10 stvari koje svaki dječak treba čuti od svojih roditelja

Dugo sam istraživala kako bih saznala kako se obraćati svom sinu kako bi izgradio samopouzdanje, empatiju, samoprihvaćanje, osviještenost i slične osobine. Testirala sam različite pristupe u različitim situacijama kako bih pronašla pravu formulu. S obzirom na to da je naš dječak izuzetno emotivan i osjetljiv, prvo smo morali pronaći pravi način kako mu pristupiti u izazovnim situacijama. Do sada uspješno surađujemo i rješavamo svaku prepreku koristeći fraze koje slijede u tekstu, ali najzahtjevnije od svega je osjećaj koji mora prihvatiti i emocije koje ga preplavljuju kada osjeti poraz. U tom području još uvijek nismo postigli potpuni napredak, ali neprestano učimo i testiramo tehnike. Kada pronađem nove strategije, slijedit će drugi dio ovog teksta.

Ovo je deset malih stvari koje bi svaki dječak trebao čuti od svojih roditelja.

1. Ti si prekrasan.

Kada su cijenjeni od strane ljudi koje najviše vole i žele usrećiti, dijete zrači. Osobito kad od roditelja čuju: baš mi se sviđaš! Pokušajte sljedeći put umjesto prekrasan si, upotrijebiti jako mi se sviđaš, sviđa mi se kako se ponašaš, kako si se odjenuo i sl.

2. Hrabar si.

Naglasak na situacije kad dijete učini nešto hrabro, čak i kada napravi nešto malo, poput šišanja kose ili odlaska zubaru. Ova rečenica će mu puno će pomoći kada se osjeća uplašeno i usamljeno. Sjetit će se da vjerujete u njega i vjerovat će u sebe kada mu to bude najpotrebnije.

3. Možeš to učiniti!

Ove riječi povećavaju njegovo samopouzdanje, pa će dijete uložiti trud u ono što treba naučiti, postići, pokušati ili nastaviti raditi. Zanimljivo je što ako ne uspiju, krivnja može biti na vašoj strani, ali tada upotrijebite riječi poput: “Nije bitno što nisi uspio iz prve, uspjet ćeš sigurna sam, ali sviđa mi se način na koji to radiš!”. Ovo kod nas za sada funkcionira!


4. Možeš mi sve reći.

Ove riječi ga podsjećaju na to da je emocionalno siguran s vama i da vam može vjerovati sa svojim mislima i osjećajima.

5. Žao mi je/ oprosti.

Dječaci trebaju čuti svoje roditelje kako se ispričavaju kada kažu nešto što nisu mislili ili kada izraze frustraciju na loš način. Vaše dijete će vas oponašati, vi ste mu uzor po kojem se vodi. Ako prepoznate kada ste prešli granicu i ispričate se za učinjeno ili rečeno – i vaše dijete će naučiti isto.

6. Greške se događaju.

Ovo uči dijete da je u redu pokušati i ne uspjeti. Tako učimo, a savršenstvo nije cilj. I kada se dogode trebamo im predočiti da ako naučimo nešto iz te pogreške da su to zapravo lekcije, a lekcije nas prave mudrijima i iskusnijima. Umjesto da se fokusiramo na pogreške kao takve, možemo ih naučiti preuzeti odgovornost i naučiti, naprimjer, gdje su papirnate krpe da očistimo iza sebe vodu koju si prolio i sljedeći put čašu stavljamo na sigurnijem mjestu na stolu.

7. U redu je plakati.

Dječak mora znati da svi mi imamo emocije, uključujući sreću i tugu, ljutnju i strah, a ponekad neke od naših emocija izazivaju i potrebu za plakanjem. I to je u redu! To je normalno i prirodno i način da nam pomogne da se osjećamo bolje.

8. Ponosan/na sam na tebe.

Ovu frazu treba čuti svaki dječak. Nije bitan izbor vaših riječi. Ono što je bitno je kako izražavate ponos prema svom sinu, za njegovu osobnost, kakav god da je. On želi da vas učini ponosnim toliko da će nastavljati pokušavati u tome kroz cijeli život, osim ako ne osjeti da nije prihvaćen i ne odustane od truda.

9. Uvijek ću biti tu za tebe.

Ovo nije fizičko obećanje. Znači više od toga, a malo dijete možda još neće razumjeti, ali će se sjetiti da ste to rekli. To je izjava o psihološkoj sigurnosti. Bez obzira na dinamiku između roditelja ili uvjete života, ako to kažete, zaista mislite i držite se tih riječi.

10. Volim te (bez obzira na sve).

Recite i pokažite ovo. Možda to često govorite i mislite da je prihvaćeno i shvaćeno od strane djeteta. Ipak, djeca mogu sumnjati u ljubav roditelja kada smatraju ili znaju da su prešli granicu, prekršili pravilo ili “nisu uspjeli” ispuniti vaša očekivanja. Dakle, kada roditelj treba provesti posljedicu za ponašanje djeteta, od ključne je važnosti reći zašto postoji posljedica (da se zaštiti, spriječi itd.) i da njegovo ponašanje ili izbor ne mijenja vašu ljubav prema njemu te to nema nikakve veze s njim samim, nego s njegovim ponašanjem. Dosta često znaju pomiješati da ono što rade definira njih same, pa ćete tako često čuti od djece da govore pogrdne riječi o sebi. “Tu sam” i “volim te bez obzira na sve” su ključne fraze.

Iako su riječi male, njihov utjecaj je izuzetno važan. Otisak djetinjstva prenosi se na to kako naši sinovi osjećaju sebe i komuniciraju s drugima u odrasloj dobi. Njihovo samopouzdanje utjecat će na sve, od njihovih veza i karijera do njihove sposobnosti suočavanja s izazovima i donošenja zdravih odluka u životu.

Fotografije: unsplash.com

MARIJANA NASEVSKA Makedonka u Hrvatskoj, mama dječaka i djevojčice, sretna supruga i buduća poduzetnica, diplomirani pedagog. Voli prenositi svoje iskustvo i znanje koje je stekla kao učiteljica i mama te ih prenijeti kroz sve izazove koje je imala i koje je prošla na putu kao roditelj. Cilj joj je spojiti iskustvo koje je stekla kao učiteljica i kroz rad s odraslima, ljubav prema pedagogiji i psihologiji sa znanjem digitalnog marketinga te pomoći edukatorima da kreiraju autentičan sadržaj i motivirati ih da u digitalnom svijetu budu kreativni i konzistentni.