je li majčinstvo onakvo kakvim su ga zamišljale? upitale smo tri mame

Majčinstvo nas promijeni iz samog temelja. Nauči nas novim snagama, otkrije nam sasvim nove dimenzije ljubavi, požrtvovnosti i snage. Sigurne smo kako će svaka mama istaknuti upravo ovo kao glavnu promjenu sebe kao žene i transformaciju u ulogu majke. Koliko su naši roditelji utjecali na to kakvi smo mi roditelji našoj djeci?

Ines, mama dječaka Noe i još jedne bebe na putu, kaže kako joj roditelji nisu davali previše savjeta o roditeljstvu, ali onaj koji joj se urezao je “vi ste sad obitelj i trebate si biti najvažniji“. S Inesinim roditeljima se i same slažemo, važnost nuklearne obitelji i međusobne podrške sasvim sigurno je jedna od temeljnih vrijednosti na kojima počiva naše uspješno i avanturističko putovanje imena roditeljstvo.

Treba istaknuti kako je važna podrška partnera i sigurnost da kada mi same padnemo, da će oni biti tik uz nas da nas podignu i preuzmu, i obrnuto, da smo mi tu kada je našim partnerima teško. Međusobna podrška, razumijevanje i ljubav.

S nama se slaže i Slađana koja kaže kako su joj roditelji usadili ljubav i brigu o obitelji i stavljanje obitelji na prvo mjesto. Takvim primjerom odgaja i svoju djecu.

Jeste li razmišljale o tome kakve ćete mame biti?

Ines: Zamišljala sam da ću biti roditelj koji sve obavlja s lakoćom, te da će uloga biti lakša nego što je. Bez obzira na sve znala sam da je zamišljanje jedno, a realnost nešto sasvim drugo. Osjećaj ljubavi je puno jači i intenzivniji nego što sam zamišljala, ali sam odgoj i vrijeme u kojem živimo su izuzetno osjetljivi i puni preispitivanja i pomjeranja vlastitih granica kako bih osluškivala naše potrebe.

Victorija: Što se više približava termin poroda, imam sve veću tremu, kako ćemo se snaći i ostale brige… No prijateljice koje su majke kažu da nema ljepše uloge na svijetu nego biti mama te da sve dođe na svoje mjesto. Veselim se toj ulozi i jedva čekam zagrliti svoju curicu.

Victorija Druško @blueturpentine

Je li majčinstvo onakvo kakvim si ga zamišljala?

Slađana: Majčinstvo je skroz drugačije od onog što sam zamišljala. U biti, ne možeš zamisliti što ta riječ nosi sve sa sobom, dok to i ne postaneš. Puno je tu rada, prvenstveno na sebi.
Ines: Majčinstvo je ponovo više od zamišljenog. Sama pomisao da brineš o malom čovjeku je ponekad zaista nestvarna i tjera trnce u kosti. Najljepša, najemotivnija, najsnažnija i najteža uloga života.
Victorija: Ne znam za majčinstvo, no trudnoća definitivno nije onakva kakvu sam zamišljala. Definitivno je nepredvidiva, no naučila sam o sebi i o svojem tijelu stvari koje ne bih nikada.

Kao što su Ines i Slađana rekle, majčinstvo je puno više od onoga što smo zamišljale, svakako je najsnažnija i najteža uloga života. Ali, ta najteža uloga života ispunjena je s najnježnijim trenucima s našim bebama.

Nekome je to zagrljaj djeteta s osjećajem potpunog smiraja i opuštenosti. Opuštenosti kao kada osjećaš svo povjerenje i sigurnost koju dijete osjeća, kaže Ines. Nekome su to mekani poljupci pred spavanje ili osluškivanje disanja djeteta koje smireno spava sklupčano pored tebe. Nekome je nježno prskanje iz kade prepune pjenice, znate, oni najnježniji trenuci pred samo spavanje. Nekome je osjećaj dodira mekane kože tih malih bića prepunih energije, smijeha, vrludavih ideja i ljubavi.

Victoriji je svakako najljepši trenutak kada je prvi puta vidjela svoju bebu na UZV pregledu i onaj osjećaj neopisive ljubavi u trbuhu kada je osjetila prvi put da se miče.

Koje su vam najdraže rutine s vašom djecom?

Ines: Najdraže rutine s bebom ćemo uskoro ponovo doznati i jako se veselimo tome, dok je s prvim djetetom to bilo kupanje i maženje prije uspavljivanja.

Slađana se slaže oko pitanja najdraže rutine i ističe kako su kupanje i maženje nakon kupanja daleko najslađi trenuci. Dodaje, uz smiješak, da ti trenuci kupanja kada djeca malo narastu više nisu tako slatka jer su ispunjena prskanjem i skakanjem, ali su joj i dalje najslađi oni kad klince nakon kupanja ušuška u ručnik.

Supermame biraju za ove nježne trenutke i slatke rutine s bebama hrvatski proizvod imena Loveda, koji je baziran na potpuno prirodnim sastojcima. Radi se o preparatima na bazi organske kamilice koja se uzgaja unutar Hrvatske, točnije na području Bilogore, prema zapadnoj Slavoniji. Loveda njega na ljekovit i prirodan način njeguje dječju kožu, a ujedno i pomaže mnogim kožnim oboljenjima koja znaju biti učestala kod djece, poput osipa, ekcema, dermatitisa.

Za kraj, kakav bi savjet dala samoj sebi prije nego si postala mama?

Ines: Moj savjet samoj sebi kad sam bila trudna sa prvim djetetom bio bi:” Ne brini toliko, znati ćeš što treba, a ako ti zapne pronaći ćeš put do onoga što je najbolje za vas.”.
Slađana: „Hmm, uspori malo i nemoj imat prevelika očekivanja od sebe. Uzmi vrijeme za sebe! ❤

O Loveda proizvodima:

Hrvatski brend koji je razvio dermatološki ispitanu bio kozmetiku koja njeguje kožu najmlađih bez suvišnih umjetnih dodataka – sulfata i parabena.
Proizvodi sadrže eterično ulje i hidrolat organski uzgojene kamilice s obronaka Bilogore i upravo zahvaljujući ljekovitim svojstvima eteričnog ulja i hidrolata ova kozmetika za bebe pruža protuupalno, antialergijsko i antiseptično djelovanje dječjoj koži već od prvog dana života.


Podno Bilogore prema zapadnoj Slavoniji nalazi se Veliki Grđevac i malo mjesto Dražica na čijim se plodnim poljima sije kamilica koja čini ključni sastojak cijele linije njege. Vrhunske kvalitete, njeguje se potpuno ekološki način uzgoja kamilice kao i vođenje vlastitih pogona domaćeg proizvođača unutar kojih kamilica prolazi proces destilacije putem vodene pare kako bi se dobilo dragocjeno ulje izrazito plave boje i hidrolat iznimne kvalitete.

Inspirirana skromnom, blagom, a opet toliko moćnom i ljekovitom kamilicom, Loveda bio kozmetika za bebe obuhvaća proizvode na bazi organske kamilice vrhunske kvalitete te omogućuje bebama i djeci pouzdanu i kvalitetnu njegu bez parabena, sulfata i mirisa.

Ines Baćan @mojenoteimojsvijet

U suradnji s Lovedom.

Fotografije: Slađana Gržinčić