povratak u školu: prometni planer za roditelje

Ljeto se bliži kraju i sa sobom donosi uzbuđenje zbog početka nove školske godine. Kako bi školska jutra tekla glatko i sigurno, donosimo savjete za uspješnije nošenje s roditeljskim i prometnim izazovima:

  1. Prije prvog dana škole zajedno s djecom proučite školsku rutu kojom ćete ići do škole. Izaberite najsigurniji put i prođite ga s djecom prije početka nastave kako bi se upoznali s prometom na ruti.
  2. Uvedite rutinu ranijeg buđenja kako bi imali dovoljno vremena za pripremu djece, pripremu doručka i pripremu na eventualne gužve u prometu.
  3. Uvedite rutinu večernjeg provjeravanja školske opreme kako ne biste gubili vrijeme u jutarnjoj užurbanosti.
  4. Krenite u školu na vrijeme, ako je moguće i malo ranije kako bi izbjegli stres i žurbu u slučaju nepredviđenih situacija u prometu.
  5. Ako djecu pratite do škole pješke, poštujte prometna pravila i nemojte žuriti.
  6. Ako djecu vozite do škole, izbjegavajte upotrebu mobilnog telefona tijekom vožnje.
  7. U blizini škole automobil pravilno parkirajte na propisana parkirna mjesta kako bi omogućili siguran iskrcaj vašeg djeteta te kako ne bi ugrožavali ostalu djecu i roditelje u zoni škole.
  8. Ako uz svoje dijete, vozite i drugu djecu ili se vaše dijete vozi s drugim roditeljima, dogovorite jasna pravila i rasporede kako bi sve išlo na vrijeme, glatko i sigurno.

A kada je pravo vrijeme za djetetov samostalni odlazak u školu? Pri donošenju ove odluke roditelj treba biti siguran da je dijete steklo potrebne vještine, razumije prometna pravila, sposobno je prepoznati opasnosti te ima samopouzdanja za sigurno i uspješno suočavanje sa svakodnevnim prometnim izazovima.

Foto: pexels.com

5 pitanja koja će pripremiti dijete za početak škole – SUPERMAME

Glavni kotačić ove prometne priče je Lana Račić, kreativka i inicijatorica projekta Prometnjak, s misijom podizanja svijesti o važnosti prometnog obrazovanja djece od najranije dobi. Majka šestogodišnje djevojčice koja želi promijeniti svijet, a ona joj svojim primjerom želi pokazati da je sve moguće.