zašto se pretvorimo u tinejdžere kad postanemo roditelji?

Znate one filmove u kojima se odrasle osobe odjednom probude i ništa više nije isto jer shvate da su se ponovno vratili u svoje tinejdžerske dane? Baš to se događa svima nama kad postanemo roditelji.

Prvi grudnjak

U trudnoći polako prerastamo svoje omiljene grudnjake – čipkaste i svilene, push-up, žične ili bežične, a u shopping idemo po svoj prvi 1000 % organsko-pamučni grudnjak za dojenje. Pidžame za dojenje izgledaju kao nešto što ne bih obukla ni da sam rodila devet para blizanaca odjednom, a onda možete zamisliti kakva je većina grudnjaka. Dva teško pronađena lijepa primjerka nosila sam u rodilište i to za broj veće nego što mi trebaju jer sam računala da će mi s dolaskom mlijeka grudi još više narasti. A ako i neće, tješila sam se, barem su toliko veliki da od njih mogu napraviti lijep prekrivač za bebu. Iako je prvi dan izgledalo kao da ću iz rodilišta izaći s većim trbuhom nego grudima, drugi dan su narasle otprilike desetorostruko. Kad sam došla doma, svaku sam svoju fotografiju sa cvijećem i balonima zoomirala jer nisam mogla vjerovati da imam tolike balone, ovaj, grudi.

Noćni život

Tinejdžerima warm-up party prije pravog partyja počinje u 23 h, a izlasci traju do trenutka kad sretnu susjedu koja ide na plac u isto vrijeme kad se vraćaju doma. Jednako tako, nakon rođenja djeteta noćni život postane vaša svakodnevica.

Beba ima skok u razvoju i ništa je ne uspijeva smiriti osim ljuljuškanja i pjevušenja u vašem naručju pa u tri ujutro izgledate kao preznojeni Elvis u poodmakloj dobi. Čak vas i ljubazni fotograf koji vas i bebu treba fotografirati za vašu i bebinu novu osobnu upita jel ok da vam decentno izbriše podočnjake u svom photoshopu. Toliko ste navikli biti budni noću da se pitate je li vrijeme da nakon porodiljnog pronađete neki novi posao u kojem možete raditi samo noćne smjene jer ste se ionako pretvorili u Batmana. Kad uspavamo našeg sina, suprug i ja imamo vrijeme za sebe, što najčešće znači da znamo zaružiti i ostati budni duže nego što planiramo. Zato se isplati uložiti u dobar korektor – neće izbrisati dugu noć, ali hoće podočnjake koji imaju podočnjake koji imaju podočnjake.

Prva menstruacija

Kad sam prvi put dobila menstruaciju, ponosno sam na plaži pozirala u kratkim hlačicama i čitala knjigu na plus 40, nadajući se da je svima jasno kako se ne kupam zbog važnog događaja  kao što je menstruacija.

U trudnoći se dan posljednje menstruacije mora znati napamet, kao da je državni blagdan ili obljetnica osnutka Ginekološkog Saveza jer te na svakom pregledu pitaju za taj datum. Isprva ga se vrlo dobro sjećaš, a što više vrijeme prolazi, shvatiš kako je prošlo 20 tjedana od zadnje menstruacije…pa 40…pa 200.

Osjećaš se kao Rose u Titanicu kad se pokušava prisjetiti svega što se dogodilo. Kad sam opet po prvi puta dobila menstruaciju, bio je to neki miks krvi, znoja i suza – baš kao nekad dok sam imala trinaest godina…ili petnaest. Doma sam pronašla neki prastari uložak (valjda mu nije prošao rok trajanja?), a u dućanu sva ponosna u košaricu s dječjim stvarima stavila i svoje supercool pamučne eko eko uloške.

Velike emocije

Sjećate se onih dana kad ste imali šesnaest i malo plakali dok ste slušali glazbu, a pola sata kasnije se histerično smijali? Nakon rođenja djeteta, emocije lete na sve strane. U jednom trenutku imate suze radosnice jer je točno 14:15, a prije 19 dana u isto to vrijeme rodila se vaša mezimica ili mezimac. Drugi put plačete jer vas je netko pitao jeste li opet trudni. Ne, Nataša, ovo nije beba nego baby food. U istom danu se rasplačete i jer je dijete preraslo robicu broj 56 i očito će za čas stići trenutak kad će napuniti 18 i odseliti se od kuće.

