naša djeca neće pamtiti poklone već trenutke koje su proveli s nama

Božićno ludilo je počelo! Popisi poklona, obaveze na “to do listi” se samo nižu, kolači navodno uvijek moraju biti domaći…a vrijeme? Vrijeme curi! I sve manje vremena nam ostaje za uživanje u blagdanima.

Iako svi znamo kako niti pokloni niti ukrasi nisu bit Božića, realno nekako teško odolijevamo kupovini. Jednostavno okruženi smo reklamama i natpisima o “još jednoj” edukativnoj igrački za koju nas uvjeravaju da je baš ona ta koja nam treba. Naravno, razumno gledano nama je jasno da nam ona ne treba, ali ta naša stalna potreba da “djeci ništa ne usfali” ili jednostavno da im pokažemo ljubav kroz poklone nas tjera na kupnju još jedne i još jedne igračke, kako bi imali što čarobnije blagdane.

Naša djeca se neće sjećati svih igračaka koje smo im kupili, već trenutaka koji su proveli s nama.

Portali su puni članaka što je bit Božića i ne bih voljela da ovo bude još jedan od takvih članaka, ali bih željela naglasiti koliko je zapravo naša prisutnost tih dana potrebna našoj djeci. Evo nekoliko aktivnosti kojima možete prenijeti Božićnu čaroliju u vaš dom, a ne iziskuju puno novaca.

  1. Čarolija djeda Božićnjaka

Svi znamo koliko su djeca zaluđena likom djeda Božićnjaka, ali pazite da ne pretjerate s predstavama i događajima jer nakon petog, šestog susreta s djedicom splasne čarolija, umjesto toga stvorite čaroliju u svom domu.

Napišite pismo djedice za dijete i navedite sve što je dijete te godine naučilo, savladalo, u čemu je uživalo. Ohrabrite ga u tom pismu za sve ono što mu je inače izazov. Na primjer, “gledam kako se brineš i pospremaš igračke samo tako nastavi”. Neka pismo bude puno pohvala i lijepih riječi za vaše dijete. Ostavite pismo pored poklona ispod bora. Na Badnju noć pripremite za djedicu keksiće i mlijeko, a možete i napraviti bijele tragove od čizama koji vode do poklona. Čizmu otisnite u brašno ili sodu bikarbonu i pažljivo ostavite tragove po podu.

  1. Priprema kolača

Svi znamo kako djeca vole pomagati u kuhinji i peći kolačiće, a ovi božićni su baš stvoreni za dječje ručice. Djeci starijoj od 4 godine slikovno prikažite recept, nacrtajte 1 šalica brašna, 2 jaja itd…ne brinite kako će taj crtež izgledati, bitno da je jasno i jednostavno prikazan. Zamislite koliko će biti ponosni kad naprave kolačiće! Kasnije ih možete pokloniti bakama i djedovima. Pomozite djetetu zamotati ili oslikati staklenku u koju će staviti kolačiće te uz primjerenu čestitku pokloniti bližnjima. Naša djeca se žele osjećati korisnima i vidjeti produkte svoga rada, to im vrijedi više od silnih pohvala.

  1. Kutija uspomena

Izradite ili isprintajte slike koje ćete zajedno odabrati, koje su vam bile najvažnije i najbitnije za tu godinu, pokušajte pronaći slike u kojima je dijete nešto naučilo. Zajedno uz razgovor što se sve te godine događalo u vašoj obitelji, pospremite slike u jednu posebnu kutiju, koju svake godine možete nadopunjavati. Bit ove kutije uspomena je osvještavanje i zahvalnost za sve što ste proživjeli u protekloj godini, sigurna sam kako će djeca obožavati ovaj ritual.

Ako imate viška slika možete napraviti i novogodišnji plakat “Što sam sve naučio ove godine”.

  1. Plešite i glupirajte se

U tim danima kada imamo malo više vremena, posvetite pažnju igri s djetetom. I ne moraju to uvijek biti neke pametne igre u kojima djeca nešto uče. Zaigrajte skrivača u stanu ili pustite glazbu i rasplešite se po dnevnom boravku. Možete i pjevati, karaoke? Zašto ne! Nije bitno kako pjevate, već da ste opušteni. Igra glazbeni kipovi? Zašto ne? U toj igri zadatak je plesati dok glazba svira, a kad prestane morate se ukipiti. Slična je igra i “pod je lava”, kada glazba prestane morate se popeti na nešto visoko.

  1. Kampirajte u dnevnom boravku

Kampiranje u dnevnom boravku na podu ili čajanka pod borom je svakako dobro došla, a u te posebne dane možete dozvoliti i poneki desert ili na podu u sklopu kampiranja.

  1. Igre koje traju i traju…

Želite li dobiti pola sata mira za kavicu svakako ponudite neki senzorni materijal za igru.

Napravite umjetni snijeg od gustina i regeneratora za kosu, kinetički pijesak (brašno:ulje, 8:1) ili pustite dijete da izrađuje oblike od slanog tijesta. Izvadite sve modliće koje imate. Ukrase kasnije možete pobojati i objesiti na bor.

I za kraj vas moram vas podsjetiti na večeri društvenih igara, kod nas je UNO ili Čovječe ne ljuti se uvijek aktualan. Svake godine nas pod borom dočeka neka društvena igra, to je poklon za cijelu obitelj. Ponekad kombiniramo igre pa tako uz kartice iz društvenih igara igramo i pantomime, što je uvijek živi smijeh, pogotovo kada malena pokazuje.

Poanta svih ovih igara i aktivnosti je zabava, opuštenost, glupiranje i naše prisustvo na način koji najbolje odgovara našoj djeci. Ovakve zabavne trenutke povezanosti i smijeha pamte doživotno. A  i mi odrasli smo još uvijek djeca negdje u duši, te sam si sigurna kako ćete i vi uživati.

Želiš li uz  ove zabavne igre učvrstiti svoj odnos djetetom  predivnim porukama koje grade dječje samopouzdanje baci pogled na moj Instagram profil @savjetnicazaodgoj gdje ih dijelim svaki dan kroz izazov “Male poruke za velike dječje korake”.

Martina Sokač majka je dvoje djece, odgajateljica, autorica priručnika o odgoju i edukatorica pozitivne discipline.