kako djecu naučiti štednji?

Kako djecu naučiti štednji pitaju se mnogi roditelji. Ana-Marija, mama jednog dječaka i jedne djevojčice, opisala je kako se to radi u njezinoj obitelji.

“Mama, mama, zašto ja nemam kasicu prasicu kao što ima Peppa Pig?”

Ajme, je’l to stvarno moguće? Pola života radim s klijentima u poslovima oko štednje i odradila sam hrpu radionica financijske pismenosti za djecu i građane, a onda me moj trogodišnjak šokira pitanjem – gdje je njegova kasica prasica! Ti mali – veliki ljudi nas toliko puta u životu osvijeste za neke stvari koje se kao podrazumijevaju, ali i mi nekako zapostavimo. Nakon tog njegovog ‘osviještenja’, počela sam aktivno razmišljati, kako dijete naučiti štedjeti? Razgovarala sam i s drugim roditeljima i shvatila da gotovo nitko ili rijetko tko ima negdje štednju za djecu. Učimo ih razne stvari u životu, ova kao da pada u drugi plan.

Naravno, prvo sam mu s posla donijela kasicu prasicu. Bio je presretan, pogotovo što je stvarno bila ‘prasica’. Odmah je u nju stavio dva novčića i ponosno držao kasicu prasicu u rukama čak i dok je gledao crtiće. Kasica je danima bila glavna igračka. A onda smo polako počeli s primjerima kako štedjeti.

Inače mu ne dajemo novce niti novac koji ponekad dobije od rodbine ne dobije direktno on. Taj novac ide u štednju koju smo mu otvorili kada se rodio. Malo po malo, i ta se kasica puni. To štedimo za dane kada dođe maturalac, auto-škola, putovanje, možda učenje stranih jezika vani i slično. Nikad ne znamo što nas može snaći u životu, tako da imamo barem malu zalihu za njega. Polako mu objašnjavamo i da ima štednju u štedionici i tamo skupljamo novčiće za nešto što će mu trebati ili što će željeti kada bude veći. Presretan je kad u poštanskom sandučiću dođe pismo naslovljeno na njega (a ono došao izvještaj o štednji).

Odlučili smo se već kad je bio i manji, pokazati mu svojim primjerom da novac ne dolazi samo tako, već da za taj novac mi radimo.

Početkom godine smo bili u jednom family hotelu na odmoru. On je naravno bio oduševljen. Kad smo krenuli doma, on sjedi u autu i kaže, ja bih ponovno na more. Mi smo mu odgovorili da moramo sad ići raditi kako bismo zaradili novčiće da ponovno dođemo. Jako dobro je to prihvatio. I pomalo shvaća da se novac dobiva radom, što nam je vrlo bitno.

Kada je malo porastao, predložila sam mu da proba zaraditi novčiće. Bio je oduševljen. Sakupio je sve plastične boce koje skupljamo na balkonu u jednoj kanti. S ponosom ih je ugurao u aparat u trgovini, uzeo listić. Na blagajni, sam je predao listić teti i dobio 6 kn! Bio je oduševljen, prvi novčići za kasicu. Čim smo došli doma, letio je po kasicu da ju napuni. Nakon još jednog takvog ‘odrađenog’ posla, odlučio je počastiti malu seku s lunaparkom. Skupio je za dvije vožnje i uživao (naravno da su mama i tata kupili žetone za još vožnji). Nakon toga, shvatio je da je kasica prazna, i rekao, ipak sam još možda mogao skupljati novčiće. E, da shvatio je malo princip štednje i princip trošenja.

Mi smo se odlučili za pristup štednji (i potrošnji) pokazujući  vlastitim primjerom i pokušavajući da i on sam osjeti što to točno znači. Nema nekog univerzalnog recepta kako dijete naučiti štedjeti, ali kao što je sa svim stvarima u životu, mislim da je jako bitno o tome razgovarati i štednju, a i financije uključiti u svakodnevni život s djetetom. Jer puno nas odraste bez ikakve financijske pismenosti i to nam stvori problem za cijeli život. Isto tako, po savjet i odgovor na možda neku nepoznanicu što, kako i gdje štedjeti, možete se uvijek okrenuti onima koji to rade uspješno već 25 godina. Provjerite koje uvjete štednje za djecu ima Wüstenrot stambena štedionica.

Dječja štednja je bez naknada, s fiksnom kamatom stopom, u kojoj sami birate koliko i kada želite uplatiti (idealna za poklone koje dobijete od rodbine i kumova).

Često čujem od roditelja da se ne isplati štedjeti. Možda trenutno nije neka velika zarada, ali ono što dugotrajno ostavljamo djetetu kroz štednju je znanje za cijeli život a i ušteđevina koju skupimo kroz godine, u trenutku kada nam je potrebna, vrlo dobro dođe.

A ja imam sad novi problem. Naime, Petar me zabrinuto pitao – mama, a zašto ja nemam novčanik!?

Za svaki novosklopljeni ugovor dječje štednje u poslovnicama Zagreb, Karlovac, Krapina, Čakovec i Varaždin Wüstenrot poklanja kasicu prasicu!

Ana-Marija Mazgar, Regionalni manager za Centralnu Hrvatsku,
centralna.hrvatska@wuestenrot.hr
www.wuestenrot.hr
0800 200 500

Fotografije: unsplash.com