gdje je nestalo vrijeme za nas?

Kad nešto jasno i svjesno stavimo kao prioritet određeni tjedan ili dan pronalazimo načine kako ćemo to i ispuniti.

Hajdemo krenuti od toga koliko zajedničkog vremena s partnerom nasamo bi za tebe bilo dovoljno? Znaš li o kojoj količini vremena za vas govori tvoj partner? Ako ste (posebno nedavno) dobili dijete i imaš osjećaj kao da više ne stigneš u miru popričati sa svojim partnerom, ne družite se više kao prije, umorniji ste i ne provodite neko kvalitetno vrijeme na samo?

Vrlo vjerojatno imaš dobar osjećaj jer je često tako. Zaista nisi jedina, ali to ne znači da moraš biti u toj skupini (nezadovoljnih) žena i čekati da se sve vrati na staro. Bit ću sad brutalno iskrena s tobom – NIKAD se neće vratiti na staro. Apsolutno nikad. Nemoguće je!

Naš stari život više ne postoji, imamo nove članove obitelji i sve i da nemamo, ne možemo u sadašnjosti živjeti prošlost.

Okolnosti nam se mijenjaju, mi se mijenjamo, naš odnos se mijenja iz dana u dan. Ti danas nisi jednaka kao što si bila jučer, sigurno. Iako to ne primjećujemo, iako nam prođe ispod radara. Rekla bih da smo mi nostalgična nacija, volimo misliti kako je (lijepo) bilo prije i pritom mislim da se prisjećamo onih lijepih trenutaka, a po strani stavljamo one nama nelagodne situacije, teške izazove i probleme s kojima smo se suočavali.

Zapravo, želiš li uopće da se stvari VRATE NA STARO? I ako da, u kojim to trenucima?

Vjerojatno onda kad stvari vidiš teškima za sebe, kad bi najradije preskočila tu epizodu svog života i izašla kao pobjednica s naučenim lekcijama. No, ne ide to tako. I zato nekako vjerujem da niti život u paru ne želimo vratiti kao takav, ali moramo poraditi na PRIORITETIMA koje biramo iz dana u dan i koji onda čine neko naše poglavlje života.

Kad dođu djeca upadnemo u neku novu rutinu poslova, obaveza, zadataka. Usklađujemo se i moramo unaprijediti svoje vještine organizacije i prioritiziranja. Brinemo o još jednom ili pak dvoje, troje djece, želimo dati sve od sebe i jednostavno ima dana kad smo s partnerom tek navečer u krevetu.

Korak po korak, osjećamo da se udaljavamo. Kao da jedina tema postanu djeca i obaveze.

I to je prirodno. Prirodno nam djeca zaokupe misli, u svakom su razgovoru. I prirodno je kad se povezujemo s partnerom na taj način, ali na RODITELJSKOJ razini koja se mora razlikovati od PARTNERSKE razine.

Ako nakon dolaska jednog (pa onda i drugog, trećeg) djeteta OČEKUJEŠ od sebe i svog partnera da se sve S VREMENOM vrati na staro i da opet imate vremena za sebe i za vas kao par jednako kao prije – već si samu sebe zeznula.

Nemoguće je da će ti se to očekivanje ISPUNITI, ma sve i da se postaviš na trepavice.

Nema te organizacije, nema tog rješenja (osim čarobnog štapića da zaustavi vrijeme) koji će vam omogućiti da se stvari vrate na staro i da imate jednako vremena kao i prije.

Dolaskom djece neizbježno se mijenja način na koji provodimo svoje vrijeme, usklađujemo se i zapravo nije samo riječ o ORGANIZACIJI tog vremena nego našim OČEKIVANJIMA kako to treba izgledati i PRIORITETIMA koje nikako da posložimo jer – sve je jednako važno i sve se mora napraviti.

Kad nešto jasno i svjesno stavimo kao prioritet određeni tjedan ili dan pronalazimo načine kako ćemo to i ispuniti. Pritom nikad ne govorim kako to vrijeme za partnerski odnos treba izgledati za tebe, nego kako ti ŽELIŠ da to vrijeme izgleda sada. Dobro je maštati što bismo sve mogli kad bi nam netko uskočio, kad će djeca biti malo veća i slično, ali time si zapravo radimo štetu, ne poduzimamo akciju jer su to vanjske okolnosti koje nemamo u kontroli.

Ono što možemo je, maštajući razmisliti “ne bi li bilo kul sada raditi/otići….”.

Što ti prvo pada na pamet?

Kako si to možeš ostvariti?

Upravo sada, ne za 10 godina!

Nekad su to sitnice koje smo zaboravili, poput poljupca za dobro jutro, laku noć i prilikom rastanka. Nekad je to zajednički hobi kojem smo se veselili pa zahtjeva veću organizaciju.

Međutim, kad nam je nešto prioritet naš mozak podsvjesno radi na rješavanju tog izazova, a mi smo svjesno fokusirani da to ostvarimo i u nemogućim uvjetima.

Kako bih ti pomogla da se približiš svom partneru kreirala sam check listu: “Ocijeni koliko ste ti i tvoj partner povezani u ovom trenutku” i 3 BONUS izazova za 3 koraka bliže svom partneru.

Navedeno dobivaš sasvim FREE, a prijaviti se možeš OVDJE.

Veselim ti se!

Foto: pexels.com

kako nas naša očekivanja zeznu?

Iva Zaimović, mag. socijalne pedagogije. Savjetuje majke koje su izgubile sebe u majčinstvu te žele raditi na sebi i odnosu s partnerom.