kako biti prisutnija mama, supruga i poduzetnica?

Da, sve se mi pitamo kako biti prisutnije, a ja ću vam ispričati svoje iskustvo s ovim izazovom. Pa krenimo…

Prošli tjedan sam napokon osjetila taj balans i tu ljepotu biti prisutna 100 % u svakoj ulozi.

Kako sam to uspjela?

Svaki put kad bi došao vikend, jurila bih da napravim doručak, napravim ručak, očistim kuću, pa bih usput obratila pozornost na djecu ili ih pomazila. Sa suprugom bih popila kavu u pauzi od čišćenja, pa bih kreirala neki vizual za klijenta, a onda i dio strategije za njihove objave. Tako bih se rasula svugdje po malo, a nigdje nisam bila prisutna 100 %. Sve ovo me dovodilo do osjećaja frustracije toliko da se, kad bi došla večer, nisam osjećala ispunjeno.

Što sam poduzela da to promijenim?

Radila sam na svojim mislima i svojoj prisutnosti. Radila sam na tome kako svojih 250 misli što mi prođu glavom u sekundi nekako umiriti i utišati. Meditirala sam, naučila sam osjetiti kada dolazi preplavljenost, učila sam se detektirati ono što me čini sretnom, učila sam samu sebe da i ja zaslužujem biti dva dana offline.

Tehnike koje su mi u tome pomogle:

1. Svako jutro sam počela pisati dnevnik zahvalnosti. To je bilo na početku tri, pa pet, pa dvanaest redaka, sve dok jedan dan nisam uspjela ispisati čak tri stranice zahvalnosti. Onda sam osvijestila da imam na čemu itekako biti zahvalna.

2.Meditacija. Ja sam jedna od onih osoba koja je trideset godina trenirala doći do stanja bez misli i prakticirala meditaciju. Prvi put kad sam izdržala pet minuta ne pričati i biti u stanju sa zatvorenim očiju, došle su mi suze na oči.

3.Odlučila sam maknuti mobitel iz svog vidokruga kad sam s djecom. Ostavim ga doslovno u drugoj sobi. Osjetila sam kako mi to smeta i ometa me da budem u njihovom fokusu i prisutna 100%. I znate što se iz toga rodilo? Moja djeca imaju veći osmijeh, sretnija su, a čak sam doživjela i ove riječi: “Mama, sad možemo odmoriti od igre!”. Wow, to mi je bio znak kako sam zaista odradila super posao i da sam tamo gdje treba biti u tom trenutku.

Probajte!

4.Odredili smo vrijeme samo za nas, vrijeme gdje smo ja i moj suprug bez mobitela, bez TV-a, bez ikakvih drugih ometanja –  vrijeme koje smo posvetili samo nama. Kada djeca odu spavati, oko 20:30 sati, zapalimo svjećice, napravimo čaj, ponekad je to i uz čašu bijelog vina i ispričamo se. Što je najvažnije, idemo zajedno u krpe. Taj ritual, gdje zajedno idemo na spavanje mi je ostao u sjećanju od moje bake koja je govorila da je to “recept uspješnog braka”, a ja to mogu potvrditi.

5. Posao, hm… Budući da radim od kuće na projektima, nisam u stalnom odnosu, ponekad mi je teško isplanirati radno vrijeme. Onda sam shvatila kako ne znam organizirati „sebe“, organizirati vrijeme kako bih bila slobodna kada su mi djeca doma ili kada spavaju. Istraživala sam i pohađala tečajeve za organizaciju vremena. U tome su mi pomogli i tečajevi iz područja digitalnog marketinga gdje su se stalno spominjali razni rokovi. Zbog toga sam naučila posložiti sebe, svoje primarne i sekundarne prioritete. Na kraju dana, svaki put bih zapisala što sam taj dan napravila, a što mi je ostalo za idući dan. I kad to vidite napisano, kad vidite kako ste cijeli dan radili, a da ste i odradili gomilu stvari, shvatite kako tehnika u kojoj određujemo svoje primarne i sekundarne prioritete, zaista pomaže.

Konačno vikend po mom!

I tako, nakon šest mjeseci prakticiranja, slaganja i razlaganja prioriteta, učenja na tom putu, prošli tjedan je prvi put bio tjedan po mom guštu. Bila sam prisutna kao mama, supruga i kao partner u projektima.

Bez prepravljenosti, bez osjećaja krivnje, bez kašnjenja, bez trunka nelagodne emocije. Djeca su mi rekla: „Mama hvala ti što si nam najbolja mama i što nismo mogli izabrati bolju mamu za nas!“. Grlile su me sretne oči supruga i uživala sam u ugašenim monitorima u nedjelju iza 17:00 sati.

Huhu, pobjeda za mene!

Je li ti ovo pomoglo?

Pitaj se danas, što te zapravo sprječava da budeš prisutno svjesna u svim poljima života. Detektiraj, radi i promjeni. Postati ćeš sretnija nego ikada u životu.

MARIJANA NASEVSKA Makedonka u Hrvatskoj, mama dječaka i djevojčice, sretna supruga i buduća poduzetnica, diplomirani pedagog. Voli prenositi svoje iskustvo i znanje koje je stekla kao učiteljica i mama te ih prenijeti kroz sve izazove koje je imala i koje je prošla na putu kao roditelj. Cilj joj je spojiti iskustvo koje je stekla kao učiteljica i kroz rad s odraslima, ljubav prema pedagogiji i psihologiji sa znanjem digitalnog marketinga te pomoći edukatorima da kreiraju autentičan sadržaj i motivirati ih da u digitalnom svijetu budu kreativni i konzistentni.