SNOW DAY NA SLJEMENU 21.1.2018.

Iako nam se ove zime snijeg nikako nije ukazao, ipak pogled kroz prozor u podsljemenskoj zoni ukazuje da se gore nešto bijeli. Nedavno sam imala priliku razgovarati s Ana Marijom Svrtan, mladom učiteljicom i ljubiteljicom skijanja koja se svojom ljubavlju prema skijanju bavi već 14-tu godinu zaredom. Iako osobno uživam u snijegu samo na sanjkama, ili eventualno u toplom boravku, s kuhanim vinom u ruci i bajkovitim pogledom, razmišljanje o skijanju je nekako sve prisutnije. Svoje prvo iskustvo na skijama ću ostaviti za zasebnu kolumnu, a sada ću se osvrnuti na ono što će se ubrzo događati na našem lijepom Sljemenu, točnije 21.siječnja.

Ana Marija, kao voditeljica škole skijanja u Ski klubu Zagreb i pomoćna trenerica u Akademiji Janica i Ivica Kostelić,  najviše je radila s djecom predškolske dobi, i sada je odlucila svoje 14 godišnje iskustvo iskoristiti i napisati program za Snowday i prijaviti ga u ime Ski kluba Zagreb, kao organizatora.

Ski klub Zagreb je najstariji i najtrofejniji skijaški klub i osnovan 1918. godine, te član Hrvatskog i Zagrebačkog skijaškog saveza. Osnovan je kako bi potaknuo što veći broj djece na bavljenje natjecateljskim skijaškim sportom kao i promocija natjecateljskog skijanja i sporta uopće. Klub svojim djelovanjem želi unaprijediti skijaški sport i prenijeti iskustva stečena u skijanju na mlađe generacije, te se može pohvaliti vrhunskim rezultatima među kojima se posebno ističu olimpijske medalje i kristalni globusi članova Janice i Ivice Kostelić.

FIS World SnowDay je jedna od faza kampanje „BringChildren to the Snow“. Održava se svake godine u cijelom svijetu. Ove godine održava se 21. siječnja. To je najveći događaj za djecu na snijegu. Cilj je motivirati djecu do 14 godina da sudjeluju u raznim aktivnostima na snijegu.

Glavni organizator je međunarodna skijaška organizacija (FIS) kojemu je glavna uloga – međunarodna natjecanja u skijanju i snowboardu. Vizija FIS-a je da su skijanjee i snowboard prve zimske sportske i rekreativne aktivnosti. Nedavna istraživanja su pokazala da je broj ljudi koji sudjeluju u aktivnostima na snijegu tijekom proteklih godina smanjen. Svjetski dan snijega kao cilj ima i obrazovanje i informiranje ljudi. Kroz ovaj događaj želi se informirati ljude o okolišu i utjecaju industrije na snijeg, pokazati koje su zdravstvene prednosti aktivnosti na snijegu, te educirati ljude o sigurnosti tijekom snjeznih aktivnosti.

Sam program Snow Day-a na Sljemenu osmislila je Ana Marija, vodeći se idejom kako naši građani ne moraju odlaziti preko granice da bi se dobro zabavili na snijegu. Prvotna ideja je bila da se program održi na Cmroku, što bi zasigurno bilo atraktivno, međutim, kako nas vrijeme nije poslužilo, čitav event preselit će se na Sljeme.

PROGRAM

Jutarnji dio programa 10:00 – 13:00

SKIJANJE I BOARDANJE
10:00 – 11:45
Besplatna škola skijanja i boardanja za djecu stariju od 3
godine

12:00 – 13:00
Natjecanje za djecu u VSL
Podjela diploma i medalja


FUN ZONA
11:45 – 12:00
Nastup dječjeg zbora
10:00 – 13:00 DJ

Popodnevni dio programa 14:00 – 17:30

14:00 – 17:30
Natjecanje za timove “Brzo i sigurno” (FIS sigurnosna
pravila)


CHILDRENS FUN RACE
15:00 – 15:30
Natjecanje za najmlađu djecu u puzanju


15:45-16:45
Natjecanje u sanjkanju
SNOW AND FUN ZONA


14:00 – 17:00
– izrada najvežeg snjegovića
– bojanje velike pahulje snijega pomoću sprejeva
– crtanje po snijegu pomoću sprejeva


15:30 – 15:45 i 16:45 – 17:00
Hrvatska udruga potražnih pas – prezentacija


17:00 – 17:30
Puštanje lampiona