Prvi mamurluk

Prvu pivu popila sam s osamnaest, na maturalcu u Pragu i odmah se napila. Devet godina kasnije, nakon trudnoće i dojenja, sad mi se događa isto – napijem se od samo jedne male pive. Nažalost, mamurluk kad ste mama ne izgleda kao mamurluk s devetnaest i tek tada će vam postati jasno zašto postoji „mamu“ u „mamurluk“. Nećete provesti dan ležeći bočno u krevetu s glavom omotanom u mokri ručnik u zamračenoj sobi, nego ćete u sedam ujutro krenuti u dječji parkić i paziti da se ne ispovraćate u obližnji grm dok po petnaesti put ljuljate svoje dijete. A ako vam se to i dogodi, nema veze, ionako će svi misliti da povraćate jer ste trudni. Opet.

Neuredna soba

Prije odlaska u rodilište napokon ste uspjeli dovesti stan i život u red – zahvaljujući napadu takozvanog „gniježđenja“ koji svakog uhvati pred kraj trudnoće. Od stana ste napravili apoteku – malena dječja robica pažljivo je oprana s deterdžentom zdravim toliko da ga se može jesti na žlicu, uz pet predpranja. Dječji bodiji oglačani su izvana (i iznutra!) na 100 stupnjeva kako bi uništili sve postojeće i nepostojeće bakterije. Nakon toga ste je složili konmari metodom u parom dezinficirane spremnike za odjeću na kojima su custom-made naljepnice kako bi vam bilo jasno gdje je što čak i da se probudite s amnezijom. Nakon dolaska doma s malenim smotuljkom sreće, vaša soba, malo pomalo, postaje onakva kakvu ste imali kao tinejdžeri – s neurednim krevetom i ormarom. Ujutro se budite u sobi u kojoj su na noćnom ormariću tanjurić i čaša za koje ne znate kako su se ondje našli – dok se ne sjetite da ste u napadaju gladi usred noći pojeli sve čemu nije prošao rok trajanja. Vaš prekrasni stolić za šminkanje od bijele hrastovine sada je postao odlagalište hrpe vaše odjeće po kojoj je beba bljucnula jer se dječja robica pere i ispire po deset sati pa se vaša nema kad prati. A ako vam slučajno u posjet dolaze njegovi ili vaši roditelji, najbolje ju je zatvoriti – baš kao nekad u tinejdžerskim danima.

Prvi dejt

Prije prvog dejta u tinejdžerskim danima svi smo imali tremu – o čemu ćemo razgovarati, što će druga osoba misliti o nama, hoćemo li ostaviti dobar dojam. Isto takvo uzbuđenje nastupi i kad idete na prvi dejt nakon rođenja djeteta.

Nema veze jeste li s partnerom/partnericom već 15 godina u braku ili ste zajedno tek godinu dana – nakon što postanete roditelji, opet ste na početku dejtanja.
Panično guglate novootvorena kul mjesta za pojesti nešto (zašto je havajska hrana sad toliko u trendu?) jer neko vrijeme niste išli nigdje osim u šetnju kvartom, a umjesto fensi cold-brew- homemade-barista kave napravljene od zrnaca kave iz egzotičnih dijelova svijeta pijete homemade kavu iz termosice ili, ako je poseban dan, onu razvodnjenu iz coffee-to-go aparata pokraj dječjeg igrališta.

Na dejt uspijete čak i zakasniti, iako je dogovor da zajedno krećete od doma, jer preliveni znojem (i mlijekom) tražite gdje je ona uska plava haljina koja vam je tako dobro stajala prije trudnoće. Srećom, ni vaš odabranik nije još spreman – ne može naći čiste bokserice jer sve čekaju svoj red na pranje.

Kad napokon krenete na prvi dejt, neki će imati tremu jer ne znaju hoće li moći pričati o ičem drugom osim o djetetu, a neki neće znati je li bolje ipak otkazati rezervaciju u razvikanom wannabe havajskom restoranu i ostati se ljubiti na parkiralištu.

Kad postanemo roditelji, svi otvaramo novo poglavlje u našim životima, a to je da ponovno, kao kad smo bili tinejdžeri, za svaki izlazak moramo pitati – roditelje. Kad gledam u svoj mobitel, pitam se je li poruka „Mama, jel ti ok da malo zakasnimo?“ iz 2022. ili 2010.

Foto: unsplash.com

Valentina je mama koja je završila studij Dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti, ali nije “drama queen”. Ova rođena Riječanka živi u Zagrebu sa svojim mužem, sinom, psom i mačkom, a uskoro otvara obrt za usluge umjetničkog pisanja i marketinga. Morate paziti što pričate pred njom, jer sve može završiti u njenim scenarijima, dramama ili… kolumnama za Supermame!