što zapravo ne znaš o brizi o sebi?

Pojam koji se u zadnje vrijeme dosta spominje, a čije se razumijevanje samo po sebi pretpostavlja. Što tebi prvo padne na pamet kad kažem briga o sebi? Odlazak kod frizera, tuširanje, obrok u miru i s dovoljno vremena, izlet, šetnja, planinarenje, masaža, kupka, dejt s partnerom, kava s prijateljicama?

Sve to JE briga o sebi, ali nije jedino. Znam da neke mame vjeruju da im je apsolutno sve s ovog popisa nedostižno. I s takvim stavom to i je istina. Naš dan i količina vremena u danu uveliko ovise o našem stavu, raspoloženju i razini energije koju osjećamo. Sad se možda pitaš, okej kako to misliš, pa svi imamo istih 24h. Da, svi mi imamo 24h, ali ne i istih. Jednoj ženi koja još nema dijete (a možda ni partnera) dan ne izgleda isto kao ženi koja ima jedno ili dvoje djece. Isto tako, dan ne izgleda isto zaposlenoj ni samozaposlenoj mami kao ni mami koja je doma s djecom. Dan nikome nije jednak iako svi imamo isti broj sati u danu.

No, znaš što je još tu drugačije? Razina energije. Ponekad nakon 8h rada koji me ispunjava osjećam takav nalet energije, pozitive i dobrog raspoloženja da uz pjesmu Low, low (Step up generacija) pospremam igračke i UŽIVAM! Nakon toga se opuštam uz kavu i nekoliko stranica knjige prije nego Livia s tatom dođe doma iz vrtića. S njom sam svjesno prisutna, igramo se, družimo i odlično se osjećam u tom kvalitetno provedenom vremenu.

Ima pak dana kad sam toliko iscrpljena, umorna, glava i tijelo su mi na sto strana, osjećam da sam raspršena i da zapravo nisam nigdje svjesno. Znaš li koja je razlika?

U prvom scenariju brinem o sebi – svjesno donosim različite odluke i poduzimam akcije brige o sebi. I to je ono što mi podiže razinu energije, kad i nakon puno sati rada ne gunđam oko pospremanja i brzo napravim sve kućanske obaveze za taj dan (kojih nema puno!) te uživam u kvalitetnom vremenu s djetetom.

To je ono što želimo postići! Ne puke rutine koje drugi veličaju kao odlične, a tebi nikako ne odgovaraju i ne vidiš neku dobrobit za sebe. Želimo pronaći ono što tebi odgovara, ono što tebi puni baterije kako bi si omogućila da budeš mama kakva želiš biti – ja želim biti opuštena, zabavna, svjesno prisutna mama, mama koja je tu, a ne na sto drugih strana, mama koja je zadovoljna i uživa u svom poslu i vremenu koje provodi s obitelji. I poduzimam svjesne akcije kojima to i ostvarujem, pokušavam maknuti stvari uz koje nisam takva.

Vjerujem da ti je divno biti okružena pozitivnim ljudima, ženama čija se dobra energija osjeti čim uđu u prostoriju. Ja želim biti takva mama, a ti? Mama koja zrači odličnom energijom zbog koje se moje dijete super osjeća jer ta energija je zarazna. Ta energija nam omogućava lakše nošenje sa svim izazovima majčinstva.

Da ponovim, briga o sebi ne mora biti komplicirana i mijenjat će se ovisno o periodu tvog života i ovisno o dobi tvog djeteta. Ne možeš sve odjednom i ne moraš. Izgorjet ćeš.

Na mojoj online grupi podrške Mama nije samo mama puno pričamo upravo ovoj temi kao i kako je ona povezana s majčinskom krivnjom jer mnoge mame ne brinu o sebi (dovoljno) upravo zato jer osjećaju veliku krivnju jer ne provode to vrijeme s djetetom ili obavljajući stotu stvar sa to-do liste. Radimo i na poboljšanju partnerskog odnosa jer svako dijete treba mamu i tatu koji se vole i paze na svoj odnos. Tema koja je u pozadini svih tema je da povjeruješ u svoje sposobnosti, svoju vrijednost i vratiš vjeru u sebe.

Jer ja već vjerujem u tebe.

Treći krug programa Mama nije samo mama počinje već 23.3.2023., a s obzirom na to da radim s ograničenim brojem žena uživo, pobrini se da zauzmeš svoje mjesto tako da se ovdje prijaviš na listu.

Majčinstvo po tvojoj mjeri je moguće za tebe, jednako kao što je bilo moguće za mene i za moje klijentice.

Na mailu iva@zaimovic.com.hr ili Instagramu sam i za sva pitanja i dodatne informacije o programu, a tamo ćeš pronaći i testimoniale klijentica.

Više o mom radu možeš pronaći ovdje.

Naslovna fotografija: pexels.com

 

Iva Zaimović, mag. socijalne pedagogije. Savjetuje majke koje su izgubile sebe u majčinstvu te žele raditi na sebi i odnosu s partnerom.