi.

Osim toga, meni je to uvijek vrijeme kad pročistim mailove, poslažem ormare i dovršim sve one posliće koji su mi dosadni, ali potrebni za odraditi. Tako da u menstrualnoj fazi mogu odahnuti.

Koje su moći predmenstrualne faze?

Uvidi.
Postavljanje granica.
Usmjeravanje unutarnjeg kriticizma.
Držanje napetosti – promatranje emocija.
Istina i provokacija – unutarnja i vanjska.
Zatvaranje i završavanje – poslova, odnosa, osobina.
Psovanje, divljanje, otpuštanje napetosti i bijesa.
Tuga i promatranje tuge i što ju uzrokuje.
Napuštanje obaveza.
(ovo zadnje mi je najdraže… kako se približava menga, sve čistim spremam i pripremam kako bi polako mogla nestati u svom svijetu).

U ovoj fazi postoji velika mogućnost da ćete se češće zaderati ili razbjesniti na klince. U ovoj fazi najčešće krenemo osjećati i majčinski burnout. To je zato jer faza slijedi nakon ovulacije kad smo najbolje mame na svijetu i želimo svoje potrebe staviti iza potreba svoje djece. Pravi način za suočavanje s ovim jest povlačenje u samoću koliko možemo, fizička aktivnost za ispucavanje i držanje emocija (promatranje i svjesnost). Isto tako, bitno je da u sebi znaš da sad tvoje potrebe, nakon ovulacije, žele biti na prvom mjestu (koliko mogu… ježi ga).

Arhetip Divlje žene

Divlja žena je ono što bi najviše trebalo tvojem tijelu i duši u ovoj fazi. Ona može biti i mračna i samoaktivno brza u rješavanju stvari. Ali kad se povežeš s unutarnjom divljom ženom ona će ti pomoći da se u tebi razbudi strast i intuicija, te ćeš prirodno povlačiti granice točno ondje gdje su potrebne. Njena duboka ženska priroda dat će ti dozvolu da nekad ne budeš odlično i da pustiš „zmaja“ svoje ljutnje van. Kroz tu povezanost i polagano smirivanje „zmaja“ doći će najbolje i najteže odluke u tvom životu sasvim prirodno na površinu.

Kako si možeš pomoći?

Češće reci ne u ovoj fazi.
Piši dnevnik svojih misli i emocija.
Traži i iskoristi prilike za povlačenje.
Iskoristi njenu divlju stranu za teške i dosadne zadatke i odluke.
Budi svjesnija okoline i emocija.
Daj si VRIJEME ZA TEBE.

Sve ovo u puno dubljem kontekstu i s puno savjeta, trikova i razumijevanja procesa dobit ćeš na radionici Moć ženskog ciklusa.

Moć ženskog ciklusa

Što te očekuje na radionici:

Ova je radionica za tebe:

Ako imaš jake menstrualne bolove i patiš od simptoma PMS-a.
Ako osjećaš pregorijevanje često i osjećaš da si stalno u stresu.
Ako hoćeš istražiti kako ti ciklus može pozitivno utjecati na život.
Ako si čula tu i tamo za ŽENSKU SNAGU ili ENERGIJU i slušaš o tom ciklusu, ali nisi sigurna što to znači.
Ako želiš naučiti balansirati svojim emocijama i svojom energijom.
Ako želiš doživjeti svoje tijelo u pokretu kroz ciklus.

Što te očekuje na radionici:

Povezivanje s našim fizičkim i energetskim centrom snage i mudrosti (maternicom).
Upoznavanje s četiri univerzalna ženska arhetipa (Dinamična žena, Žena koja voli, Divlja žena i Mudra žena) koja su dio menstrualnog ciklusa, ciklusa godišnjih doba i Mjesečevog ciklusa.
Povezivanje s menstrualnim ciklusom ili mjesečevim ciklusom (žene u perimenopauzi ili postmenopauzi) na fizičkoj, emotivnoj, mentalnoj i duhovnoj razini.
Istraživanje menstrualnog ciklusa pokretom, plesom i muzikom te spoznaja o povezanosti ciklusa i tjelesne aktivnosti (ples kroz 4 faze ciklusa).
Osim Sandrinog znanja, ja ću ti pomoći da pokretom i plesom naučiš kanalizirati moćne emocije svake faze u ciklusu i svakog od 4 arhetipa.

Ako ne menstruiraš, naučit ćeš kako pratiti ciklička gibanja u ženskoj psihi, tijelu i emocijama na druge načine.

Termin: 22.10. subota u 10:30 sati
Trajanje: 3,5 sata
Cijena: 300 kuna/39,81 eura (250 kuna/33,18 eura za čitateljice portala Supermame)

Više informacija o radionici potraži OVDJE.

Naslovna fotografija: pexels.com

IVKA Mama i poduzetnica. Superžena koja budi strast u drugim ženama. Vjeruje u moć i snagu koja dolazi iz ranjivosti. Vjeruje u ples kao psihoterapiju. Vjeruje u život kao strastvenu igru u kojoj se isprepleću privatno i poslovno. (ivkaarmandatodorovic.com)