blagdansko prejedanje i kako mu doskočiti

Čim su se upalile prve adventske svijeće počeli su kružiti dogovori za novogodišnje partije/domjenke/druženja, počeli su se slagati popisi za poklone za pod bor i nabavljati sastojci za najdraže kolačiće. I dok tako jinglaš i minglaš po kućicama s familijom ili ekipom, lagano pijuckaš drugu čašu kuhanog vina i razmišljaš kako bi baš dobro sjele one fritule s čokoladom iako je već pala i kobasica. Ma hajdeee, jednom je prosinac u godini. Daj fritule s duplom čoksom. I to je OK. Jer neće svijet propast ako si daš oduška. Zvuči otrcano, ali BALANS je ključ.

Ljudska smo bića i znam da će ti u jednom trenu tokom prosinca na rame sjesti Grinch i postaviti pitanje „Koliko si toga već pojela do sada?“. Stat ćeš na vagu i gle čuda (?), kilaža je skočila, a tebi je pao mrak na oči.

Istraživanja pokazuju da se tijekom blagdana ljudi u prosjeku udebljaju od 0,4 do 0,9 kg.

Zašto je tome tako?

Sol i ugljikohidrati iz hrane navlače vodu u tijelo stoga je onih (groznih) par kila više koje pokazuje vaga većinom – voda. Primjerice 1kg masti ima 7800 cal što je zaista mnogo i vrlo teško možeš unijeti tih 7800 cal iznad razine bazalnog metabolizma kroz par dana. Kako bi sagledala stvarno stanje stvari vagu tokom tih dana sakrij i zaboravi na nju. Kada se unos soli i ugljikohidrata unormali (aka kada baka prestane radit sarme i kiflice), kilaža će se spustiti i tada provjeri gdje se nalaziš i koliko ima prostora za paniku.

Ipak, kako si možeš pomoći tokom prosinca da uživaš u hrani bez grižnje savjesti?

  1. Ne opterećuj se kalorijama

Da, dobro si čula. Prosinac je mjesec uživanja, a ne opterećivanja. Misli poput „Da li je ovo bio raspucanac previše“ eliminiraj iz narativa. Ipak, želim ti naglasiti da jedan ili dva dana povećanog unosa hrane neće stvoriti problem, ali ako se to protegne na tjedan ili dva konstantnog hedonizma tu već upadaš u probleme. Zadaj si određene evente na kojima ćeš si dati oduška i uživaj u njima, a ostale dane drži se standardnog unosa kalorija.

  1. Jedi svjesno

OK, nećeš se opterećivati s činjenicom koliko što ima kalorija i da li je pala orehnjača ili dve previše, ali ne želiš nekontrolirano trpati u sebe kao da si upravo došla s pustog otoka. Jedi polako i svjesno, svim osjetilima. Daj si zadatak da osjetiš teksturu, okus, sastojke hrane. Žvači polako. Na taj način ćeš prije osjetiti sitost. Jedi do 80% sitosti, a ne do trenutka kada ti je već muka i treba ti pomoć da ustaneš od stola.

  1. Kreći se

Razumijem, imaš dječje božićne produkcije, izradu keksića za školske božićne sajmove, domjenke u firmi i odlazak u gym ti je stvarno dodatno opterećenje. Ipak, kao što vrapci na grani znaju, fizička aktivnost sagorijeva kalorije kojih u prosincu ne nedostaje. Stoga, ako ti se ne ide do gyma, prošeći do dućana/posla/vrtića, upali YT i odradi kućni trening od 20-30 minuta, bilo što samo da pokreneš metabolizam. Osjećat ćeš se zadovoljnije i sretnije, a i organizam će ti lakše podnijeti hranu koju unosiš. Na mojem YT kanalu Sara Moves naći ćeš pregršt besplatnih kućnih treninga u trajanju od 30 min koji su idealnih za ove dane.

  1. Pij vode

Sad se sigurno pitaš „Zašto da pijem vode kad sol i ugljikohidrati ionako navlače višak vode u organizam?“. Ljudsko tijelo sačinjeno je od 55-60% vode. Voda doprinosi probavi, pomaže izbaciti toksine iz jetre i bubrega, izbacuje višak soli iz krvotoka, regulira tjelesnu temperaturu i krvni tlak te osigurava zdravlje zglobova. Mislim da je to dovoljno da ODMAH SADA popiješ čašu vode.

  1. Jedi redovite obroke tijekom dana

Znaš ono, ujutro strpaš kiflu u sebe i onda ništa do kasnog ručka/rane večere. I kad hrana dođe na stol ti poludiš i pojedeš sve ikad. Da bi to prevenirala jedi redovite obroke koji će ti pomoći da održavaš razinu šećera u krvi i na taj način smanjiš osjećaj gladi koji bi te mogao potaknuti na divljanje za blagdanskim stolom.

I za kraj, iskoristi ove blagdane za svjesno uživanje u hrani i dobrom društvu. Prosinac je stvoren za uživanje i zabavu, a siječanj za vraćanje u rutinu.

Želim ti ugodne blagdane.

Pusa, Sara

Autor: Sara Gunjača,  @curly.sara.moves