9 činjenica o majčinstvu

Činjenice o majčinstvu jedne iskusne mame.

1. Oblik trbuha, kao niti hrana koju trudnica jede ne otkriva spol djeteta.

Dok sam bila trudna, naslušala sam se teorija i teorija o tome nosim li dečka ili curu prema koje kakvim suludim “znakovima”.

2. Manjak sna ne ubija

Koliko god nas strašili opjevavanjem neprospavanih noći što zbog grčeva, što zbog zubića, što zbog same činjenice da se većina beba jednostavno budi svako malo, manjak sna zaista ne ubija. Kava poprilično pomaže u preživljavanju.

3. Miris bebe ne traje vječno

Sigurno znate o kojem mirisu pričam. Najfinijem, najnježnijem i najugodnijem mirisu koji postoji. Pritom ne mislim na miris bebe koja se taman olakšala u pelenu.

4. Vremena su se promijenila

Često slušamo savjete svojih najdražih i brižnih mama, svekrva, baka o majčinstvu. Zapravo, ne o majčinstvu, nego “Zašto mu ne daš vode, sigurno je žedan? (I to za vrijeme dojenja bebe od 2 mjeseca) “Ja sam vam već s 4 mjeseca dala batak u ruku da jedete!”, “Kakav baby handling, kao da je toga bilo u naše vrijeme?! ” i slično. Da, vremena su se promijenila. I bez obzira na dobronamjernost takvim pitanjima, pustite mame da same otkrivaju čari majčinstva, barem do trenutka dok same ne zatraže savjet.

5. Bebe aktivno spavaju

Bebe se smiju, pričaju u snu. Bebe sanjaju i na licima im to možete vidjeti. Neke bebe luđački nogama miču toplu posteljinu sa sebe kojom ih mame brižno pokrivaju, neke bebe čak u snu same sebi skidaju čarape (ne bih vjerovala da nisam sama vidjela).

6. Manijakalno kupovanje igračaka

Neka digne ruku mama koja nije svome djetetu za svaku fazu kupila jednu igračku koja je preporučena za tu fazu. Naravno, da stvar bude smješnija, tu su i prijatelji i rodbina koja kupuje igračke prilagođene za određenu dob naših anđela. Na kraju se događa da imamo tri kutije igračaka, a anđeli se igraju s plastičnom bocom punom riže i čepom od kašica. Skoro sam zaboravila – i s daljinskim upravljačem!

7. Pospremanje stana dok je dijete budno službeno je nemoguća misija

Probudi se ujutro, ode do boravka, izbaci sve svoje igračke i igra se samo sa autićima. Moja misija je  ukloniti sve ostale igračke koje nije niti primijetio već tjednima i pospremiti ih u kutiju “za drugo dijete”. Podižem plišanca, mališan se okreće i panično sa suzama u očima trči prema toj mazilici kao da se radi o najdražoj igračkici ikada.

8. Ne morate slikati baš sve

Savjet koji osobno ne mogu primijeniti nikako. Slikam sve. Štoviše, snimam sve. Prvi put je kakao na wc-u,  to je dugometražni video i uz njega opaljeno 20-ak fotografija za jedan zasebni album. Sjećam se koliko je meni išlo na živce kada je mama trčkarala za nama sa fotoaparatom, iako danas obožavam gledati fotografije iz djetinjstva.

9. Mišljenje drugih je potpuno nevažno

Sasvim je normalno da nam treba vremena za sebe. I nimalo nas ne treba opterećivati što će drugi pomisliti ako je mama na masaži/noktima/frizuri. To su male nagrade za najzahtjevniji posao na svijetu – a to je odgoj naših malih ljudi.