vježbanje kao ritual brige o sebi

Kako vježbanje učiniti self-care ritualom?

Koliko ponavljanja je dovoljno da imaš trbušnjake? Koliko minuta treba trčati da se potroši 200 kalorija? Kome još su ova pitanja postala smiješna!

Zašto je sve u fitnessu povezano s brojkama; toliko i toliko ponavljanja, toliko setova, nekoliko puta tjedno, kroz xy tjedana…kao da je vježbanje izolirana kategorija na putu do cilja. Bilo kojeg cilja!

Zamislimo jedan, onaj najčešći, a to je gubljenje kilaže. Imaš neki program prehrane i treninga, pa se treba jesti to, to, to i to, toliko puta u danu, kroz nekoliko tjedana. Sličan režim imaš za vježbanje. A gdje je život u tome svemu? Gdje je odlazak na spavanje, kvaliteta i količina sna; stres naš svakidašnji, posao, bolest, dječje aktivnosti, njihove bolesti, tantrumi i ostalo što utječe na ovaj tvoj režim direktno ili indirektno.

A gdje su tvoji hormoni?

Nemoj krivo shvatiti, moramo imati smjernice, samo što si govoriš kada ispadneš iz rasporeda jer si se grčevito držala tih smjernica, misleći da do svog cilja nećeš stići ako ih religiozno ne pratiš? Koji je unutarnji self-talk?

Ti nisi ista svaki dan (svog menstrualnog ciklusa) pa ne bi trebao biti ni tvoj trening. Što je uopće za tebe trening? Računa li se nježno razgibavanje jednako kao trening visokog intenziteta?

Staviš li kvačicu na odrađen trening ako je on trajao samo 15 minuta ili misliš da vrijedi jedino sat vremena i ako sutra nema upale mišića ni tih sat vremena se ne računa?!

Treniraš li da se kazniš ili si ovisna o osjećaju nakon?

Kad te uvjeravaju da treniraš mučenički jer nikako drugačije ne vrijedi – treniraj iz nježnosti prema sebi.

Kad ti kažu da trebaš napraviti određeni broj ponavljanja da bi imala trbušnjake – ti napravi onaj broj koji tvom tijelu radi dobro.

Kad ti kažu da je trening kazna za jednu čokoladu previše – ti treniraj da bi slavila ženu u sebi.

A kad ti kažu da je trening muka – ti im odgovori da je trening samo tvoj ritual.

Jer i dalje nećemo ugoditi svim tuđim očima bez obzira koliko se “isklesale”.

Jer se ne bi trebale osjećati krivima kada pojedemo tanjur tjestenine ili slatkiš.

Jer se kile najučinkovitije gube ondje odakle su i došle – u kuhinji, a ne na traci za trčanje.

Trening tijela je i trening duše i vrijeme je da na tjelovježbu počneš gledati kao na ritual nježnosti i brige o svom mentalnom i fizičkom zdravlju.

Vrijeme je da nakon treninga umjesto u ogledalo pogledaš unutra, da osvijestiš osjećaj nakon i da je on jedini koji se računa. Jer kada je ugodno, onda je sklono ponavljanju. A ponavljanje dovodi do cilja.

Kako vježbanje učiniti self-care ritualom?

Za početak, self-care rituali ne moraju biti grandiozni trenuci, ne trebaju puno koštati niti oduzimati puno vremena. Za mene je kava u pekarnici u petak ujutro jednako ljubav prema sebi kao i kad si napunim kadu; jednako mi je manikura ili večera sa prijateljicama. Sve mi ne paše u svako vrijeme, jer ja nisam uvijek ista.

Osim toga, rasporedi su nam pretrpani i nastojimo što god možemo raditi paralelno – kod mene najpopularnije: slaganje robe i slušanje knjige. Mrzim slaganje robe ali volim čitati, i zbog toga što mogu u isto vrijeme raditi oboje, nemam dojam da propuštam čitanje a slaganje je postalo nešto čemu se sada mrvicu i radujem.

Zamisli da tjelovježba postane vrijeme za tebe? Tvoj self – care ritual!

Da bi izbjegla osjećaj pregaženosti sutradan biraj trening u skladu s fazom ciklusa jer tada će tvoji hormoni raditi za tebe.

Ne trebaš rasturiti sat vremena ili ne trenirati uopće. Možeš početi sa 15 minuta svako drugi dan. Sve se broji!

Lijepi set za vježbanje je uvijek hit – zašto se ne bi nagradila nakon mjesec dana vježbanja ili kupila novi da te pogura da počneš.

Odlazak u teretanu nikad ne oduzme samo sat vremena – oduzme barem dva! Spremanje, promet, parking, trening, tuširanje, odlazak doma… Razmisli o treniranju online od doma.

U paru je uvijek lakše! Pozovi prijateljicu i krenite skupa. A možeš i s nama!

U ponedjeljak 30.1. započinje novi ciklus Vježbanje kao ritual. Nalazit ćemo se svako radno jutro kroz dva tjedna online i trenirati skupa. Cilj je promjena perspektive koju imaš prema fitnessu. Želim ti pokazati što sve trening može biti i kako ga prilagoditi tako da te podrži i da se nakon treninga osjećaš dobro.

Za više detalja klikni ovdje.

Ivana Zaher je pilates instruktorica koja je preseljenjem u Švicarsku svoju ljubav prema arhitekturi zamijenila onom prema pokretu. Prošavši dva postpartum oporavka osobno,primjetila je da su žene neadekvatno podržane fizički i kreirala programe za oporavak tijela nakon poroda. Osim postpartum platforme Ivana je 2022 pokrenula LOOP – prvu fitness platformu na hrvatskom jeziku koja uvažava menstrualni ciklus i nudi treninge u skladu sa fazama. Njezine klijentice kažu da ima holistički pristup vježbanju, da je njezina energija umirujuća i podržavajuća. Cilj joj je da žene – treniraju kao žene.