kako humor može pozitivno utjecati na vaš posao?

POVODOM SVJETSKOG DANA SMIJEHA

Humorističnom anegdotom iz svoje očinske karijere, poznati komunikacijski trener Ante Mihaljević objasnio kako humor može pozitivno utjecati na vaš posao

“Ponekad kad hoćemo biti praktični, zaboravimo biti zaigrani. Sjećam se kad sam kupio kolica za prvo dijete. Upute složene kao da ih je radio origami majstor. I k tome neispavan. A ja mlad i neiskusan. I još s južnjačkim temperamentom. Umalo sam od muke zaplakao. Ne ide, pa ne ide. Budući tata sjedi na podu među hrpom kartona i najlona i pokušava skužiti kako složiti kolica. Za dijete. Dok se duri i viče – kao dijete. Srećom se dogodio onaj scenarij  kada se od vlastite muke i jada počnete smijati i zafrkavati na vlastiti račun i onda je sve krenulo kako treba. Onaj trenutak kad sam se uspio sam sebi nasmijati, sve je bilo lakše.”

Humor nije rezerviran samo za privatni život. Isti principi mogu se primijeniti i na radno okruženje. Na primjeru iz svoje svakodnevice Ante Mihaljević, komunikacijski trener, otac dvoje djece, objasnio je povodom Svjetskog dana smijeha kako se situacija i privatno i poslovno može preokrenuti u vlastitu korist – humorom.

Ante Mihaljević u javnosti je poznat kao komunikacijski stručnjak, uspješan poduzetnik i stručnjak za prodaju koji svojim nastupima i objavama na društvenim mrežama osvaja neposrednošću, aktualnim primjerima i duhovitim dosjetkama.

Najbolje ideje nam dolaze kad je mozak odmoran, opušten, vedar. A ima li boljeg i bržeg načina za dovesti mozak u to stanje od smijeha? Kako tate mogu dio svoje vesele svakodnevice prenijeti na posao i biti još uspješniji u svom poslu, objašnjava Ante Mihaljević,

“Neke od najboljih ideja pale su mi na pamet u šali. Vjerujem da mnogi imaju iskustvo kako im je humor potaknuo kreativnost, inovativnost i produktivnost. Ne znam zašto, ali kao da zaboravimo biti veseli čim obučemo odijelo. Kako sam stasao kao trener poslovne komunikacije, postalo mi je jasno da ljude pri kupnji ne vodi logika, već emocije. Bilo da se radi o uslugama, proizvodima ili idejama. Pa kad je već tako, zašto ne ubaciti duhovit komentar tijekom napete prezentacije? Nismo tu samo radi činjenica i suhih podataka, ponekad se radi i o narativu, o pričama koje pričamo jedni drugima. A priče prodaju. Od pamtivijeka. Vjerojatno i od prije.”

Od istog tog pamtivijeka ljudi u zajednicama dijele priče i na taj način grade odnose. Volimo vjerovati da smo puno napredovali od tih vremena, no malo se toga u našoj biti promijenilo. Humor još uvijek dobro ide uz pričanje priča, pa su onda i prezentacije pamtljivije, ugodnije i, u konačnici, uspješnije.

Donosimo nekoliko praktičnih savjeta uz koje već danas možete primijeniti na svoju poslovnu svakodnevicu.

  1. Malim koracima naprijed

Ne traži nitko od vas da preko noći postanete Jerry Seinfeld, no par primjerenih šala pomaže razbiti led. Ne treba taj humor biti stand up komedija od sat vremena, male svakodnevne stvari dovoljne su za izvlačenje osmijeha. Nakon toga sve ide lakše.

  1. Prigrlite nelagodu

Crnjaci su zlatni rudnik za dobre fore. Svi smo barem jednom kliknuli na “odgovori svima” kad nije trebalo. Svi ćemo se i prepoznati u dobroj anegdoti. A možda i nasmijati. Računam da je dijeljenje tih crnjak trenutaka nešto kao team building bez onih padova povjerenja. Ili bez karaoka.

  1. Manje dosade, više smijeha na sastancima

Sastanci su nužno zlo uredskog života. Kao termostat. Ne možeš s njim, ne možeš bez njega. Marku je vruće, Ivani je hladno. Stalno.

Pa kad ih već moramo imati (termostate i sastanke, Ivana i Marko su ok), možemo dati dašak vedrine tim sastancima. Možemo ih započeti nekim dobrim ice breakerom, ispričati primjeren vic koji se tiče agende, a možemo i ubaciti neki smiješan meme u prezentaciju. Ponavljam, ne mora biti najbolji stand up ikada, ali može doprinijeti izgradnji timskog duha i podizanju produktivnosti.

  1. Manje robotike, više ljudskosti

U doba raznih AI alata, Chat GPT-a, automatizacije svega mogućeg, dobra je ideja naglasiti ljudsku stranu cijele ove priče. Možemo podijeliti privatne anegdote, čestitati rođendan kolegi s nečim kreativnijim od generičkog maila, potaknuti kolege da budu autentični i pokažu svoju otkačenu stranu…

Na vječno pitanje o tome kolika mjera humora je prava, zaključio je Ante Mihaljević.

“Ključ je u tome da ne forsiramo priču već da stvorimo atmosferu u kojoj humor može prirodno prodisati. Humor je delikatan ples. Nemoj biti onaj lik koji pleše na stolu.”

Fotografije: darkomares.com