moja ekipa iz rata

Nisam bila u klasičnoj vojsci niti sam netko tko bi to ikada učinio. Bojim se pucnjave petardi i uvijek sam za mirno rješavanje sukoba. Ukoliko vidim dva psa koji se napadaju, pokušavam s njima razgovarati. Mislim da bih dobila svrab da se ne tuširam tjedan dana negdje zarobljena u jarku. Nisam za autoritete. Ne volim mesni narezak, vojne uniforme su mi nekako bezlične, da o čizmama ne govorim, volim ići na WC sama. Dakle, nisam za vojsku.

Ipak, oduvijek sam bila ljubomorna na tatine ratne priče i prijateljstva koja su mi se činila nekako duboka i trajna. Nastala baš u vrijeme Domovinskog rata kad su svi bili zajedno tamo negdje kod Karlovca. Neka od tih prijateljstava prerasla su u kumstva. Duboka povezanost onih koji su bili zajedno u nevjerojatnim situacijama i opasnostima. Svi za jednoga i jedan za sve!

Oduvijek sam bila pomalo ljubomorna na te stričeke koji su tati toliko važni. Zašto ja mojim prijateljicama nisam toliko bitna? Uz iznimku onih najbližih, prijateljstva iz škole ili kvarta nisu bila niti sjena vojnim kompanjonima. Čim bi ljeto bilo gotovo ekipa iz kvarta izlazila bi na ulicu tek ponekad vikendom i zajedničko igranje graničara cijelo poslijepodne ostalo bi samo san. Isto je vrijedilo i za školu. Čim bi zazvonilo zadnje zvono, a bilježnice se bacile u koš za smeće, razredni kolege nestajali bi kao sladoled od oraha iz Lidla u vrijeme PMS-a.

Tek nekoliko desetljeća nakon Domovinskog rata. Nema potrebe da točno pišem, ali ajde, radi dramatičnosti – trideset godina kasnije. Dogodilo se Ljeto 2023. Ta-ta-ra-ta! Godina je započela Tinder pustolovinama koje nisu baš slavno završile. Nekako sam to i znala u početku, ali mi je bilo previše mirno i lijepo u životu. Kako god bilo, došlo je ljeto i razna događanja na otvorenome mamila su me nekom neobičnom privlačnošću. Otišli smo na jedno događanje i sreli društvo. Netko se javio za ono iduće pa su došle neke nove cure. One su dovele još novih divnih žena. Prijateljica prijateljice i njena prijateljica. Mogu li i one doći? Ma naravno, što više, to veselije! Izlasci su se pretvorili u tjednu aktivnost s velikom hordom odličnih žena. Glavni nam je zadatak na početku bio družiti se sa suprotnim spolom, dobiti koji kompliment i možda u nekoj ludoj kombinaciji upoznati čovjeka svog života. Ali to tek krajem ljeta.

S vremenom je društvo za ljetne izlaske bilo toliko da nismo ni primjećivale dečke. Zafrkancija, podrška, zajedničke teme, horoskopi, ples, smijeh i gin-tonic. Već sam krajem ljeta curama najavila da plesne cipele u rujnu stavljam o klin. I onda se dogodilo da sam upoznala još novih genijalnih žena s kojima sam htjela ići plesati, pjevati i piti štrukani. Jer ljeto je bilo gotovo pa je bio red i da se promijeni nešto. Piće.

I tako je i ljeto bilo dio ekipe pa se nije dalo doma, nedavno je završilo. Sumirajući utiske došla sam do nevjerojatnog saznanja.

U potrazi za nekim muškarcem vrijednim moje pažnje, pronašla sam i povezala se s predivnim ženama. Moja ekipa iz rata!

Ma tko te bolje može razumjeti nego onaj koji je s tobom bio na prvoj crti bojišnice kad je dečko nakon cijele večeri udvaranja shvatio da ima curu. Kad ste jurile piškiti negdje u Savskoj, bilo gdje, jer na festivalima nema pristojnog WC-a. (A bilo je i nekih drugih situacija koje su imale veze s ozbiljnijim potrebama za brojem dva, a uključile su obližnja gradilišta.) Tko će bolje znati kako je to ustati se drugo jutro u sedam jer je tvoj mališan gladan, žedan ili se jednostavno želi igrati s mamom, nego ona koja je to isto prošla i šalje ti svoju izmučenu fotografiju. Pa se mijenjate kao sa slikama Životinjskog. Tko će te bolje razumjeti nego ona koja je isto razmišljala o tome što on razmišlja i što da si ona misli nakon što je on dugo razmišljao, a nije ništa napisao ni rekao.

Toliko sam zahvalna na svim ženama koje su ovo ljeto ušle u moj život. Sve do jedne genijalne, drage i predivne. Dok sam plakala što nisam pronašla niti jednog takvog muškarca, nisam ni shvatila da sam dobila svoju ekipu s ratišta koju ću imati za čitav život. One s kojima si bio najbolji na plesnom podiju, s kojima si smrdio nakon cijele sparne večeri, s kojima si po gradu tražio pekare u šest ujutro, s kojima si se smijao do suza i koje su za tebe uletavale zaručenim i nezaručenim dečkima, s kojima si bio na prvoj crti i planirao tandem izvlačenja iz napornih napada, i s kojima si drugi dan prepričavao sve što se događalo. U dva ujutro teško je ne biti iskren i svoj. Takvo je tada vrijeme. I tko te takvog prihvati, ti si njegov i on je tvoj, zauvijek. U dobru i zlu.

Prisežem da ću u obnašanju svoje dužnosti uvijek razmišljati o svojim prijateljicama, da ću savjesno i odgovorno izvršavati naše zapovijedi, braniti suverenitet i teritorijalnu cjelovitost same sebe i nas, a tako i drugih, te poštivati i štititi temeljna načela slobode i jednakosti.

Svi za jednoga i jedan za sve!

Foto: pexels.com

tinder za početnike (i single mame) – SUPERMAME

DANIJELA Mama, učiteljica, kolumnistica, voditeljica projekta tješilice za bebe Bezabu i projekta Fora priča, autorica knjige Ti (ni)si sama.