dojenje i hranjenje bebe na bočicu? moguće je!

Iako se isključivo dojenje preporuča barem prvih 6 mjeseci djetetova života, to ponekad nije moguće. Dojenje sa sobom nosi i određene izazove. Kako beba raste, mnoge se majke, iz potrebe ili drugih osobnih razloga, odlučuju na kombinirano hranjenje, odnosno hranjenje beba vlastitim mlijekom ili pak adaptiranim mlijekom na bočicu.

Postoje majke koje se nakon porodiljnog moraju vratiti na posao, no još uvijek žele dojiti svoje dijete.

Postoje i očevi koji žele na svoj način i koliko je to moguće sudjelovati u hranjenju djeteta te tako ostvariti posebnu povezanost s bebom.

One majke koje jednostavno žele sačuvati svoje mentalno zdravlje i posvetiti sebi više vremena.

Ili one koje su nakon duge borbe za isključivo dojenje, našle u kombiniranom hranjenju bebe spas.

Kombinirano hranjenje ima nekoliko prednosti kako za mamu, tako i za bebu.

Prednosti kombiniranog hranjenja bebe

Fleksibilnost. Kombinirano hranjenje omogućuje majkama veću fleksibilnost u rasporedu hranjenja. Ana je majka jednogodišnje Sare koja se zbog osobnih razloga na posao morala vratiti nakon 8 mjeseci. „Vrlo mi je bilo važno da Sara i dalje nastavi dobivati moje mlijeko i bila sam užasno tužna što moramo prekinuti taj naš poseban ritual, barem dok sam na poslu…Ipak, pronašla sam utjehu u tome što sam se redovno izdajala, a Saru je moja mama hranila na bočicu. Kad bih došla doma svejedno je tražila dojku, tako da je za nas kombinirano hranjenje win win. Zadovoljna beba i zadovoljna mama. I još uvijek traje!“

Kombinirano hranjenje omogućuje bebi da ima više mogućnosti za hranjenje. Ako beba ima problema s prihvaćanjem dojke ili ako majka ne može dojiti zbog zdravstvenih problema, kombinirano hranjenje može biti alternativa kako bi beba i dalje dobivala hranjive tvari. „Moja beba iz nekih razloga jednostavno nije prihvaćala dojku, a ja sam zaista imala puno mlijeka. Isprobali smo na sve načine, no nije išlo. Ja sam bila zabrinuta i nervozna, a i na nju sam prenosila svoju nervozu. Bočica nam je bila spas. Iako je isključivo izdajanje naporno, vrlo sam sretna što moja beba i dalje dobiva moje mlijeko i namjeravam nastaviti sve do godinu dana, a onda odmor!“, priča nam Tea.

Kombinirano hranjenje omogućuje drugim članovima obitelji da sudjeluju u procesu hranjenja, a majkama da se odmore i oporave nakon porođaja. „Tin se prvih 6 mjeseci nenormalno budio po noći, bila sam iscrpljena i nikakva, uz to sam imala i postporođajnu depresiju. Jedne je večeri moj
muž predložio da probamo bočicu da se barem malo naspavam. Po noći smo se izmjenjivali, a s oko 11 mjeseci Tin je počeo spavati cijelu noć tako da sam nastavila s isključivim dojenjem.“, opisuje svoje iskustvo Marija.

Kombinirano hranjenje omogućuje lakšu kontrolu količine hrane koju beba dobiva. Ivanina beba slabo je dobivala na težini, pa je po preporuci pedijatra uvela formulu. „Iako sam uvela formulu, dobro sam istražila sve o kombiniranom hranjenju, savjetovala se sa savjetnicom za dojenje,
odabrala pravu bočicu te uspjela hraniti svoje dijete na bočicu, ali i dojiti.“

5 savjeta za kombinirano hranjenje beba

  1. Započni polako, postepeno i bez forsiranja. Bebi će vjerojatno biti potrebno neko vrijeme da se navikne na bočicu.
  2. Kada odlučiš prvi puta probati bebi dati bočicu važno je da je beba smirena, odmorna i da nije pregladna. Također, ukoliko kombinirate adaptirano mlijeko i dojenje, savjetuje se prvo podojiti bebu, a onda dati bočicu.
  3. Ako i dalje želiš nastaviti dojiti, svakako se redovno izdajaj između hranjenja bebe bočicom, osobito noću. Količine prolaktina, zaslužnog za održavanje razine mlijeka, su noću i osobito u jutarnjim satima veće. Ukoliko primijetiš probleme, obrati se savjetnicama za dojenje.
  4. Hranite bebu na bočicu u istoj poziciji u kojoj ju i dojite, imitirajući podoj.
  5. I za kraj, ali ne i manje važno – prilikom kupnje bočice obratite pozornost na vrstu bočice koju birate. Sisač bi trebao oponašati dojku i poticati prirodno zahvaćanje poput zahvaćanje dojke. Nova Philips Avent Natural Response bočica ne samo da izgleda i oponaša osjećaj, nego i funkcionira kao dojka, pruža iskustvo nalik dojenju te olakšava prijelaz s dojke na bočicu i obratno.

Philips Avent Natural Response sisač inspiriran je fizionomijom mama i beba. Bebe pomoću ovog sisača mogu sisati, gutati i disati prirodnim ritmom, baš kao što to rade prilikom dojenja. Inovativni vrh i otvor reagira na bebine pokrete jezikom tokom pijenja – koji uzrokuju da se otvor otvara i zatvara – tako da se mlijeko otpušta samo onda kada beba aktivno pije, kao prilikom dojenja, za razliku od free flow bočica gdje mlijeko teče bez kontrole te beba ne može zaustaviti protok mlijeka. Vrlo je često da upravo zbog toga beba dobiva više mlijeka nego što je to potrebno, što dodatno otežava kombinirano hranjenje i odbijanje dojke. Uz Natural Response bočice roditelji se bez straha i opuštenije mogu upustiti u kombiniranu metodu hranjenja, a mama i beba i dalje uživati u dojenju.

Natural Response sisači dolaze i u 6 protoka, a koji ćete odabrati ovisi o načinu na koji se vaša beba hrani. Entuzijastične bebe sa snažnim sisanjem koriste niži protok za opuštenije i udobnije hranjenje dok će bebama s laganim sisanjem biti potreban veći protok kako bi mlijeko lakše dolazilo za njihov tempo.

Također, važno je spomenuti da Natural Response sisač dolazi i s AirFree ventilom koji pomaže u smanjenju grčeva i refluksa te drugih problema vezanim uz hranjenje.

Za kraj zapamti – način na koji hraniš svoju bebu nije mjerilo koliko si dobra majka. Zato – samo opušteno, sretno i uživajte zajedno u ovom posebnom periodu majčinstva!