unsplash.com

mama je na bolovanju, opet!

unsplash.com
unsplash.com

Koliko ste puta od početka vrtićke i školske godine bili na bolovanju? Barem jednom ili više puta?

Koliko puta ste već čistili nos, inhalirali dijete, davali sirup za suhi kašalj, zatim sirup za iskašljavanje, radili kupke za inhaliranje i sve ostalo što ide u paketu?

Meni se čini da nema kraja svemu tome jer zima još nije ni počela, a ja sam umorna i čini mi se kao da nemam dana odmora. Ako pritom imate i školarca u kući, koji mora nadoknaditi sve što su radili u školi i još napisati domaću zadaću, mislim da je to noćna mora svake mame.

Ima li mama uopće odmora na bolovanju s djetetom?

Ima, ako uzme nekoga da odradi sve ostale kućanske poslove uz bolesno dijete. I tko tada pita mamu: Kako si? Treba li ti pomoć? Stigneš li sve? Treba li ti odmor? Naravno da ne, jer se podrazumijeva da mi mame sve možemo, želimo i moramo stići bez obzira na naše psihološko i fizičko stanje. Bez obzira na to što nisi stigla otići do kupaonice, bez obzira na to što danas ni jednom nisi stala, jer mama si i to moraš.

Kako da ne, mislim da je vrijeme da se kaže da ne možemo sve same i da nam je potrebna pomoć. Srećom mojom da imam muža i baku koji uskaču kad god mogu jer inače bih bila svaki drugi tjedan na bolovanju kako je krenulo s vrtićkim bolestima.

Znam, sad će netko reći, blago tebi ti imaš pomoć ili kako možeš ići raditi, a pustiti bolesno dijete kući? Vrlo jednostavno, volim raditi svoj posao i prijeko mi je potreban da radim kako ne bih izludila do kraja, jer nisam mama koja može stalno biti doma.  Potreban mi je posao, potrebno mi je maknuti se od kuće i ne biti samo mama. Potrebno mi je raditi nešto više od kuhanja, pospremanja i čišćenja. Naravno da sve ovisi o bolesti i njezinoj težini, je li samo prehlada ili viroza ili bronhitis koji nas trenutno ne napušta i želi nam biti najbolji prijatelj.

Iako kad sam na poslu, a malac doma bolestan, uvijek se previše brinem i imam grižnju savjesti da sam trebala ostati doma s njim. Ali sve je u balansu i kombiniranju ako je to moguće.

A ako sljedeći put pomislite da je jednoj mami koja je na bolovanju s djetetom lako, promislite još jednom, jer ne znate kako je noćas spavala, je li stigla nešto pojesti i je li stigla odmoriti barem na kratko. A sad idem inhalirati malca jer želimo se riješiti kašlja što prije, da nas ne uhvati opet neka nova viroza!

Podsjetnik na sunčani vikend proveden na izletu!

Ovdje možete vidjeti i video gdje smo bili za produženi vikend.

SARA Mama dvojice dječaka koja na svojem blogu Ovo smo mi piše o majčinstvu i o pričama iz života.