zašto je rakun Roko najvažnija igračka koju možete pokloniti svom djetetu?

Porod je svakako najposebniji trenutak u životima roditelja, osobito majki, koji donosi sa sobom lavinu emocija, od straha do radosti. Taj ključni trenutak označava početak jednog sasvim novog puta – puta majčinstva. Mame su arhitekti ljubavi, hrabrosti i nesebičnosti, a svaki porod je jedinstvena priča koja ispisuje jedno od najnježnijih poglavlja ljudskog iskustva.

Međutim, nismo sve imale privilegiju uredne trudnoće i poroda u terminu, čak jedno od 10 djece u svijetu se rodi prijevremeno. 17. studenog obilježava se svjetski dan prijevremeno rođene djece te je posvećen prijevremeno rođenoj djeci, njihovim roditeljima i zdravstvenim radnicima koji o njima skrbe, a obilježava se kako bi se podigla svijest o izazovima s kojima se susreću maleni palčići i njihovi roditelji te naglašavanje važnosti adekvatne njege od prve minute dolaska na svijet.

Trgovački lanac Lidl Hrvatska i Klub roditelja nedonoščadi Palčići predstavili su prošli petak zajedničku akciju prikupljanja sredstava za kupnju vrijednog medicinskog uređaja za neonatologiju KBC Zagreb. Akcija je predstavljena upravo na Svjetski dan prijevremeno rođene djece, koji se u Hrvatskoj i svijetu obilježava nizom aktivnosti, a simbolizira ga prepoznatljiva ljubičasta boja. Sredstva će se prikupljati prodajom igračke rakuna Roka za 5 eura u svim Lidlovim trgovinama od 20.11. do isteka zaliha.

Akcija će se provoditi prikupljanjem sredstava od prodaje igračke rakuna u Lidlu, a novac će biti usmjeren kupnji grijanog reanimacijskog stolića za neonatologiju KBC-a Zagreb.

Prva minuta nakon rođenja, tzv. zlatna minuta, kritičan je vremenski prozor za uspostavu disanja i cirkulacije novorođenčeta, zbog čega su upravo intervencije u tom vremenu presudne za njihov trenutni i dugoročni ishod tj. preživljenje. Donacija reanimacijskog stolića, opremljenog svim potrebnim medicinskim uređajima za hitnu intervenciju, bitno će olakšati i dodatno unaprijediti zbrinjavanje novorođenčadi i nedonoščadi upravo u ovom kritičnom razdoblju i na taj način povećati šanse njihovog preživljenja i dugoročnog zdravlja.“ – poručila je prof. dr. sc. Ruža Grizelj.

Podsjećamo, u akciji možete sudjelovati kupnjom rakuna Roka od 20.11. pa sve do isteka zaliha u svim Lidlovim trgovinama za samo 5 eura. Ukupan prihod od prodaje Lidl će donirati Palčićima za kupnju reanimacijskog stolića na KBC-u Rebro.