pusti priču – radionice kreativnog pisanja koje će vas potaknuti da se približite sebi!

“Pusti priču” projekt je koji su nedavno osmislile i pokrenule prijateljice Ana Milčić Horvat i Iva Bezinović-Haydon. Ana i Iva upoznale su se na jednom od tečajeva kreativnog pisanja, a spojila ih je ljubav prema književnosti, štrukanom pelinu i bizarnim šalama. Spontano su same održale nekoliko književnih kružoka, a zatim si organizirale i pilot radionicu pisanja, a onda su zaključile da bi to isto mogle napraviti i za širi krug ljudi. Projekt “Pusti priču” zamislile su kao zajednicu njima sličnih entuzijasta koji uživaju u pisanju i u tome se međusobno motiviraju i podržavaju.

“Pusti priču” je projekt koji spaja kvalitetan umjetnički rad s idejom brige o osobnom rastu i razvoju.

Dio aktivnosti namjeravaju posvetiti suradnji s ranjivim i manjinskim skupinama koji kroz progovaranje o vlastitim teškoćama u sigurnom okruženju mogu jačati svoje emocionalne i relacijske kompetencije.

Pri smišljanju radionica, Ana i Iva uglavnom se vode pitanjima tipa: “Što je potrebno kreativnim pojedincima da ih se podrži u kontinuiranom stvaranju?”, “Kako približiti ljekovitu moć pisanja ranjivim skupinama?” i, konačno, “U čemu će naši polaznici uživati?” Radionice u ovoj sezoni osmišljene su kao intenzivni vikendi kreativnog pisanja, kao odmak od svakodnevice, kao približavanje sebi. Održavaju se u malim skupinama jednom mjesečno u Zagrebu, od petka poslijepodne do nedjelje poslijepodne, i na taj su način dostupne i polaznicima izvan Zagreba.

Radionice služe kao odskočne daske, ono što nas nježno pogurne da pišemo više i češće, kao mjesto na kojem upoznajemo i provodimo vrijeme s ljudima s kojima dijelimo interese, a koji nam mogu pomoći narasti i izraziti se bolje kroz pisane tekstove. Svaku radionicu vodi drugi mentor i svaka ima drugu temu pa polaznici mogu sudjelovati na jednom ili više modula, ali svim je radionicama temelj upravo rad na vlastitim tekstovima i kvalitetna povratna informacija u kojoj ne sudjeluje samo mentor, već i cijela grupa.

Ana i Iva su iskusne edukatorice, imaju iskustva s organizacijom i vođenjem različitih radionica i tečajeva, kao i s pisanjem.

Ana Milčić Horvat se profesionalno bavi gestalt terapijom u svojoj privatnoj praksi i trenerica je za buduće terapeute u Gestalt centru Homa. Bavi se radom s odraslima, kroz individualnu i grupnu psihoterapiju. Ponekad smisli neki seminar za stručnjake, uvijek o nečemu što je osobno jako zanima ili muči. Najviše voli raditi na temama poticanja kreativnog procesa. Piše poeziju, čita poeziju i konzumira umjetnost jer joj to život znači.

Iva Bezinović-Haydon završila je kroatistiku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radila je kao lektorica, prevoditeljica i profesorica hrvatskog jezika i književnosti u gimnaziji, na fakultetu i u školi jezika. Njezine kratke priče i pjesme mogu se naći u Večernjem listu, u antologijama kratkih priča i na internetskim portalima, a dosad su joj objavljene i tri slikovnice. Nekoliko ih je završilo je u finalima raznih književnih natječaja, a osvojila je i par nagrada.

“Pusti priču” čine i drugi mentori, stručnjaci u svojim poljima, polaznici radionica, kao i svi oni koji imaju priče za (ot)pustiti.

Ovogodišnji ciklus radionica otvorit će riječki multimedijalni umjetnik Enver Krivac s radionicom pisanja proze: Kreativnost i inspiracija (od 10. do 12. veljače 2023). Više informacija o ovoj i o sljedećim radionicama, kao i o tome čime se još projekt “Pusti priču” bavi, potražite na njihovoj Facebook ili Instagram stranici. Trenutno je u tijeku i izazov u kojem pisanjem možete osvojiti popust na vikend radionicu po izboru pa svakako bacite pogled! Pustite priču i… pišite. 🙂