savjeti za kuhanje koji štede kućni budžet + recept!

Novi tjedan nam je tu – idemo na novi plan i jedan brzi i jednostavni recept!

Odlučila sam s tobom podijeliti recept za meksičke tortilje koje su naš favorit već godinama.

Ovaj put sam koristila smrznuto povrće – meksički mix – da si olakšam i ubrzam kuhanje, a uz to smrznuto povrće može biti jedan od načina kako ćeš smanjiti svoje troškove u kuhinji.

Nedavno se na mojem profilu pokrenula tema budžeta u kuhinji pa danas s tobom dijelim nekoliko savjeta koji funkcioniraju za mene:

  1. Uvijek imam plan!

Ovo nije došlo preko noći, ali kad sam usvojila naviku planiranja većine naših obroka došlo je i do uštede novaca. Ne samo da točno znam što trebam kupiti već smo došli do toga da se ništa ne baca i sve namirnice se iskoriste što mislim da je zapravo najbitnije. Kad već na nešto daš svoj novac, iskoristi to.

  1. Kad planiram, prvo „kupujem“ doma!

Što to znači? Prvo gledam što imam u frižideru, zatim škrinji pa špajzi. Idem tim redoslijedom jer pokušavam prvo potrošiti ono što se najbrže kvari, a to se obično nalazi u frižideru. Prije mi je često promaknulo što već imam i pokvarilo se, a na ovaj način sam sigurna da koristim najviše što mogu od onoga što već imam.

  1. Pravilno spremam svoje namirnice

Kad vidim da imam nečega previše, obavezno pokušam zamrznuti tu hranu u nekom obliku, bilo da je to svježe zamrznuto, blanširano ili skuhano u nekom umaku koji ću iskoristiti kasnije.

  1. Kupim više komada namirnice koju znam da ću iskoristiti.

Nisam od praćenja akcija po dućanima, niti imam vremena hodati po više dućana (svoju kupovinu obavljam 1x tjedno i to je to). Ono što radim je kad sam već u kupovini, ako je nešto na akciji (a znam da može dugo stajati ili da mogu zamrznuti) i znam da koristimo redovno u kuhanju, jednostavno kupim nekoliko komada. Dobar primjer za ovo je recimo dimljeni losos kojeg obožavamo, ali je dosta skup. Ako je na akciji, kupim nekoliko pakiranja i spremim u škrinju. Isto vrijedi za meso, recimo mljeveno ili piletinu što koristimo najčešće.

  1. Kad kuham umake, skuham dovoljno za barem 2 ili 3 puta.

Ovo vrijedi za stvari koje mi je najlakše zamrznuti – bolonjez, umak od povrća, punjene paprike, gulaš… Spremim u škrinju i onda čak i ako moj plan propadne i nakupi mi se previše obaveza, znam da u škrinji imam brzi obrok i ne moram brinuti.

Druga opcija je kada skuham jedan umak koji iskoristim na 2 načina, recimo ovaj recept za meksičke tortilje – 1.dan smo iskoristili umak u tortiljama, a pola sam ostavila za drugi dan i samo dodala rižu, a možeš i tjesteninu.

  1. Naučila sam pravilno zamrzavanje.

Ovo možda ne zvuči kao nešto bitno, ali kad sam krenula istraživati o zamrzavanju hrane, začudila sam se što se sve može zamrznuti. Osim povrća, voća, mesa, umaka, zamrznuti možeš i sir, šunku, pesto umak, nasjeckani luk, poriluk, temeljac…

  1. Sve što mogu, napravim doma.

Ako radim neki recept, a vidim da mi fale sastojci, neću prvo otići u dućan, nego ću pokušati smisliti kako bi taj recept mogao uspjeti uz nešto što imam doma. Tako sam recimo primijetila da mi više paše koristiti krem sir umjesto vrhnja za kuhanje.

Meksičke tortilje – recept

SASTOJCI:

3 žlice ulja
2 luka
500 grama piletine
350 grama smrznutog meksičkog mixa
200 grama graška
1 konzerva pelata
Isto toliko vode
6 tortilja
100 grama naribanog sira

+grčki jogurt za umak po želji

Začini: sol, papar, dimljena slatka paprika, chili

PRIPREMA:

Na ulju popržimo luk, dodajemo meso i pustimo da se zapeče. Dodajemo smrznuto povrće i kratko prodinstamo sve skupa. Ulijemo pelate i vodu i pustimo 10-ak minuta da se sve skuha. Punimo tortilje i posipamo s malo tekućine iz umaka. Dodamo naribani sir i stavljamo u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva dok se sir ne zapeče, otprilike 15 minuta, ovisno o pećnici. Možeš poslužiti uz grčki jogurt ako želiš.

I to je to – dobar tek i pratimo se i dalje na Instagram-u i Web stranici!

MARIJA KOS Majka koja voli kuhati s dvoje djece koja vole papati. Osim dijeljenjem recepata, bavi se pružanjem podrške edukatoricama u njihovim online tečajevima. Veseli ju učenje novih stvari, a to se prenosi i na kuhinju gdje, kako sama kaže, uvijek nešto prčka. Ručak za tjedan